Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

ETO FC: Koltai Tamás a karrierjét és a lakását építgeti

Tizennyolc éve játszik az ETO-ban, végigjárta a szamárlétrát.
„Édesapámnak való bizonyítási vágy mindig is élt bennem" – mondta Koltai Tamás, akinek most már a sportág imádata mellett az egzisztenciát is a futball jelenti.

A „Győri szívvel" szlogen jegyében indult sorozatunk harmadik részében a Győri ETO FC labdarúgói közül Koltai Tamás beszélt a Kisalföldnek családi indíttatásról, egyetemről, ház- építésről és külföldi terveiről.

– Édesapja az ETO bajnokcsapatának tagja volt. Egyértelműnek tűnt gyermekkorában, hogy labdarúgó lesz?
– Igen. Hatévesen már levittek az ETO-ba, nem volt ellenemre. Végigjártam a szamárlétrát, az összes korosztályban szerepeltem: érdekes, egyet sem ugrottam át. Utánpótlás-válogatott csak egyszer voltam: az U21-ben egy meccset játszottam, s már ki is öregedtem onnan. Érdekesség, hogy ötödikes koromig párhuzamosan kézilabdáztam is, ám az edzőim döntési kényszer elé állítottak. Akkor mérges voltam emiatt, de lehet, hogy így jobban jártam. Tizennyolc éve szinte mindennap kinn vagyok az ETO-pályán. Szerettem volna még a régi stadionban is pályára lépni, s egy ifimeccsen ez a tervem végül megvalósult.

– Látta az édesapját játszani?
– Halványan emlékszem, amikor a megyei első osztályban szereplő Koroncóban még futballozott. A neki való bizonyítási vágy mindig is élt bennem. Ezért is szeretnék mindenképpen bajnok lenni az ETO-val, hisz ez neki is megadatott.

– A középiskolában még nem tudhatta, hogy profi labdarúgó lesz. Mik voltak a céljai?
– A győri Jedlikbe jártam gépész szakra, 2006-ban érettségiztem, majd felvettek a Széchenyi-egyetem gépészmérnöki szakára. Egy évet halasztottam, addig a technikusira jártam: ekkor kerültem a felnőttcsapathoz. Az egyetemet elkezdtem, a felén is túljutottam, ám egy idő után nem tudtam összeegyeztetni a focival. Egyszer azonban mindenképp szeretném befejezni.

– Hirtelen robbant be az élvonalba, egy éven belül válogatott lett, s felkeltette a Genoa érdeklődését. Nem volt túl gyors ez a tempó?
– Azt gondolom, akkori teljesítményem alapján jogos volt a válogatott meghívója: jó lehetőségként tekintettem erre. Az olasz bajnokság talán korai lett volna, de én is csak hallottam a Genoa érdeklődéséről, konkrétumokig nem jutottunk el. Mindenesetre a családom rendkívül büszke rám, a mai napig kijárnak a meccseimre. Huszonnégy éves vagyok, bízom benne, hogy a mostani jó évem lesz. A legfontosabb, hogy bajnokok legyünk, ha ez sikerül, utána új kihívások kellenek. Ha lesznek lehetőségeim, szeretném magam kipróbálni külföldön. Angolul tűrhetően beszélek, a holland vagy a belga bajnokság – esetleg a német – lehet az első célállomás.

– Úgy tudom, egy Győr melletti településen építkezett, s nem egyedül él ott.
– Barátnőmmel öt éve ismerkedtünk meg: ő már diplomázott, s munkába állt. Egy éve költöztünk be otthonunkba, melyet még belülről folyamatosan csinosítgatunk. Csapattársaim közül Dudás Ádámmal és Kiss Mátéval időnként összejárunk és számítógégépes játékokat játszunk. Szombaton és vasárnap NFL-meccseket nézek, néha horgászom, moziba járunk. Sokat foglalkozunk a nemrégiben hozzánk került kutyánkkal is, egy golden retrieverrel.

– Nem vitás, a szurkolók egyik kedvence: a drukkerek kimutatják a pályán kívül is a szeretetüket?
– Időnként egy-egy győztes meccs után megállítanak, gratulálnak. A szeretetükben az is szerepet játszik, hogy tősgyökeres győri vagyok. Nemrégiben néhány barátommal bútorlapokból készítettünk szekrényt. Egy üzletbe betérve az eladó a keresztnevemen szólított, s rendkívül segítőkész volt: kiderült, hogy ő is ETO-szurkoló. Ezek jóleső dolgok.

– Gyerekként erről álmodott?
– Szerencse is kellett a profi karrierhez. Gyerekként imádtam focizni: akkor az első volt a tanulás, de a labdarúgás is több volt hobbinál. Most ugyanúgy imádom ezt a játékot, mint ifista koromban, ám a futball már egzisztenciális kérdés is lett. Ez pedig azért kemény dolog.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Műkorcsolya: esélylatolgatás Sheffield előtt

Az ötszörös magyar bajnok férfi műkorcsolyázó, Tóth Zoltán a Jégcsillag SE edzőjeként a… Tovább olvasom