Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Érmek és csúcsok a győri EB-n

Megérdemelt magyar aranyérmek, csúcseredmények és meglepetések is akadtak, sőt, még szerencsés balesetből sem volt hiány a győri légfegyveres Európa-bajnokságon. Az európai szövetség vezetője elégedett a látottakkal.

Összességében négy arany- és egy ezüstéremmel, s számos fontos pontot adó helyezéssel fejezte be a magyar csapat a győri légfegyveres Európa-bajnokságot. Amilyen jó volt a kezdés, olyan jól sikerült a befejezés is, hiszen a csütörtöki kezdő napon elért két aranyérem és egy ezüst után a szombati zárónapon a puskások versenyét a komáromi Sidi Péter imponáló magabiztossággal nyerte, visszavágva a szlovák Gönci Józsefnek, aki tavaly Göteborgban elhódította tőle a két évvel ezelőtt megszerzett kontinentális címet.

Ezt követően pedig a futócéllövők olimpiai számában, a 30+30 lövéses számban Sike József a remekül sikerült 30 gyorsnak köszönhetően 5 kör előnnyel vághatott neki a döntőnek. Ott a kezdeti kisebb bizonytalanság után, amikor a 10,1-es első lövés után másodikra egy 7,7 értékű lövés is „megesett", a nagyszámú nézősereget megnyugtatva jól hajrázott, újabb tízeseket megeresztve megszerezte a magyar csapat negyedik aranyát.

Mindkét magyar bajnok nagy örömmel fogadta a sikert és a vele járó ünneplést. A 25 éves Sidi Péter annak örült, hogy hazai környezetben is sikerült nyernie: „Ez a rekordközeli teljesítmény itthon fokozott értékkel bír. Most aztán a Világkupára koncentrálhatok, majd az előolimpiai, s azt követően az ötkarikás versenyre. Athénban az itteni ellenfelek mellett az amerikaiakkal és a kínaiakkal is számolni kell." 

Edzője, Kisvárdai István úgy vélekedik, hogy tanítványa az olimpiára is esélyesként utazhat: „Tíz éve dolgozunk együtt Péterrel, s most, éppen az olimpia évében mutatja a csúcsformát. Az ötkarikás játékokon a légfegyveres puska mellett a 3x40, valamint a 60 lövéses fekvő szabad puskás számban is indul. Meg vagyok győződve, hogy ott is képes lesz a bizonyításra." 

Sike József a verseny végén őszintén bevallotta, hogy az 5 pont előny ellenére sem volt izgalommentes a döntő: „Pontosan úgy alakultak a dolgok, mint négy évvel ezelőtt Münchenben. Akkor is az elején lőttem egy hetest, de a végére sikerült összeszednem magam. Nagyon remélem, hogy ez az Európa-bajnoki cím nagyot nyom a latban az általam várt olimpiai szabadkártya ügyében. Az eddig elért bajnoki címeim közül kétségtelenül ez a mostani, a Győrben kivívott Európa-bajnoki arany a legkedvesebb számomra, mivel ezt hazai környezetben sikerült megszereznem."

A magyar futócéllövők szakágvezetője, Jenei István annak örült, hogy a futócéllövők ilyen remekül helytálltak: „A világcsúcstól mindössze egy ponttal elmaradt Sike teljesítménye véleményem szerint ki kell váltsa a számára remélt ötkarikás szabadkártyát. S nagyszerű, hogy mellette a többiek is kitettek magukért. Ne feledjük el, hogy idehaza sokkal nehezebb koncentrálni."

Persze a kellemetlen meglepetésektől sem volt mentes csapatunk. A női futócéllövők versenyében Máthé Edit a harmadik helyről gyengén folytatta szombaton, s nem sikerült megmaradnia a dobogón. A férficsapatnak pedig a második helyett az ötödik hellyel kellett megelégednie. Ebben egyáltalán nem jelentett vigasztalást, hogy másokat is értek csalódások, például az említett szlovák légpuskás Gönci Józsefet, aki nem tudta megvédeni Göteborgban szerzett Európa-bajnoki címét, avagy a tavalyi EB-n a futócéllövés nagyasszonyának elnevezett francia Soquet Audreyt, aki tavalyi bajnoki címe után ezúttal a harmadik volt.

A rendezőket ért meglepetés ugyancsak fájó volt, ugyanis a versenyek végén, amikor az eredményhirdetésekhez készítették elő a terepet, a drága, közel 16 millió forint értékű Sius Ascor találatjelző berendezések felborultak. Hogy milyen nagyságú kár keletkezett bennük, az majd később derül ki.

A nemzetközi szövetség vezetői mindenesetre kellemes benyomásokkal utaztak el Győrből. Unni Nicolaysen, az Európai Sportlövő Szövetség elnöknője így nyilatkozott lapunknak: „Nagyon elégedett vagyok. Szép, eredményes verseny volt, ezt a tíz európai csúcs, illetve csúcsbeállítás is bizonyítja. A kellemetlenül télies idő ellenére is vonzó várost hagyunk itt, Győr remek házigazda volt, úgy tűnik, a magyar szakszövetséggel együtt a város is mindent megtett, hogy az Európa-bajnokság sikeres legyen." 
Győriek az EB-n: Laczik Zsolt és ifj. Laczik Zsolt a győri légpuskás kontinentális versenyen.
Fotó: H. Baranyai Edina

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus kijelölte végleges keretét

Lothar Matthäus kijelölte végleges keretét a Wales elleni, jövő szerdai barátságos labdarúgó… Tovább olvasom