Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

ETO: vonalkódos jegyek a jövőben

A Győri ETO FC Debrecen elleni veresége és játéka felkorbácsolta az indulatokat a zöld-fehérek szurkolóiban.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője szerint tizenöt mérkőzés után kell megnézni, hogy hol áll a csapat a bajnoki táblázaton. Vonalkódos jegyeket vezetnek be a jövőben. Az építkezés a tervek szerint halad, novemberben tartják az avatóünnepséget.

A szakmai stáb a felelős

Négy forduló telt el a 2005/2006-os első osztályú pontvadászatból. A Győri ETO eddig két idegenbeli mérkőzését megnyerte, hazai pályán viszont mindössze egy döntetlenre futotta az újonc REAC ellen, míg a Debrecentől kikapott az együttes. Nem is önmagában a vereség ténye, hanem inkább a mikéntje: a szünet utáni erőtlen, széteső, minden elképzelést nélkülöző játék gerjesztett különböző indulatokat a szurkolókban. A produkció részben lerombolta azt, amit az elmúlt időszakban sikerült felépíteni, amit megpróbáltak elhitetni a szimpatizánsokkal is: ez az ETO jobb, erősebb csapat, mint a mezőny jelentős része.

Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője nincs virágos jókedvében, hiszen másokkal együtt ennél ő is szebb rajtra számított.

– Vannak álmatlan éjszakái?

– Azt nem mondom, hogy nem viseltek meg a legutóbbi bajnoki forduló eseményei, de én bízom benne, hogy jó úton járunk és a kitűzött célunkat, vagyis a dobogót a bajnokság végére el tudjuk érni.

– A Debrecen elleni produkció alaposan felkorbácsolta a kedélyeket, a tulajdonos büntetett, Reszeli Soós István szakmai igazgató pedig a bírálatok kereszttüzébe került. Ön hogyan látja a kialakult helyzetet?

– A tízmillió forintos büntetés a tulajdonos, Tarsoly Csaba kizárólagos döntése volt, amelyet kollektíven a csapat kapott – tehát nem csak a játékosok – a második félidei teljesítményért. Nekem az a véleményem, hogy a sprinter futását sem tízméterenként értékelik, az számít, amikor átfut a célvonalon. Labdarúgásban majd tizenöt mérkőzés után kell megnézni, hogy hol állunk. Ha reális esélyünk van az év végi célunk, a dobogó elérésére, akkor így kell dolgoznunk tovább, ha nem, akkor pedig le kell vonni a megfelelő következtetéseket.

– Azért az mégiscsak aggasztó és egyben a felkészülés kritikája, hogy a csapat a negyedik fordulóban erőnléti gondokkal küzd...

– Hogy gond van, az a nézőtérről is jól látszott. Az mindegy, hogy ez túledzettség vagy esetleg a kevés edzés következménye-e, ugyanolyan súlyos szakmai tévedés. Reszeli Soós Istvánnak, illetve az általa vezetett stábnak kell megadnia erre a megfelelő válaszokat és a bajnoki folytatásra kijavítani a hibákat. Annyi még hozzátartozik az igazsághoz, a mérkőzés utáni napokban öt-hat játékos is vírusos fertőzésen esett át, a második félidei játék valószínű, már ennek volt az előfutára.

Bajnoki éremre várva

– A szurkolók türelmetlenek, hiszen az ETO majdnem húsz éve nem nyert érmet a bajnokságban. Most erre jó lehetőség kínálkozik, miközben a csapat teljesítménye ezt nem mindig támasztja alá.

– Azért azt figyelembe kellene venni a szurkolóknak is, hogy másfél évvel ezelőtt egy kiesésre ítélt gárdát vettünk át, azóta folyamatosan erősítjük, alakítjuk, napjainkban pedig itthon az egyik élcsapatnak számít. Az a célunk, hogy 2007-ben a stadion és a felnőttcsapat együtt jusson a csúcsra, vagyis készüljön el az új létesítmény, az együttes pedig harcolja ki a nemzetközi kupaszereplés jogát. Azt egy kissé szomorúan konstatáljuk, hogy amióta a klubnál vagyunk, jelentősen nem változott a mérkőzések nézőszáma, négyezernél többen akkor sem jöttek ki, amikor ingyenes volt a belépés.

Egyes szélsőséges megnyilvánulásokról pedig az a véleményem, nagyjából ugyanazok az emberek írják a leveleket, SMS-eket. Azért sem tartottunk nyáron szurkolói ankétot, mert normális párbeszédre szükségünk lenne, de azokon többnyire nem ez történik. Nem értem azokat a felesleges támadásokat sem, amelyek a klub tulajdonosát, Tarsoly Csabát érik. Évi ötszázmillió forintot tesz be az ETO-ba, ebből több mint százat az utánpótlásra költünk és a városi önkormányzat által juttatott évi másfél millió forintot leszámítva, a működéshez szükséges összes pénzt ő teremti elő. Szerintem más városokban örülnének egy ilyen tulajdonosnak, annak, ha ilyen konszolidált viszonyok uralkodnának a futballkluboknál.

– Az utóbbi időben Lothar Matthäus szövetségi kapitány is élesen bírálta a klub szakmai igazgatóját. Erről mi a véleménye?

– Biztos vannak részigazságok abban, amit Matthäus mond, de úgy gondolom, ezek a támadások elsősorban nekem szólnak.

– Önnek miért?

– Mert a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségi ülésén megkérdezték a véleményünket: az MLSZ meghosszabbítsa-e Lothar Matthäus szerződését. Én szűk körben kifejtettem a gondolataimat: ha kijutunk a vb-re, akkor nincs miről beszélni, mert automatikusan kiterjesztjük a kapitány szerződését. Ha nem jutunk ki, akkor viszont el kell gondolkodni, hogy évi hetvenötmillió forintért nem tudnánk-e jobb edzőt szerződtetni a magyar válogatott élére. Matthäus látszólag kiváló PR-fogás a szövetség részére, de egyszer majd azt is meg kell nézni, mi van a tartozik és mi a követel rovatban. Az álláspontom „természetesen" visszajutott Matthäus fülébe, aki most ily módon is próbál revánsot venni rajtam.

Szigorítják az ellenőrzést

– Más téma. A szurkolók egy részétől gyakorta visszatérő panasz, hogy drágák a jegyek az ETO mérkőzéseire, ráadásul a Debrecen ellen még meg is emelték az árakat. Mi várható a jövőben?

– Szerencsétlenül jött ki, hogy pont egy „emelt áras" rangadón játszott ilyen gyengén a csapat. Tudom, a szurkolók egy része drágának találja a jegy árát, de hogy mi a sok, vagy mi a kevés, az nyilván egyénenként változik. A moziban és a színházban sem elégedetlenkedik senki a jegyár miatt, pedig némelyik előadásra sokkal drágább a belépő, mint hozzánk, a futballmeccsre. Azt megígérhetem, amíg nem készül el a stadion és nem tudunk mindenkinek kulturált körülményeket nyújtani a nézőtéren, addig Győrött többet nem lesz jegyáremelés.

– A legutóbbi meccsre már karszalagot is kaptak a nézők a jegy mellé. Erre miért volt szükség?

– Az utóbbi időben többször feltűnő volt, hogy miközben a nézőtéren négyezren foglalnak helyet, az eladott jegyek száma alig haladja meg az ezret. A visszaélések lehetőségét a becsületes szurkolók érdekében meg akarjuk szüntetni, ezért vezettük be ezt a megoldást. A következő hazai mérkőzésekre viszont már olyan jegyeket adunk ki, amelyeken vonalkód lesz. A belépéskor egy leolvasóval ellenőrizni lehet, hogy azzal már valaki bent tartózkodik-e a stadionban, illetve azt is, nem hamisított-e a jegy. Hasonló módon tervezzük a bérletek ellenőrzését is.

– Ha már említette a stadiont, hogyan áll az építkezés?

– Minden a tervek szerint halad. Lassan már látványosabb szakaszába lép a lelátó, az öltözőépület és a kollégium építése. A tulajdonos ígérete szerint novemberben megtarthatjuk az avatóünnepséget. Utána következik a rekonstrukció további szakasza, 2007 végére pedig elkészül a minden igényt kielégítő létesítmény.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Magyarország - Málta 4-0

Fölényes győzelmet aratott a magyar labdarúgó-válogatott. A világbajnoki selejtezők 8. csoportjának… Tovább olvasom