Kisalföld logö

2018. 07. 18. szerda - Frigyes 18°C | 26°C Még több cikk.

Erőgyűjtés ETO módra

Kéthetes törökországi edzőtáborozásának végén tegnap hazaérkezett a Győri ETO FC labdarúgócsapata. Az antalyai napokat természetesen elsősorban erőgyűjtésre használta az együttes. Hogy ez miként sikerült, s egyáltalán mi is a helyzet jelenleg az élvonalbeli gárda háza táján, erről kérdeztük Varga Zoltán szakmai igazgatót.
Varga Zoltán
– Kérem, értékelje a felkészülés legutóbbi szakaszát!

– A legfontosabb számomra, hogy jó körülmények között rengeteg munkát végeztünk, s a csapat rendkívül fegyelmezetten dolgozott – mondta Varga Zoltán. – Egyébként nemcsak az erőgyűjtés, de az összekovácsolódás miatt is fontos volt a tábor, hiszen igazából most ismertük meg egymást. Egy ötcsillagos „kaszárnyában" voltunk két hétig, ahol kiderült számomra, kikre lehet majd számítani a bajnokságban. Persze a mostani munkának csak akkor lesz igazán értéke, értelme, ha a rajtig hátralévő időszakot is hasonló hozzáállás jellemzi.

– Érdekes az ön szájából hallani, hogy elégedett...
– Tudom, mire gondol, nehéz ember vagyok, s valóban ritkán dicsérek. Ha valami nem tetszik, azt szóvá teszem és tény, ilyenkor nem suttogok. Ha nem szólok, az már dicséretnek számít nálam.

Higgye el, tisztában vagyok vele, hogy borzasztó kemény volt az edzőtábor, s bevallom, néha már sajnáltam a játékosokat. Az alapelvem viszont az, hozzá kell szokni ahhoz, hogy fáradtan is tudjunk koncentrálni, mert nagyon sok mérkőzésen csak így van esély a sikerre.

– Az edzések mellett tizennégy nap alatt tíz előkészületi mérkőzést játszott a csapat, s ez nem akármilyen sorozat. Ráadásul csupa első osztályú gárdák voltak az ellenfelek. Ezen a téren bejött az elképzelése?
– Nézze, az edzőtáborral kapcsolatban három kérésem volt: jó ellenfelek, jó pálya, jó hotel. Ez szerencsére teljesült is. Bár ezúttal másodlagos volt az eredmény, az jó érzés, hogy hatszor nyertünk, s nem osztrák amatőr csapatok ellen, hanem élvonalbeli ukrán, orosz, dél-koreai, grúz gárdákkal szemben.

– A statisztika szerint a tíz találkozón tizenkét gólt kapott a csapat, ami jó, viszont csak kilenc találatot ért el, ami nem sok...
– Valóban, úgy látom, a védelmünk, a védekezésünk összeállt. Ha azt vesszük, hogy két remek orosz csapattól kilenc gólt kaptunk, nyolc találkozón pedig csak hármat, utóbbi tény igazán biztató. A támadójátékunkról viszont tényleg nem sok jót mondhatunk el. Kevés helyzetünk akadt, kevés gólt szereztünk, öt mérkőzést is egy-nullára nyertünk meg. A középpályásoknak és a csatároknak sokat kell javulniuk, mert a közönséget nem lehet csak a küzdőszellemünkkel visszacsalogatni, látványos, gólra törő futball is szükségeltetik.

– Ha már a szurkolóknál tartunk, annak idején nem volt éppen felhőtlen a viszonya a győri nézők egy részével...
– Nem hiszem, hogy érdemes foglalkozni a múlttal, s esetleg elemezgetni, ki miben hibázott. Előre kell tekinteni, nekünk olyan együttest kell csinálnunk, hogy arra kíváncsiak legyenek a győri futballbarátok, megtöltsék a stadiont és szurkoljanak a csapatuknak. Bennem nincs tüske, nem haragszom senkire, illetve egyetlen személyre igen, a volt feleségemre, de ez ugye más téma. Konokul egyet akarok, dolgozni, s ha hagynak, lesz eredmény, mint ahogyan a vezetésemmel a Ferencvárosnál és a Dunaferrnél is volt.

– Az edzőtábor végén kijelölte a keretét, kik maradtak ki belőle?
– Karabatic, Kartelo, Jancetic, Kardos, Fülöp, Somogyi és Lakos a második csapathoz kerül át, s ott készül. Persze ez nem mondható véglegesnek, mert úgy döntöttünk, hogy két-három hetente értékelünk, s a teljesítményektől függően ki lehet és be lehet kerülni. Abba a keretbe, amelyben ott van a tizenkilenc éves Horváth Rudi, aki nagyon jó benyomást tett rám, számolok vele. Ez egyébként egyfajta üzenet a többi győri fiatalnak is.

– Végezetül még egy kérdés: eldöntötte már, hogy a bajnoki mérkőzéseket honnét kíséri figyelemmel?
– A kispadon fogok ülni, s bár természetesen minden lépést megbeszélünk a szakmai stábbal, elsősorban Csertői

Auréllal, a döntés joga, s ezzel együtt a felelősség kizárólag az enyém. Ez a felállás egyébként Németországban is sok helyen működik, de például idehaza a Fradinál is Garami József szakmai igazgató „meccsel". Bízom benne, hogy a tavaszi idényben nálunk is eredményes lesz ez az elképzelés.

A Győri ETO FC ma 17 órakor tartja bajnokság előtti szokásos szurkolói ankétját a stadion aulájában. Az eseményre minden érdeklődőt szeretettel várnak a klub vezetői.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Zakaluzsnaja páratlan bravúrja

GySEV-Orsi–MÁV NTE 119–31 (32–8, 32–9, 24–6, 31–8)… Tovább olvasom