Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Európa-kupa-győzelem után, EB előtt

A múlt héten Hollandiában a cruiser kategóriában megnyerte korosztályában a BMX Európa-kupát a Soproni Autóklub versenyzője, Rozsenich Gábor. A jövő hét végén Franciaországban az Európa-bajnokságon „fejelheti meg" szép sikerét.

A 16 esztendős – tehát igen ifjú – sportember lapunk érdeklődésére elárulta, hogy elég régóta, hat–hét esztendős kora óta BMX-ezik. Mivel az első sikerek gyorsan jöttek, s 8 esztendősen már ott találta magát a korosztályos EB-döntőben, érthető, hogy megragadt ebben az izgalmas, remek reflexeket s nem kis bátorságot igénylő sportágnál.
Rozsenich Gábor rendszeresen versenyez két kategóriában: normál méretű kerékpárral és cruiserben, ahol a kerék valamivel nagyobb. „Erre azért volt szükség, hogy minél többet versenyezzek, minél több versenytapasztalatot szerezzek. Az, hogy két kategóriában is szerepelek, a már említett versenyrutin mellett az átlagosnál jobb erőnlétet ad, hiszen többször is előfordult már, hogy ennek köszönhetően a célegyenesben előztem meg több riválisomat. Most a cruiserben meggyőző fölénnyel nyertem s a normál kategóriában ötödik lettem. Hozzátenném, ez is lehetett volna jobb, de a távoli, lettországi versenyre anyagiak hiányában nem tudtunk elutazni. Ha ott szereztem volna még pontokat, talán a másik kategóriában is dobogóra állhatok."

Az, hogy az ifjú BMX-es folyamatosan ilyen magas szinten versenyez, az ő részéről rengeteg lemondást, a szülőkéről pedig rengeteg áldozatot követel. „Most is edzőtábor van itt Sopronban, tehát míg a hozzám hasonló korú fiatalok többsége nyaral, én napi két-három, sőt, van, hogy négy edzésen veszek részt. Nyikos Tivadar nem kímél bennünket. A felkészülés nemcsak abból áll, hogy kimegyünk a pályára, s ott gyakorolunk, hanem nagyon kemény kondicionáló, erősítő edzéseink is vannak, s az is előfordul, hogy amikor nyeregbe ülünk, jóval inkább mountain bike-os, vagy országúti jelleggel kerékpározunk. Nem rajongok főleg a kondiedzésekért, de ahhoz, hogy sikeres legyen az ember a versenyeken, elengedhetetlen! A szülők pedig a kerékpárvásárlástól az utazásokon át jelentős áldozatokat hoznak azért, hogy jól szerepeljek. Így sokat utazva, versenyezve ráadásul elég nehéz összeegyeztetni a sportot a tanulással."

Rozsenich Gábor roppant fiatal kora ellenére tagja az olimpiai keretnek. Az utánpótlás korosztály nem vesz részt az olimpián, a fiatalok saját országuknak az országok közötti pontversenyben gyűjthetik a pontokat. „Az, hogy mi, junior versenyzők is szerezhetünk pontokat az olimpiai kvalifikációban, a jövő évtől lép életbe, illetve pont a játékok miatt jó néhány versenyt előbbre hoztak. Ennek az évnek a vége felé tehát lesz már néhány olyan viadal, amelyeken a juniorok mezőnyében én is szerezhetek pontot Magyarországnak. E versenyeknek az lesz az érdekességük, hogy mivel télen lesz, teremben rendezik azokat."
Rozsenich Gábor tehetségére a határainkon túl is felfigyeltek.

Ezt mi sem jelzi jobban, mint hogy a nemzetközi szövetség (UCI) szeptemberre meghívta a Svájcban, Aigle-ben lévő edzőközpontjába edzőtáborozni. A helyről tudni kell, hogy oda az összes kerékpáros szakágból (pálya, országúti, mountain bike stb.) hívnak versenyzőket. Rozsenich Gábor ott azon lesz majd, hogy ami szerinte még leginkább a gyengéje, azon javítson: „Úgy gondolom, a rajt utáni harminc-negyven méteren kell a legtöbbet javulni, a rajt után kell még robbanékonyabbnak, gyorsabbnak lennem. Erre itthon is próbálok sokkal nagy hangsúlyt fektetni, s remélem, ebben majd Svájcban is sikeresen előre tudok lépni."

Botár László

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kammererék élvezik a bizalmat

A magyar válogatott hat arany-, valamint hét-hét ezüst- és bronzérmet szerzett a spanyolországi… Tovább olvasom