Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Evezés: győri a világ legújabb hajója

Egy vadonatúj nyolcassal és egy négyessel bővült a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub hajóparkja.

A beruházás 15 millió forintban került, mely költség jelentős részét az 1952-ben négyesben magyar bajnok dr. Emődi Gábor állta.

Nyugodt szívvel kijelenthető, történelmi pillanatnak lehettek tanúi tegnap délután azok, akik ott voltak a Győri Vízügy-Spartacus Evezős Klub telepén. Ekkor érkezett meg ugyanis az egyesülethez az a vadonatúj nyolcas és négyes hajó, mely múlt pénteken készült el a világ egyik leghíresebb hajógyárában, Olaszországban.

Mint arról korábban már beszámoltunk, a klub tavalyi évadzáróján az 1952-ben négyesben magyar bajnok, jelenleg Svájcban élő egykori kutatóorvos, dr. Emődi Gábor amellett, hogy vásárolt egy ergométert a győrieknek, felajánlotta, hogy jelentősebb összeggel járul hozzá egy új nyolcas vásárlásához is. Az est folyamán több támogató is csatlakozott a volt győri evezőshöz, s mostanra el is készültek az új hajók.

Papp Oszkár klubigazgató elmondta: komoly mérföldkő ez az életükben: „Én még emlékszem arra, amikor ezerkilencszáz-nyolcvanötben a klub vett egy nyolcas hajót. Ennek pedig, akárhogyan is számoljuk, immár huszonnyolc éve. Azóta új nyolcas nem került az egyesülethez. Nem volt egyébként ez olcsó mulatság, hiszen a nyolcas kilenc-, a négyes pedig hatmillió forintba került. Ott voltam, amikor útjára indult a hétvégén Olaszországból a két hajó. Nem túlzok, ha azt mondom, jelenleg nincs újabb nyolcas és négyes hajó a világon."

A klub sportolói nagy lelkesedéssel fogadták az új hajókat. Többségük még nem is élt, mikor utoljára új nyolcas került az egyesülethez. Fotó: Bertleff
A klub sportolói nagy lelkesedéssel fogadták az új hajókat. Többségük még nem is élt, mikor utoljára új nyolcas került az egyesülethez. Fotó: Bertleff


Mint azt a sportvezető elmondta: remélhetőleg az új hajóknak köszönhetően egy nagy álom válik valóra a hamarosan esedékes országos bajnokságon.
„Ami tény, százharminchat éve nem nyert felnőtt férfi győri nyolcas magyar bajnokságot, most az a cél, hogy ez a lassan másfél évszázados rossz széria megszakadjon. Mindenképpen bizakodásra ad okot, hogy legutóbb Csepelen a Budapest-bajnokságot megnyerte az egységünk, s az is, hogy idén sem a felnőtt könnyű- és normálsúlyú, sem az ifjúsági, sem pedig a serdülő nyolcas nem kapott még ki. Július közepén a Velencei-tó ad otthont az országos bajnokságnak, s remélhetőleg ezt az után a verseny után is el tudjuk mondani" – folytatta Papp Oszkár, aki szerint az új hajó legalább tíz másodpercet jelent a régihez képest.

„Mintegy húsz-huszonöt százalékkal könnyebb az új hajó annál, amit eddig használtunk. Nem ez azonban a döntő, hanem az, miként fekszik a vízen, milyen a siklása. Ahhoz lehetne hasonlítani a különbséget, mintha egy autóról beszélnénk. Egy nyolcvanas évek közepén gyártott gépkocsi és a maiak között – hiába ugyanaz a márka – ég és föld a különbség" – fogalmazott a sportvezető, aki hozzátette: nagyon kell vigyázni a hajókra, erre a gyerekek figyelmét is felhívja.

„Gyakorlatilag a nyolcas hajó drágább, mint ma egy panellakás. Ha a luzerni tavon lennénk, kevésbé kellene aggódni, de a Dunában sok a hordalék, mely komoly károkat is okozhat. Emellett azért nem mindegy, miként bánunk a hajókkal. Elsősorban a nagyobb versenyekre való felkészüléskor és a versenyeken használjuk majd az eszközt, szigorúan edzői felügyelet mellett" – mondta végezetül Papp Oszkár.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Darts: aranyérem Bécsből

Folytatódott a győri dartsosok jó szereplése. Tovább olvasom