Kisalföld logö

2018. 08. 16. csütörtök - Ábrahám 17°C | 28°C Még több cikk.

ETO FC: a romlás virágai

A Győri ETO labdarúgócsapata Varga Zoltán szakmai igazgató visszatérése óta egy mérkőzésen győzött, a rájátszásban nyeretlen. A nagy célok elérésére szerződtetett szakember nem ezt ígérte a szurkolóknak.

Tizenhárom mérkőzést játszott tavasszal Varga Zoltán szakmai igazgató irányításával a Győri ETO. Az nem a balszerencsés számnak tudható be, hogy a csapat mindössze egyetlen győzelmet tudott aratni, hazai pályán például nem nyert.
A gyenge szereplésnek nyilván számos összetevője van, de egy tény, Varga Zoltán és Tarsoly Csaba klubtulajdonos az edző év eleji visszatérésekor nem ezt ígérte a szurkolóknak. A nemzetközi szereplést jelentő helyezés, a dobogó elérése volt a cél, ehelyett a felsőházba jutást is alig sikerült elérni. A rájátszásban két fordulóval a befejezés előtt nyeretlen az ETO, de Varga irányításával is mindössze egyszer hagyta el győztesen a játékteret.
Miközben a gyenge szereplés, a csapnivaló játék hatására kiürültek a lelátók, úgy tűnik, a szakmai igazgató marad a helyén. A sikertelenség folytonos magyarázgatása ellenére valószínű, Győrött töretlen iránta a tulajdonos bizalma.

Tavaly késő ősszel már sejteni lehetett, hogy baj lesz. A kudarcos Varga-éra után viszonylag sikeresen szereplő csapata láttán ugyanis Tarsoly Csaba, az ETO tulajdonosa kijelentette: meggyőződése, Varga Zoltánnal előbbre tartanának. Az eközben „éppen" munka nélküli mester pedig így nyilatkozott az ETO szerepléséről az egyik országos napilapban: „Nem tartom különösebben sikeresnek, ötödik a tabellán. Jól kezdte a bajnokságot, az elején tetszett a játéka, kondicionálisan jobb volt az ellenfeleinél, de ahogy telt az idő, úgy esett vissza, a végén már csak hatvan percig bírta erővel." (Akkor vajon mit mondhatna most Tamási Zsolt?!)

A klubtulajdonos és Varga véleménye annyira összecsengett, immár nem volt meglepetés, amikor az ETO-nál ismét az egykori ferencvárosi kedvenc vehette kezébe a szakmai irányítást. Úgy tűnt, elérkezett az alkalom, hogy Tarsoly Csaba kockázat nélkül rehabilitálja Győrött egyszer már megbukott kedvencét. És tévedett.
A régi és új idők kezdete és folyatása ugyanis kísértetiesen hasonlít egymásra.
Varga Zoltán visszatértekor dicsért mindent és mindenkit, a gépezet tökéletesen működött egészen addig, amíg nem kellett bajnoki mérkőzéseket játszani. A sorozatos kudarcok után aztán megint megindult a bűnbakkeresés: játékosok száműzése (majd részben visszavétele), „horvátlégiós-allergia", az egész csapat többszöri pénzbüntetése. A sikertelenség velejárója lett az állandó magyarázkodás, miközben a produkció láttán a győri szurkolók többsége elfordult a csapatától.
Csakúgy, mint a Garami-korszak után, sikerült tönkretenni egy többre hivatott csapatot. Télen még azzal az indoklással történt a váltás, miszerint a nemzetközi kupaszereplés és a dobogó elérése a cél, erre tavasszal az ETO lett a felsőház pofozógépe és csak a Dunaferr szerzett nála kevesebb pontot (részben más mezőnyben).
Persze legyünk optimisták, reméljük, mihamarabb megszületik a harmadik győzelem. És ehhez talán a Kispest sem kell...
Varga téli nyilatkozatai még tökéletes felkészülésről, rengeteg munkáról, erősítést jelentő átigazolásokról szóltak, mára pedig a csapata egy szakmailag és morálisan is szétesett gárda lett. Győrött másodszor is bebizonyosodott: Varga Zoltán egykoron hiába volt öntörvényű zseni a futballpályán, hiába volt milliók kedvence, az edzői szakma nem erről szól.
Tarsoly Csaba persze a végsőkig kitart az embere mellett, így Varga Zoltán rendületlenül dolgozhat (ahogy kérte), nyugodtan tervezheti a jövőt. Természetesen újabb átalakítás lesz a játékoskeretben, jönnek a fiatalok. Azért talán több gondoskodással és odafigyeléssel, mint eddig, mert a 17 éves Priskin Tamás például állítólag úgy mutatkozott be az Üllői úton, hogy előtte nem is edzett az első csapattal...
A következő bajnokság mindenesetre sokkal rázósabb lesz: megint a nulláról kell indulni.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sport Oscart kapott Armstrong és Serena Williams

Egyetlen tavalyi győztes sem tudta megvédeni első helyezését a Laureus- más nevén Sport Oscar-díj… Tovább olvasom