Kisalföld logö

2017. 09. 20. szerda - Friderika 12°C | 13°C Még több cikk.

ETO-SZESE - Rosta Miklós: ˝Ahogy tavaly végeztünk, a mi hibánk˝

Anna Sen, az Audi ETO játékosának férje, Dimitry Petrenko is az NB I/B-s csapatot erősíti.

Olvasóink kérdései

- A Dabas ellen játssza a csapat első mérkőzését. Milyen eredménnyel lenne elgégedett?

Rosta Miklós: - Minden edző, legyek akár én, legyen akár a világ legjobb trénere, győzelmi szándékkal küldi fel csapatát a pályára. Emellett viszont van a realitás. A Dabas az első osztályba készül, nekünk viszont mások a fontossági szempontok.

- Kedves Rosta Miklós! A fiúcsapat szereplését már az elejétől kezdve figyelemmel kísértem. Élmény volt kijárni a meccsekre, mert ha nem is lett győzelem a végeredmény, a fiúkban láttam a tüzet és az akarást, no meg a CSAPATOT! Magi Serrának nem hagytak elég időt (persze ez csak saját vélemény), hogy eredményt érjen el a csapattal és szerintem ez nagyon rossz SZAKMAI döntés volt, persze feltételezem, egyáltalán nem biztos, hogy a szakmai szónak ebben nagy szerepe lett volna. Dr. Hoffmann László Magi Serra menesztése után azt nyilatkozta, hogy "olyan embert választottunk, akiben minden képesség megvan ahhoz, hogy jó edző legyen".  Edzőváltás és egy állítólagos sokkal keményebb alapozás után kilátogattam egy mérkőzésre, és egy nyúzott, abszolút lelkesedés és akarás nélkül játszó csapatot láttam. Bocsánat. Csapatot nem is igazán, mert az hiányzott. Csapatjáték nem volt, sőt még az addig sokszor előforduló kimagasló egyéni teljesítmények is hiányoztak. Úgy gondolom, hogy ha Magi Serrát menesztették, Önnek is el kellett volna gondolkodni a folytatáson....hiszen látjuk mi lett az edzőváltás eredménye. Persze, lehet mondani, hogy senki nem tudja, mi zajlik a háttérben...nem is akarom tudni...én csak egy szerethető csapat, élvezhető meccseire szerettem volna kijárni.

Rosta Miklós: - Kedves Anikó, észrevételét, kritikáját tudomásul veszem, Ön így látta, én és a vezetők másképp. Magi Serra menesztéséhez semmi közöm nem volt. A menedzsment hozott egy döntést, ami így utólag véleményezhető, de az idő kerekét már nem lehet visszaforgatni.

Rosta Miklós
Rosta Miklós


- Az előző szezonban összerakott csapatból hírmondó sem maradt. Kik játszanak a hétvégén rajtoló bajnokságban?

Rosta Miklós:
- Kalmár László és Rivnyák Viktor megmaradt magnak, melléjük érkezett Pécsről Papp Márk illetve hozzánk került Anna Sen (Audi ETO) férje, Dimitry Petrenko. A középgenerációt Bella Viktor, Nagy Dávid képviseli, a többiek a tavalyi ifi- és junior csapatból kerültek fel. Tudni kell, hogy itt mindeki iskola vagy munka mellett edz és játszik.

- Miért nem tudta megtartani a vezetés a tavalyi csapatot?

Rosta Miklós:
- A lé határozza meg a tudatot. Sajnos nem volt "B"-terv, így a tavalyi gárdából, illetve az új igazolások mind a megígért NB I-es tagságra szóltak. Ahogy tavaly végeztünk, a mi hibánk, ez a mostani szituáció viszont már rajtunk kivülálló döntések eredménye.

- Hogy kell most elképzelnünk a klub működését? Ki a vezető Hoffmann úr távozása után? És kik maradtak egyáltalán, mert úgy hírlik Décsi Gábor már korábban távozott.

Rosta Miklós: - Eddig is az egyetem égisze alatt működtünk. Az NB I/B és az NB I-es létünk gazdasági hátterét egy támogatói kör állta.

- Mi a véleménye arról, hogy dr. Hoffmann László is elhagyta az NB I-ből kiesett csapatot, magyarán a süllyedő hajót?

Rosta Miklós
: - Köszönettel tartozik mindenki az eddigi ügyvezetőnknek, mert nem kevés pénzt tett a csapatba. Hozott egy döntést, amit ha nem is örömmel, de tudomásul kellett vennünk.

- A szponzorok is elhagyták a csapatot? Ha igen, honnan teremti elő a klub az anyagiakat?

Rosta Miklós
: - Szerencsére maradtak a csapat mellett olyan személyek, akik szívügyüknek tekintik a győri férfi kézilabdát, ami nem csak a mindenkori felnőtt csapatot érintit, bármilyen osztályban is játszon, hanem azokat a gyerekeket is, akik az általános iskolákban pallérozódnak.

- Az egyetem támogatása, segítségnyújtása továbbra is töretlen?

Rosta Miklós: - Úgy gondolom igen, visszalépett a szakosztály arra a útra, ami eredetileg is ki volt jelölve: tanulás és sport. Ehhez a lehetőségek biztosítva vannak.

- Mi hiányzott az NB I-ben maradáshoz, hiszen az edzőváltás szemmel láthatóan nem hozott átütő eredményt?

Rosta Miklós: - A felelősség közös, amiben az én részem is természetesen megvan. Vannak/voltak olyan dolgok, amelyek nem tartoznak a nyilvánosságra bármennyire is szeretne mindenki több információhoz jutni, csemegézni.

- Rosta Miklós a vezetőedző, de ki van még a szakmai stábban?

Rosta Miklós: - Pauer Zoltán szakosztályvezető. Deáki István a junior csapat edzője. Kiss Gergő és Tóth József a serdülő csapat edzői. Horváth Lajos bá' pedig továbbra is koordinálja az utánpótlással foglalkozó kollégákat. MI ÍGY EGYÜTT VAGYUNK A SZAKMAI STÁB!

- Milyen céljai lehetek az NB I/B-ben? Cél-e az NB I-be való visszekerülés minél előbb?

Rosta Miklós: - Én is kíváncsian várom mire leszünk képesek, ugyanis az alapozás utolsó hetére állt össze igazán a keret. Alaphangon a bentmaradás a cél. Menet közben látjuk majd mennyit fejlődnek azok a 17-20 év között fiatalok, akik tehermentesíteni tudják a rutinosabb játékosainkat.

- Mennyire lesz kemény dió az NB I/B-ben maradás? Ugye attól nem kell tartani, hogy szégyenszemre Győrben csak NB II-es férfi kézilbda csapata lesz.

Rosta Miklós: - Nem lesz sétagalopp. A volt győri játékosokkal erősödtek riválisaink. Ez nem a ő, de is a mi hibánk, ezt a második kérdésre adott válaszomban már érintettem, a szövetség ígérete (maradt volna a létszám) miatt volt egy NB I-es tagságra szerződtetett keret, ami a döntés után széthullott. Addigra a volt játékosaink már aláírtak szomszédvári csapatokhoz.

- Elkezdték kiépíteni az utánpótlásnevelést. Ezt a bázist is felszámolták vagy ez megmaradt?

Rosta Miklós: - Ez SEM lett felszámolva. Pont a gyerekek miatt maradt életben Győrben a kézilabda. A támogatóink látják a törekvést, értékelik azt a munkát amit a kollégák végeznek, értékelik a szülők áldozatvállalásait, s pont ezért próbálnak fenntartani egy olyan felnőtt csapatot, ahol majd érdemes lesz játszani. A piramisnak kell egy erős alap, de ha a csúcsát levágjuk, kapunk egy csonka...

- Rosta úr, hogy látja, mikor szurkolhatunk a csapatnak ismét NB I-es meccsen?

Rosta Miklós
: - A hivatalos verzió szerint három éves periódus következik, aminek a célja egy olyan csapat alapjainak lerakása, ami biztosabb alapokat ad egy későbbi első osztályban való szerepléshez. Magyarán, addigra érnek be azok a főleg győri fiatalok, akik itt pallérozódnak nálunk. Cél, hogy minél kevesebb külföldit kelljen igazolni. Ez gazdasági és sportszakmai szempont is.

Korábban - Rosta Miklós, az ETO SZESE edzője lesz a kisalfold.hu vendége pénteken délelőtt 11 órakor. Várjuk kérdéseit az online@kisalfold.hu e-mail címre.

Rosta Miklós februárban volt portálunk vendége, akkor a cél a biztos NB I-ben maradás volt. Sajnos a csapat végül kiesett az első osztályból, és a második vonalban folytatja a hétvégén kezdődő bajnokságot.

Augusztusban arról számoltunk be, hogy a csapat fennmaradása is kérdéses volt, és egyelőre nem cél az NB I-es tagság.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A legfontosabb elvárásoknak megfelel az Eb-re pályázó Puskás Stadion

Hat év múlva az Eb-t Európa több nagyvárosában bonyolítanák le, az egyik ilyen helyszín lenne Budapest. Addigra elkészülne a Puskás felújítása. Tovább olvasom