Kisalföld logö

2018. 11. 19. hétfő - Erzsébet 0°C | 5°C Még több cikk.

ETO-játékosokat vertek a diósgyőri szurkolók

Botrányos körülmények között játszották a Diósgyőr–Győri ETO labdarúgó-mérkőzést az Arany Ászok Ligában. Reszeli Soós Istvánt már a szünet előtt kimenekítették a biztonságiak. A lefújás után a pályára rohanó diósgyőri szurkolók az ETO-játékosokat vették célba.

Nehéz körülmények között ugyan, de megszerezte ötödik győzelmét a bajnokságban a Győri ETO FC labdarúgócsapata, miután 3–2-re diadalmaskodott a Diósgyőr felett. A tudósítások azonban sajnos mégsem csak erről, hanem az utána történt botrányról szólnak.
A miskolci szurkolók a találkozó lefújása után berohantak a pályára és megtámadták a győri játékosokat, edzőket. Reszeli Soós István, a győriek szakmai igazgatója ekkor már nem tartózkodott a borsodi megyeszékhelyen, mert az ellenséges hangulat miatt az őt kísérő biztonsági emberek elvitték a városból.

Reszelit kimenekítették

A győri vezetést és a csapat tagjait nem érte váratlanul a diósgyőri „drukkerek" rendzavarása. A mérkőzés közben tojással és üdítősdobozokkal dobálták az ETO kispadját. Reszeli Soós István szakmai igazgató már az első félidő lefújása előtt kénytelen volt elhagyni a kispadot, elmondta: tudatosan nem jött ki a második félidőre. – Látta egyáltalán a második félidőt? – kérdeztük a mérkőzés másnapján a szakvezetőt.

– Nem, mivel egyből elhagytam a stadiont, s biztonságos helyen vártam meg a többieket. Ez annak a tervnek a része volt, amit már az utazás előtt kidolgoztunk – árulta el Reszeli Soós István. – Ezek szerint számítottak a botrányra?

– A mérkőzés előtt többször is úgy nyilatkoztam, nem szeretném, ha botrány törne ki, hanem a futball, a sport játszaná a főszerepet. Persze azért készültünk, a játékosokkal megbeszéltük, hogy lefújás után azonnal fussanak be az öltözőbe. – Ön biztonságban volt a mérkőzés alatt? – Külön vigyáztakránk a kispadnál. Erről saját magunk gondoskodtunk, egy őrző-védő céget kértünk fel a feladat ellátására. Belegondolni is rossz, milyen következményekkel járt volna, ha ők nincsenek mellettünk.

Személy szerint én is hallottam, hogy a kispad mögött többen is szervezkednek, állandóan telefonálnak. Ezért is kellett elhagynom idő előtt a stadiont. Nem volt bennem féle em, egyszerűen ez volt a megoldás, hogy valahogy oldjam a feszültséget. – Nos, ez sajnos nem sikerült, hiszen a kilencven perc végén többen is beszaladtak a pályára. – Erről természetesen később én is értesültem. Sajnálom, hogy így ért véget a mérkőzés. A diósgyőri rendezőségről elég csak annyi, hogy a helyi bemondó egyetlen alkalommal sem hívta fel a figyelmet a sportszerű szurkolásra, nem kérte, hogy tüntessék el a trágár transzparenseket. Ez azt hiszem, azért mindenképp elgondolkodtató. Szerencsére nem lett nagyobb baj, ez köszönhető a saját biztonsági embereinknek és a helyi rendőrségnek.

Egyébként úgy érzem, hogy az egész rendbontás egyszer vezett akció része volt. – Az sem mellékes, hogy ismét győzött a csapat. – A játékosok mindent megtettek, sportszerűen próbálták elkerülni a botrányt. Bizonyítottak, úgy játszottak, ahogy kellett. Valószínű, ez az eset még jobban összekovácsolja majd a társaságot.

Starkot elsodorta a tömeg

Nemcsak a mérkőzés lefújása után, hanem a szünetben is volt botrány. Kocsis Balázs, az UCSK szurkolói csoport vezetője másik tizenöt győri szurkoló társaságában a helyszínen tekintette meg az összecsapást. A szünetben egy huszonöt-harminctagú miskolci különítmény betörte a kerítést és verekedést kezdeményezett. A rendezők nem léptek közbe, ennek ellenére a kölcsönös rugdosódás hamar véget ért. A meccs már a végéhez közeledett, amikor az ETO cserejá tékosainak a testi épsége is komoly veszélybe került. Krass Árpád, a zöld-fehérek tartalék kapusa így emlékezett a történtekre:

„Az egyik szurkolónk, Kocsis Balázs – akinek ez úton is szeretnék köszönetet mondani – szólt, hogy igyekezzünk, mert a diósgyőriek be fognak menni a pályára. A lefújás pillanatában már az öltözőfolyosón tartózkodtunk, így szerencsére mi kimaradtunk a verekedésből." Stark Péter, az ETO válogatott védője szerint sokkal komolyabb következményei is le hettek volna a szombat esti Diósgyőr–ETO FC mérkőzés utáni rendbontásnak.

„A meccs előtt megbeszéltük, hogy a lefújás után befutunk az öltözőbe. Én így tettem, aztán hallottam, hogy több társam nem tudott beszaladni a folyosóra. Megfordultam, de a tömeg visszasodort, szerencsére később a többi győri játékos is bejutott a biztonságos játékoskijáróba." A mérkőzést követően sem csillapodtak a kedélyek, egyre nagyobb tömeg gyülekezett a stadion előtt. „Egyébként már a mérkőzés utolsó pillanataiban látni lehetett, hogy páran átmásznak a kerítésen, s tudtuk, hogy befognak szaladni a pályára. Később vagy háromszáz diósgyőri gyülekezett és várakozott a főépület előtt.

Mivel a környékről származom, ismerem az ottani emberek mentalitását, ezért úgy hizem, nagy szerencse, hogy nagyobb baj nem lett a rendbontásból." Stark Péter természetesen sajnálta, hogy ilyen véget ért a találkozó, de mint vérbeli hátvéd jobban aggódott az utolsó percekben bekapott gólok miatt. „Még nem volt hasonlóan komoly atrocitásban részem, bár bevallom, később az autóbuszon hazafelé sokkal jobban foglalkoztatott a meccs végén elkövetett két hibánk, amelyek után gólokat kaptunk."

Vincze Ottó magát is védte

A televízió gólösszefoglalójá ban Nagy László, az Újpest korábbi, a Felcsút jelenlegi edzője úgy nyilatkozott: nem lepődne meg, ha az ETO játékosát, Vincze Ottót is eltiltanák. Nos, az érintett győri labda rúgó is nézte az adást, szerinte nem tehetett mást, védekeznie kellett: „Játékosként úgy éreztem, nagy veszélyben vagyok, ezért meg kellett védenem magamat. Szerencsétlen szituáció lenne, ha ezért eltiltanának. Mit kellett volna tennem, hagyni, hogy megüssenek?

Azt nem szabad elfelejteni, hogy nem mi ugráltunk át a kerítésen, nem mi szaladtunk a diósgyőri drukkerek felé. Előfordulhat, hogy kívülről úgy tűnt, visszafordultam, de láttam, hogy nem jutok el a játékoskijáróig, láttam, hogy testvérem, Gábor bajban van, ezért szálltam szembe a támadóval." Vincze Ottó egyébként még a meccs elején szóváltásba keveredett a nézőkkel, két gólt ígért a diósgyőri szurkolóknak. Az egyik találata után – az asszisztens szerint kimutatott a közönség felé – pedig sárga lapot kapott.

„Már a meccs elején megtaláltak a szurkolók, ezért tettem azt a megjegyzést, amit szerencsére sikerült is betartanom. A gól utáni szituációnál nem a közönség, hanem a saját kispadunk felé intettem. Nagyon fe szült volt az egész találkozó, jól ját szottunk, igaz, az utolsó percekben kicsit kiengedtünk és fegyelmezetlenek voltunk. Szeretném mielőbb el felejteni ezt a botrányt.

Egyébként érdekes, azzal is engem gyanúsítanak, hogy később az öltözőépület egyik ablakán keresztül én hergeltem a diósgyőri szurkolókat, pedig ez sem volt igaz." A diósgyőri klub ismert li cencproblémája miatt amúgy is nehéz helyzetben van, valószínű, az újabb botrány miatt is büntetés vár az egyesületre. „Bármilyen meglepő, de nem szeretném, ha végül kizárnák a Diós győrt. Megdolgoztunk ezért a sikerért, nem lenne jó, ha mégsem számolhat nánk majd ezzel a három ponttal." A győri buszra rendőrök vigyáztak a mérkőzés után.

Hat diósgyőri őrizetben

A találkozó után több embert is őrizetbe vett a miskolci rendőrség, tudtuk meg a Bor sod-Abaúj-Zemplén Megyei Rendőr-főkapitányságtól. Az ügyeletes rendőrtiszt a Kisalföldnek elmondta, hogy miután a győrieket szállítóbuszt nem tudta megközelíte ni, saját rendőrsége ellen for dult a diósgyőri keménymag. A felbőszült tömeg kövekkel dobálta meg az intézkedő egyenruhásokat, akik közül többen is megsérültek. Az összecsapás során össze sen hat személyt vettek őrizet be, ellenük csoportos garázdaság miatt indult eljárás. A rendbontók egyébként az éjszakát fogdában töltötték, másnap ki engedték őket, a továbbiakban szabadlábon védekezhetnek. Sérüléseik miatt a mentősöknek összesen nyolc személyt kellett ellátniuk.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Integrál-DAC–Újpest a slágermérkőzés

Pénteken a labdarúgó-szövetségben elkészítették a Magyar Kupa 3. fordulójának párosítását. A Matáv… Tovább olvasom