Kisalföld logö

2017. 11. 21. kedd - Olivér 3°C | 9°C Még több cikk.

Extrém sportok: tavasztól végre szabad lesz a pálya Győrben?

Ha minden jól alakul, tavaszra két pálya áll majd rendelkezésükre az extrém sport szerelmeseinek Győrben. Az Utcai Sportok Egyesülete elnöke, Tóth Dénes elmondta: ehhez még a jogi háttér rendezése szükséges, de bizakodóak.
Régóta komoly probléma Győrben, hogy nincs megfelelő pálya az extrém sportot űzők számára, nehezen találnak megfelelő helyet arra, hogy gyakorolhassanak. Amik voltak – Kovács Margit-iskola előtti tér, színháznál a padkák, áruházparkolók – , azok állapota az évek során jelentősen leromlott, s az ott élőkkel is mindennapos volt a konfliktus.

Az Utcai Sportok Egyesülete megalakulása óta azért küzd, hogy ez a helyzet megváltozzon. Tóth Dénes elnök szerint erre jók az esélyek, mert a közeljövőben a város hathatós támogatásának köszönhetően várhatóan két pálya is rendelkezésükre áll majd.

„Szabadhegyen az autósiskola és az áruház mögötti területen triálpályát, az Orgona utcai víztoronynál, a Győr-Szol épületével szemben pedig skate-parkot vehetünk – remélhetőleg mihamarabb – birtokba. Ezek gyakorlatilag már készen vannak, a jogi háttér viszont még nem tisztázott. Erre nagy szükség van, mert amikor a triálpálya még nem volt lezárva, két betoncsövet feldöntöttek, eltörtek. Hallottunk olyanról is, hogy néhányan kutyafuttatóként szeretnék használni a berendezett sportpályát, ezért még fontosabb, hogy rendeződjön a pályahasználat kérdése. A másik helyen a meglévő pályaszerkezet már felújított, itt már állnak az előre gyártott beton gördeszkapálya elemei. Igaz, még hézagos, mert a szállító nem tudta pontosan összeállítani az elemeket. Itt ez, valamint a kerítésen tátongó lyuk szorul még javításra" – kezdte az elnök, aki hozzátette:

„Hivatalosan nem használhatjuk egyik pályát sem, ugyanakkor igyekszünk rendet tartani, összeszedjük a szemetet, hogy normálisan nézzen ki a terület addig is, ameddig nincs erre megoldás. Sokan járnak ki a pályára jó időben. Sokszor apukák kihozzák a kisgyerekeket gördeszkával, és együtt gyakorolnak, amit nagyon jó látni. Ez is azt mutatja, mekkora igény van egy skate-parkra Győrben. Sajnos a pályára nem való eszközökkel is kijárnak néhányan, gyerekek kisbiciklivel, korcsolyával, többen íjászkodnak a víztorony tövében. Ezek mindegyike eléggé balesetveszélyes, hiszen ez nem játszótérnek, hanem az extrém sportok számára épült. A rohangászó, játszó kisgyerekeknek, akikkel egyébként nincs semmi bajunk, nem itt van a helyük, sportolás közben ugyanis lehetetlen még rájuk is figyelni."

Éppen ezért az egyesület már elkészítette a szabályzatokat is mindkét pályához, így már csak arra várnak, hogy rendeződjön a pályahasználat kérdése, hogy mielőbb kitehessék a házirendet.

Remélhetőleg hamarosan két pályán is hódolhatnak szenvedélyüknek a győri extrémsport-barátok.
Remélhetőleg hamarosan két pályán is hódolhatnak szenvedélyüknek a győri extrémsport-barátok.


Az egyesület egyébként 2007 elején alakult. Alapításának oka, hogy összefogja és képviselje a Győrben és környékén lakó, extrém sportot űző fiatalokat, s hogy ezt a közösséget az akkor égetően szükséges extrémsport-pálya építésének ügye mögé állítsa. Tóth Dénes elmondta: tervüket egyszerre lassította és segítette az a rendelet, mely a gördeszkásokat kitiltotta a belvárosból. A Deszkás Piknik ugyanis ezért szervezett Győrbe felvonulást, hogy így tiltakozzon a rendelet ellen. Ennek is köszönhetően indult a párbeszéd a városvezetéssel, s most már ott tart az ügy, hogy a pályák félkész állapotban vannak.

„Mi továbbra is mindent megteszünk azért, hogy megkönnyítsük a döntéshozók munkáját, elkészítettük a terveket, javaslatokat adtunk a műszaki megoldásokra. Jelenlegi célunk az, hogy rendeződjön a pálya használatbavételének kérdése, mert anélkül mi sem tudjuk folytatni az ezzel kapcsolatos munkánkat. Reményeink szerint legkésőbb tavaszra rendeződik az ügy, és ideális körülmények között vehetik használatba a sportolók a pályákat" – folytatta az elnök.

Az mindenesetre biztató, hogy a közgyűlés is foglalkozott már a témával. A gazdasági és tulajdonosi bizottság előterjesztésében az a határozati javaslat szerepel, hogy hozzájárulnak ahhoz, hogy a Szabadhegyen található 1015 négyzetméter nagyságú sportpályát üzemeltetésbe adják az Utcai Sportok Egyesülete részére, míg a közgyűlés felhatalmazza Borkai Zsolt polgármestert, hogy ezen feladatok ellátására megállapodást kössön az egyesülettel.

„Igaz, a szerződést már szeptember elejére ígérték, illetve továbbra is teljes homály fedi a Pannon-Víz területén levő skate-park sorsát. Legutóbbi információink szerint először a Győr-Szol és a Pannon-Víz között kell tisztázni a tulajdoni viszonyokat" – mondta végezetül Tóth Dénes.

Olvasóink írták

 • 10. oPTiKa 2010. december 31. 08:25
  „A gördeszka extrém sport? Hehe...

  Biztosítás: A teljes rendszert át kellene alakítani és tényleg kockázat-alapúvá tenni. Ha egy kisgyerek kiesik a hintából, mert nem volt bekötve, akkor fizessen a szülő (vagy kössön drágább biztosítást, ami ilyenre is kiterjed), ha a hinta vacak, akkor meg az üzemeltető. Meg persze a BMX-es is: Ha azért törik a lába, mert muszáj volt a hátraszaltót gyakorolnia a betonteknőben, akkor arra legyen kiegészítő biztosítása. Vagy ha valaki közlekedési balesetet szenved és azért rokkant le, mert nem volt bekötve, akkor állja a következményeit: Fizessen, vagy kapjon kevesebb járulékot.

  A focisták viszont valószínűleg biztosítva vannak, akkor is, ha bénák ;)”
 • 9. nane 2010. december 30. 20:25
  „Ne, csak az extrém sportot űzők,/a nevében is benne van:EXTRÉM/Ja és fizessenek többet a dohányosok,alkoholisták,kábítósok mert ők terhelik le leginkább az eü.-gyet,és rájuk költik a legtöbbet.”
 • 8. Hombre 2010. december 30. 14:38
  „nane. Ennyi erővel a focisták is fizessenek emelt TB-t,mert ők is többet sportolnak mint az átlag,tehát nagyobb a sérülés veszélye is.

  Szerintem meg örülni kellene,hogy valami más sport,(és esetleg tehetségek) is teret kap a foci mellett!”
 • 7. annobon 2010. december 30. 12:34
  „2-höz: "Ja kérem az uszoda... mekkora választási hazugság volt" Meg az "ingyenes" sportteleppé alakított Barátság(talan)-park!”
 • 6. nane 2010. december 30. 12:34
  „Persze én örülök is,mindenki ugráljon,repüljön,merüljön és a fokozott kockázatot fizesse meg.”
 • 5. megmondó 2010. december 30. 12:33
  „Győrnek EGY NORMÁLIS USZODA KÉNE!”
 • 4. IV.Béla 2010. december 30. 11:58
  „3. nane!

  Most ez komoly? A játszótéren hintázó óvodások fizetnek T-t, vazze? Pedig aztán az is extrém-sport a javából. :) Örülni kéne inkább, hogy több lehetőség lesz mozogni, kikapcsolódni.”
 • 3. nane 2010. december 30. 11:23
  „Remélem az extrém sportot űzők extrém tb-t is fizetnek.”
 • 2. igazmondó 2010. december 30. 10:24
  „Ja kérem az uszoda... mekkora választási hazugság volt az is...”
 • 1. Nagy3845 2010. december 30. 10:20
  „Tisztelt sportos város! Kéne legalább 3 extrém pálya a srácoknak! Hogy egyszer ők is szépkorúak legyenek. Plusz egy normális uszoda...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kosárlabda: Soproni KC-Kecskemét 65-63

A lehető legjobb pillanatban – a meccs végén – szerezte meg a vezetést, s egyben a… Tovább olvasom