Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Európa-bajnokság London jegyében

Kosárlabda - Nyáron Lettország ad otthont a női kosárlabda Európa-bajnokságnak. A június hetedikén kezdődő tornán a magyar válogatott is részt vesz. A csapatnak négy soproni és két győri játékos is tagja, emellett a válogatott másodedzője, Tapodi Péter is Győrben dolgozik klubedzőként.

Hosszabb kihagyás után szerepel ismét Európa-bajnokságon a magyar női válogatott. A nemzeti csapat tavaly szeptemberben legjobb csoportharmadikként, egyenes ágon kvalifikálta magát a lettországi kontinensviadalra. A válogatott szakmai stábjának Tapodi Péter, a SEAT Foton Győr vezetőedzője is tagja, aki Rátgéber László szövetségi kapitány mellett a másodedzői posztot tölti be. Lapunknak a győri szakember számolt be a felkészülési időszakról.

„Viszonylag későn ért véget a bajnokság, és ez okozott is egy kis fennakadást – kezdte Tapodi Péter.– Nem tudtunk annyit dolgozni, amennyit előzetesen szerettünk volna. Több pihenőnapot kellett beiktatnunk, ráadásul úgy, hogy ez ne menjen a minőségi munka rovására. Egységes csapatunk van, nagy a kohézió a kereten belül, és szerencsés a fiatalabb és az idősebb játékosok aránya is. Kulcsfontosságú, hogy a válogatott tagjai nemzetközi tapasztalatokat szereztek idén, óriási jelentősége van, hogy a soproni és a pécsi csapat tagjai az Euroligában edződtek, de a légiósok is olyan nagynevű egyesületekben játszanak, mint a Brno vagy a Bourges" – jellemezte a válogatottat Rátgéber László segítője.


apodi Péter szerint fokról fokra kell fejlődnie a magyar válogatottnak.
Tapodi Péter szerint fokról fokra kell fejlődnie a magyar válogatottnak.


A keret túl van egy csehországi felkészülési tornán és két pécsi mérkőzésen a szerb válogatott ellen. A magyar csapat hétvégén Moszkvában lépett parkettára az orosz válogatott ellen. Míg a szerbeket mindkétszer legyőzték legjobbjaink, addig az oroszoktól 61–42-re, majd 66–58-ra kikaptak, de a hangsúly egyik alkalommal sem az eredményen volt.

„Megtiszteltetés, hogy az orosz válogatott meghívott bennünket Moszkvába, és a végső győzelemre is esélyes csapat volt az ellenfelünk. Büszkék lehetünk erre a vendégszereplésre. Ezután egy rövid pihenő következik majd és egy franciaországi tornán zárjuk a felkészülést. Két hét van hátra az Európa-bajnokságig, most már a frissesség megőrzésén, a taktikai elemek finomításán és az élesítésen lesz a hangsúly."

A válogatott szakmai stábja olimpiai ciklusban gondolkodik, és a célkitűzés az, hogy a londoni játékokra álljon össze egy ütőképes csapat.

Ahhoz, hogy Londonban sikeresen szerepeljünk, szükség van a részsikerekre, fokról fokra kell fejlődnünk. Először ki kellett jutnunk az Európa-bajnokságra, ezt sikerült megvalósítanunk. A következő célunk, hogy Lettországban jussunk tovább a csoportból. A fejlődés velejárója, hogy egyre komolyabb felkészülési mérkőzéseket tudunk játszani, ebből is sokat profitálhatunk."

A válogatott keretének négy soproni és két győri kosárlabdázó is tagja. Tapodi Péter kérésünkre a megyei játékosokról is véleményt formált.

„A győri Vida Anna és Fűrész Diána kiegészítő emberek, de ők is fontos szerephez jutnak. Nekik is megvan a maguk feladata, amit meg kell oldaniuk, eddig ezt sikerrel tették. A soproniak közül Horti Dóra oszlopos tagja a válogatottnak, és még meg kell találnia ugyan a helyét, de a hozzáállása és a munkavégzése kifogástalan. Honti Kata klasszis játékos, húzóembere a csapatnak, nélküle nem sikerült volna kijutnunk az Európa-bajnokságra. Tavaly betegsége miatt sajnos kiesett egy időre a munkából, idén immár egészségesen még többet várunk tőle. Krivacsevics Tijana érettségije miatt később csatlakozott a kerethez és orrcsonttörése is hátráltatta, de fontos szerepe van a centerek közti rotációban. Semsei Barbara sérülése után még nincs százszázalékos állapotban, de mint mondtam, olimpiai ciklusban gondolkodunk, így természetesen tagja a keretnek. Függetlenül attól, hogy ezt a tornát most kihagyja, nem veszik el a válogatott számára és később ismét számítunk rá."

T

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy gólos győzelem a rájátszásban: Audi ETO-Békéscsaba 27-26

Kézilabda - Az Audi-ETO már bajnokként fogadta a Békéscsabát a női bajnokság rájátszásában, s… Tovább olvasom