Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Ez az igazi Dakar

A keddi volt az első igazán komoly erőpróbája a Dakar-rali mezőnyének. A legjobbak már most jelentős előnyre tesznek szert a mezőny előtt. Újabb két magyar csapat nélkül halad tovább a „karaván".
A Dakar-ralit egyszer már „túlélte" dr. Jakab Tamás. Természetes tehát, hogy így a versenyek idején rengetegen faggatják az erőpróbáról. Nos, ezúttal lapunk hasábjain keresztül válaszol a felmerülő kérdésekre.
Az embereket leginkább az foglalkoztatja, mitől olyan nehéz a Dakar, és tényleg olyan különlegesnek kell-e lenni annak, aki teljesíteni akarja? A válasz az, hogy egyáltalán nem szuperemberek vannak a Dakaron, de esélye csak annak van, aki felkészült és akkor is tud küzdeni, amikor mások már feladnák.

Sajnos a Benyó Miklós, Maurer Péter kettős mellett a hétfői napon újabb magyar egységek tapasztalták meg a fenti tézist. A Vadas Tamás vezette DAF kamion péld4ául árokba csúszott a gyorsasági szakaszon. Ez a hiba ugyan nem volt végzetes, az autó is javítható volt, de Vadas Tamás, aki egyben a Hyundai Team vezetője is – mivel elsősorban szervizfeladatokat szeretett volna ellátni –, úgy döntött, hogy a versenyautóval együtt hazatér a versenyről.

A másik kieső a motorosok mezőnyében Perepatics Richárd, aki a 164. helyen küzdötte át magát a hétfői gyorsaságin. A táborhoz vezető összekötő szakaszon azonban eddig ismeretlen okokból feladta a további küzdelmet. Legalábbis erre enged következtetni az, hogy neve sem a táborba beérkezettek között, sem a keddi rajtolók listáján, sem pedig a kiesett versenyzők között nem volt fellelhető. Úgy fest, a nem kellő rutinnal rendelkező versenyző számára már az első „homokos" nap végzetes lett.

A Szalay Balázs, Bunkoczi László egység hétfőn próbálta ledolgozni hátrányát, és az utolsó helyről indulva a 67. időt futotta. A Palik László, Darázsi Gábor és a Liszi László, Rack György páros a mezőny második felében autózva teljesítette a távot.

A tegnap egyébként a mezőny változatos terepen egy viszonylag gyors, váltakozó köves és dűnés talajon autózott, hiszen a napi szakaszt nyerő motoros Nani Roma (KTM) és Masuoka (Mitsubishi) az autósok között 100 km/h átlagsebesség fölött teljesítette a 350 kilométeres gyorsasági szakaszt. Figyelembe véve, hogy a keddi teljes táv már 803 km volt, elkezdődött a mezőny szétszakadása, ami az amatőrök számára a Dakar legnagyobb kihívása. A versenyzők mindennap az előző napi eredményeik szerint két- és egypercenként indulnak egymás után. Először a motorosok, majd az autósok és a kamionosok együtt. Így fordulhat elő, hogy a legjobb kamionosok tegnap már az autósok élmezőnye után indultak.

Az amatőr versenyzők a napi gyorsasági szakaszokat problémamentes autózás mellett is több órával lassabban teszik meg, mint a profik. Erre jó példa az eddig legjobb magyar – Kis Sándor, Czeglédi Péter –egységé akik hétfőn 337 kilométeren a 29. helyen célba érve is már egy órát kaptak a leggyorsabb Peterhanseltől.
A 60. hely fölött induló autósokat pedig már mindennap fenyegeti a sivatagi éjszaka, ami felére lassítja az elérhető sebességet és a gyorsasági szakaszokon a dűnék között szinte lehetetlenné teszi az áthaladást és a tájékozódást.

A késői indulás azért is nehezíti az amatőrök dolgát, mert a délelőtt az éjszakai hidegtől még viszonylag kemény homok az erős napsütésben fellazul, amit az előttük elhaladó autók és kamionok nyomai még áthatolhatatlanabbá tesznek. A tegnapi nap állította először igazán erőpróba elé a mezőnyt. Ezt igazolta az a baleset is, ami miatt a Palik László, Darázsi Gábor páros feladni kényszerült. A hatalmas bukás következtében eltört a pilóta jobb keze, s az autó is jelentősen károsodott.

A magyar kettős a keddi szakasz elején Héder Barna helyszíni beszámolója szerint közel 170 km-es sebességgel száguldott, amikor defektet kapott a Bowler Wildcat, s felborult. A navigátor nem sérült meg komolyabban, de természetesen nem folytatták a versenyt. A duó tavaly végigment a 25. Dakar-ralin, összetettben 52. lett.
A Szalay Balázs, Bunkoczi László páros a 82. helyen áll az autósok versenyében a Kis Sándor, Czeglédi Péter kettős az első ellenőrző pontnál még a 28. volt, ám lapzártánkig nem ért célba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Barthez fantasztikus visszatérése

Az év első hétvégéjén a legtöbb országban még pihentek a csapatok, de azért akadt olyan hely, ahol… Tovább olvasom