Kisalföld logö

2018. 05. 23. szerda - Dezső 15°C | 25°C Még több cikk.

Evezés - Pák Bélának hatvan esztendeje az evezés az élete

Szerdán ünnepli 75. születésnapját Pák Béla, a győri evezés legendás alakja. Napjainkig fájó emlék számára, hogy nem vehettek részt a római olimpián, de szerencsére tanítványai közül volt, akinek később sikerült az olimpiai részvétel.
Pák Bélát aligha kell bemutatni annak, aki csak egy kicsit is járatos az evezésben. Versenyzőként kezdte, majd edző, huszonöt évig pedig vezetőedző volt, irányításával az ország meghatározó egyesülete lett a győri. Pák Béla olykor még a hatalommal is szembement, hogy a győri érdekeket érvényesítse.

„Hatvan évvel ezelőtt kezdtem el evezni, a bátyám vitt le a telepre, s én ott ragadtam. Olyannyira, hogy egy év múlva már tagja voltam az ifjúsági bajnokságot nyert nyolcasnak. Nem sokkal később összeállt egy olyan egység, mely tulajdonképpen csak azért maradt le a római olimpiáról, mert vidéki volt. A bátyámmal, Gyulával, Fábián Györggyel és Prájczer Istvánnal alkotott négyesünk, melyben Kovács István volt a kormányos, gyakorlatilag mindig verte azokat a hajókat, melyekből végül összeállították az olasz fővárosban rendezett ötkarikás játékokon indult egységet. Hiszem, hogy nemcsak döntősök, de talán még érmesek is lehettünk volna. Persze ezt már sosem tudjuk meg, éppen ezért a mai napig fájó emlék ez számomra" – mondta Pák Béla, aki szép lassan aztán az edzőség felé orientálódott.

Pák Béla nélkül még ma is elképzelhetetlen a győri Kálóczy téri evezőstelep, ahova naponta lejár. Fotó: H. Baranyai Edina
Pák Béla nélkül még ma is elképzelhetetlen a győri Kálóczy téri evezőstelep, ahova naponta lejár. Fotó: H. Baranyai Edina


„Elvégeztem a Testnevelési Főiskolát, előtte viszont már a semmiből felépítettem a pár- evezős szakágat, noha ilyen hajónk, így tapasztalt versenyzőnk sem volt. Az eredményeknek köszönhetően aztán Szániel János klubelnök vezetőedzőnek nevezett ki, s évről évre fejlődve az ország első-második klubja lettünk" – mesélte a születésnapos, aki sosem felejti el 1989-et.

„Az összesített pontversenyben húsz ponttal megelőztük az MTK-t, de ezt nem ismerte el senki, a díjat sem adták át, a serleg a fővárosiakhoz került. Még a parlamentben is téma volt az ügy, s az országos sajtóban jelent meg cikk, hogy mit képzelünk mi, győriek. Egy újságíró is eljött a vízitelepre, s vele együtt számoltuk át a pontokat, mely a mi igazunkat bizonyította. Ezután amikor legközelebb az MTK-nál jártam, mindenki megdöbbenésére a serlegteremből kiemeltem azt a kupát, ami bennünket illetett, s elhoztam. Senki nem mert szólni..." – emlékezett Pák Béla, aki a tanmedence létrehozását is hatalmas dolognak tartotta.

„Nemzetközi szintű létesítmény volt, a keletnémetek is a csodájára jártak. Nem kis részben járult hozzá ehhez a vagongyár, ahol a tervek készültek, s a meglévő pénzhez – ami nem kevés volt, akkoriban ötmillió forintról beszéltünk – még hozzátettek, így lett tényleg egy modern tanmedence" – folytatta a sportvezető, akit 2000-ben leváltottak a vezetőedzői posztról.

„Nehezen éltem meg, mert azt rótták fel hibámnak, hogy túl kemény vagyok, de én mindig is azt vallottam, hogy rend, fegyelem nélkül nem lehet eredményesen dolgozni, s becsületes embereket nevelni. A cél pedig elsősorban ez volt. Az élet azért engem igazolt, a fiókomban őrzök számos levelet, melyekben volt tanítványaim írták le – akik ma már komoly beosztásban vannak –, ha én nem vagyok, nem lett volna belőlük az, akikké váltak" – mondta büszkén Pák Béla, aki később azért elnökségi tagként visszakerült a klubhoz, de ma már csak kívülállóként jár le a telepre.

„Szinte mindennap megfordulok ott, s örülök, hogy még hallgatnak rám a többiek. Ezenfelül azonban életemet a családom, különösképpen három unokám tölti ki. Közülük egyik sem evez még, de még kicsik, nincsenek elkésve..." – mondta végezetül Pák Béla.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kispályás labdarúgás - A Sportuszoda Sopron bajnoka

Tovább olvasom