Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Érmek minden szinten

Az elmúlt bajnokságban új csapatot épített a Graboplast-ETO, mégis ezüstérmes lett az EHF- és a Magyar Kupában, bronzérmes a magyar pontvadászatban. Vura József edző szerint ősztől kiegyensúlyozott idényre lehet számítani.
Görbicz Anita akcióban

Jelentősen átalakult tavaly nyáron a Graboplast-ETO játékoskerete. Kulcsár Anita a Cornexi-Alcoához, Pigniczki Krisztina a Dunaferrhez szerződött. Kereki Edina visszatért Debrecenbe, Horváth Marianna az osztrák Wiener Neustadtban, Nagy Anikó pedig a dán Fox Team együttesében folytatta pályafutását, míg Hoffmann Beáta végleg felhagyott az aktív játékkal.
A hat távozó helyére két új játékos érkezett. Visszatért a csapathoz a beállós Szvetlana Moszkovaja, valamint leigazolták a román válogatott Carmen Nitescut. Rajtuk kívül az ifjúsági csapatból felkerült a felnőttkeretbe a kapus Herr Orsolya, a junior-világbajnoki ezüstérmes Kári-Horváth Renáta és Horváth Roxána.


– A jelentős vérátömlesztés után kellett új csapatot felépíteni a nyár folyamán – mondta Vura József, a Graboplast-ETO vezetőedzője. – Természetesen az igazolások tükrében nem lehetett elvárás a csapattól a dobogó, a klubvezetés is az első öt hely valamelyikét tűzte ki célul. A közönség elvárásai azonban mindig magasabbak, s magunk között mi is úgy gondoltuk, nem elérhetetlen a harmadik hely. A felkészülést nem könnyítette meg, hogy a junior-világbajnokságon öt játékosunk is érdekelt volt. Szerencsére a rajt jól sikerült, s tulajdonképpen a bajnokság közben összekovácsolódott a gárda.

– Több szoros meccset is játszottak a szezon elején, melyen akár fordított eredmény is születhetett volna. Nyilván ezek a győzelemek sokat lendítettek a társaságon.
– Ez teljesen természetes. Ha nyersz, akkor az sokat lendíthet a csapaton, vereség esetén viszont mindig minden rossz. Jól alakultak a dolgok, amihez kellett egy teljesen új szellemű, sikerre éhes, a bizonyítási vágytól fűtött csapat. Szerencsére a nagy akarás nem csapott át görcsösségbe, a holtpontokon mindig át tudott lendülni a társaság.
– Időközben bekapcsolódtak az EHF-kupa küzdelmeibe, ahol kis híján a legszebb álmok váltak valóra. Számítottak ilyen kiugró sikerre ?
– Kellett azért ehhez egy kis szerencse is, hiszen fokozatosan nehezedtek az utunkba kerülő ellenfelek. A kedvező sorsolás mellett nagy szerepe volt a döntőbe jutásban annak, hogy a hazai pálya előnyét nagyszerűen tudtuk kihasználni. Ahogy értünk össze, s jutottunk túl ellenfeleinken, úgy talált egymásra csapat és közönség. Ez pedig mindig nyújtott számunkra annyi pluszt, amire a továbblépéshez szükségünk volt.
– Mi miatt nem sikerült a nemzetközi porondon feltenni az i-re a pontot ?
– Egy ötperces rövidzárlat elég volt a visszavágón, hogy a kupa kicsússzon a kezeink közül. Hiába volt öt gól az előnyünk, sajnos Dániában nem tudtunk élni a lehetőséggel. Talán a fiatalságunknak és rutintalanságunknak „ köszönhetjük " a második helyet.
– Csakúgy, mint a Magyar Kupában ?
– A hétméteresdobásoknál inkább az idegek döntenek. Biztos lett volna igazságosabb módja is a győztes eldöntésének, a kiírás azonban így rendelkezett, utólag kár ezen rágódni. Az tény, hogy a Vasas ellen a nyolc között nagyon jól játszva, simán jutottunk tovább. Az elődöntőben viszont gyenge játékkal egy nagyon motivált, agresszív Hódmezővásárhely ellen kis szerencsével győztünk. A fináléban volt lehetőségünk a győzelemre a rendes játékidő alatt, végül azonban a büntetők döntöttek – nem a mi javunkra.
– Ha mindent mérlegre tesz a tavalyi szezonból, a két kupadöntőben elszenvedett vereség ellenére aligha lehet oka a szomorúságra.
– Valóban nincs, hiszen a második hely sehol sem kudarc, még ha egy kicsit fáj is, míg a bajnokságban tulajdonképpen az utolsó fordulókig esélyünk volt még akár a bajnoki címre is.
– Mit vár a következő bajnokságban a csapatától, hiszen a hírek szerint több együttes is jelentősen megerősödik.
– Ahogy figyelem az átigazolásokat, valóban az utóbbi évek legkiegyensúlyozottabb, legerősebb bajnokságára van kilátás. A Cornexi sztárokat igazol, s a Hódmezővásárhely is komoly erősítéseket hajtott végre. Az biztos, hogy a jövőben már jobban készülnek ránk, hiszen most már nem leszünk meglepetéscsapat, mint a mostani szezonban. Úgy gondolom, hogy mi is erősödünk, hiszen egy hosszú év rutinjával, tapasztalatával gazdagodtak a játékosok. Egy új játékos érkezik hozzánk a július 15-i első edzésünkre, a jugoszláv Ana Djokic, s folytatódik a legtehetségesebb ifjúsági játékosok első kerethez történő áramlása. Ami nagyon fontos lenne, hogy a gárda együtt maradjon. Emiatt is sajnálnám nagyon, ha Kindl Gabi az év végén távozna tőlünk, hiszen a védekezésben kulcsember és támadásban is egyre érettebb teljesítményt nyújt. Az ő pótlását nem lesz könnyű megoldani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem vesznek Bírót

Az átigazolási időszakban a csapatoknál röpködnek a nevek az új labdarúgók érkezéséről. A Győri ETO… Tovább olvasom