Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

ETO FC: hisznek az igazukban

Megdöbbenéssel vették tudomásul a Győri ETO FC-nél, hogy az Európai Labdarúgó Szövetség hároméves eltiltással és 50 ezer eurós pénzbüntetéssel sújtotta a klubot.
A testület úgy vélte, a 2009. december 31-én lejárt tartozási kötelezettségének az ETO FC nem tett eleget.

A győri klub már fellebbezett is az UEFA-nál az ítélet ellen.

Az európai szövetség majd csak ezek után küldi el a határozat indoklását, Győrött így egye- lőre feltételezéseken alapul, hogy miért járhatott a büntetés.

Az ügy előzményeiről, kialakulásáról dr. Lakos Júliát, az ETO jogászát kérdeztük:

„Klubunk és az észt Flora Tallinn között olyan megállapodás született Jarmo Ahjupera átigazolásakor a 2009. év elején, hogy a játékos árának első felét a szerződéskötést követően tizenöt napon belül, a másik felét pedig 2009. június harmincig fizeti ki az ETO. Az első részletet át is utalta a klub, a másodikról azonban csak 2010. augusztus 16-án kapta meg a számlát és utána fizethetett."

A licencszabályzat előírja, hogy a pályázathoz csatolt táblázat sorainak egyeznie kell a társaság mérlegének adataival.

Az ETO könyvvizsgálója, Szabó István a következőket mondta:

„A két klub közötti szerződés értelmében Ahjupera árának első felét, ötvenezer eurót az átigazolás után kifizette az ETO, a másodikat számla ellenében 2009. június harmincig kellett volna megtenni. Számla viszont nem érkezett a tallinni klubtól, majd 2010. augusztus kilencedikén az MLSZ megkapta a számla másolatát az észt szövetségtől, ami hat nappal később postai úton meg is érkezett Győrbe. Az ebben szereplő összeget három részletben ki is fizette az ETO. Az MLSZ és az UEFA felé minden év március végéig kell elküldeni a licenc megadásához, hogy a klubnak átigazolással kapcsolatos kötelezettsége van-e. Mivel a tallinni számla akkor még nem volt a birtokunkban, így lejárt követelés sem lehetett a klubbal szemben Ahjupera átigazolási díjának második részlete."

Az ETO a pályázat benyújtása előtt egyeztetett az MLSZ licenc adminisztrációjával, akik tudtak ezen tételről, de a magyar számviteli szabályokat és a licenc előírásokat egyeztetve az MLSZ illetékes bizottsága, illetve az általa külön felkért független könyvvizsgáló is helyesnek ítélte az ETO álláspontját; így kapta meg a győri klub 2010. év elején a 2010–2011-es bajnoki évre vonatkozó licencet.

Azért az érdekes és különös lenne, ha az észt klub több mint egy évig nem kereste volna Ahjupera árának második részletét.

„A Tallinn bizonyára tett lépéseket azért, hogy a pénzéhez jusson, levelezett az MLSZ-szel és az UEFA-val is, de az ETO csak akkor tudott fizetni, amikor megkapta az észtek számláját" – mondja dr. Lakos Júlia.

A győri egylet fellebbezése után az UEFA majd írásban elküldi a büntetés hivatalos indoklását, az ETO-nak ezek után három nap áll rendelkezésére, hogy érdemben érveljen a szankció ellen. A fellebbviteli tárgyalás az UEFA székhelyén, a svájci Nyonban lesz, de az időpontjáról egyelőre nem tudni.

„Amennyiben az ETO számára kedvezőtlen másodfokú ítélet születne az UEFA Fellebbviteli Bizottsága előtt, akkor a klub jogorvoslattal fordulhat a lausanne-i sportdöntőbírósághoz, majd a strasbourgi nemzetközi döntőbírósághoz. Reméljük, hogy ezekre már nem kerül sor" – említi végül dr. Lakos Júlia.
Reméljük, az ETO számára csak a Montpellier kiverése miatt marad emlékezetes a tavalyi kupaidény.

Olvasóink írták

 • 4. dominiim 2011. június 22. 17:27
  „Szerencsétlenek ! Forditassátok le a hivatalaos leveleket, mielőtt nyilatkoztok, és elkezdek futkozni
  ösze-vissza !”
 • 3. Tudós-1 2011. június 22. 07:46
  „A könyvizsgáló most is levizsgázott!
  A tartozást, már pedig az volt még - igaz fizetési kötelezettség még nem - külön soron fel kellett volna tüntetni.
  Az ETO pedig úgy nyilatkozott, hogy annyi az annyi, amit leírt.
  Sajnálatos, hogy ez így, amatőr és hozzánemértő módon megtörténhet egy nagymúltú egyesületnél.
  Remélhetően az AUDI szponzorálását nem veszélyezteti ez az ügy.
  Az események után ideje lenne a bajnokságra fókuszálni, mert sok-sok teendő van a csapat körül.”
 • 2. vadfruttik 2011. június 21. 18:08
  „Klement Nyonban járt és kiderült ,hogy csak egy év az a három.Jézus mi van itt??A Tallin meg biztosan nem tudta hova küldje a számlát...K.I.csit furcsa már ez az egész!!!Uraim,ez a környezet szennyezett!!!”
 • 1. Infamous 2011. június 21. 16:08
  „megérdemlitek! remélem az Audi elveszi pénzt amit adott, aztán valami rászoruló alapítványnak adja, mert azok legalább megérdemlik! sok ingyenélő fociimitátor!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Argentin világsztár a Videotonban: Crespót igazolná le a Fehérvár

Olasz lapértesülések szerint a magyar bajnok Videoton szeretné leigazolni Hernán Crespót, a Parma… Tovább olvasom