Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Évente három hónap kényszerszünet

Győr valóban a folyók és nem az uszodák városa, de mit tegyen az, aki a nyári hónapok után is úszni (netán szaunázni) szeretne? Elsősorban legyen türelmes és megértő.
illusztráció
A megyeszékhely jószerivel egyetlen fedett uszodája, az úgynevezett GYÁÉV az év tizenkét hónapjából háromban zárva tart. A létesítmény ugyanis az ártérben áll és évente legalább kétszer elönti a víz, hónapokra használhatatlanná téve ezzel a győriek számára.

– A GYÁÉV-uszoda annak idején nem arra a célra épült, amire most használják – kezdi Molnár Péter városi sportigazgató.
– Az egykori nagyvállalat sportköri szakosztályainak adott edzéslehetőséget, a dolgozóknak pedig pihenőhelyéül szolgált. Mivel Győrnek nem volt fedett uszodája, a rendszerváltás után a város átvette a létesítményt, és azóta önkormányzati feladatokat is el kell látnia, valamint a fizetővendégeknek is meg kellene felelnie.

Kedvezőtlen természeti adottságai miatt azonban ezek megoldhatatlanok a létesítménnyel. A nagy leterheltség miatt a „civilek" alig-alig tudják használni a huszonöt méteres nagymedencét. Amikor ezt az uszodát tervez ték, még működő bős–nagymarosi vízlépcsővel számoltak a tervezők, állítólag ezért nem építették lábakra, mondván, ha ötévente elönti a víz, az kibírha tó. Azóta ezeket a terveket ala posan átírta az élet, ráadásul az uszoda már amúgy is korszerűt len műszaki berendezései az alagsorban kaptak helyet, az emelt medencetér alatt...

– A jelenlegi szünetet kihasználva néhány dolgon változtatunk, például a szaunákat fel költöztetjük az emeletre – folytatja Molnár Péter.
– A falakat levakartuk és levegőbefúvással szárítjuk, jó lenne olyan borítással ellátni őket, ami egyszerűsítené a mentést, illetve a takarítást. A szolgálati helyek kialakítása sem felel meg a nyugati kívánalmaknak, de azok átalakításához jelentős beruházásra lenne szükség. A több hónapos szünet jelentős forgalomkiesést jelent számunkra.

A jelen nem túl biztató, amíg Gönyűnél nem épül meg a Duna vizét szabályozó mű, addig az árral (és az uszodai szünettel) évente kétszer mindig számolni kell. A jövő nyárra a termálfürdő elkészültével a gondok egy része megoldódhat, és terv szintjén létezik a marcalvárosi fedett uszoda is. Kérdés: az álmok mikorra válhatnak valóra?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Puhl bekerült a FIFA Játékvezetői Bizottságába

Jelentős sportdiplomáciai sikert könyvelhet el a Magyar Labdarúgó Szövetség: Puhl Sándor alelnököt,… Tovább olvasom