Kisalföld logö

2018. 10. 22. hétfő - Előd 6°C | 15°C Még több cikk.

Érem nélkül maradtak a magyarok

A győri triatlon Európa-bajnokság négy napja alatt Győr volt az európai triatlonsport központja: ötvenezren szurkoltak az Európa-bajnokságon indulóknak, akik közül a magyar versenyzők sajnos a várakozások alatt teljesítettek.
Szombaton a férfi triatlonosok versenyét rendezték a győri Európa-bajnokságon. A csütörtöki előselejtezőt követően ötvenegy versenyző vágott neki az 1500 méter úszásból, negyven kilométer kerékpározásból és tíz kilométer futásból álló távnak.
Az úszás után a brit Richard Stannard állt az élen, a kerékpárospályára vezető szakaszt azonban már a dán Rasmus Henning zárta az élen. A magyarok közül Ágoston Szabolcs és a névnapját ünneplő Kuttor Csaba az első harmincban kerekezett.

Kuttor feladta

Kuttor viszont úgy gondolta, nincs esélye arra, hogy a közvetlenül elöl kerekezők mögé felzárkózzon, inkább feladta a küzdelmet, hogy tartalékoljon a másnapi csapatversenyre.
A kerékpáros rész alatt sűrűn változott a vezető személye. Hol Stannard, hol a német Daniel Unger, hol pedig a dán Henning állt az élen. A mezőny három részből állt, az első tizenöt fős boly előnye több mint egy perc volt a következő huszonöt versenyző előtt, őket pedig a harmadik csoport követte újabb 60 másodperc lemaradással.
Mindez a futást is meghatározta, hiszen az előző napok versenyei bebizonyították, akik a kerékpár után az elsők között voltak, azoknak lehetett reménye akár a végső sikerre is. Ennek megfelelően a végig tűzközelben kerekező spanyol Ivan Rasa futott be elsőként a célba, mögötte a címvédő Filip Ospaly lett a második, mindössze két másodperc hátránnyal. Bronzérmes a német Maik Petzold lett.
Vasárnap a csapatversenyekre került sor. A nemzeti gárdáknak 750 métert úszva, húsz kilométert kerékpározva, ötöt pedig futva kellett megtenniük. A csapatokat ötpercenként indították, az eredményeknél a célba harmadikként érkező csapattag idejét vették alapul.
A junior nők kezdték az aznapi versenyeket, a hét együttes között ott voltak a mieink is: Nagymihály Adrienn, Gyenesei Judit, Márta Melinda, Varga Zsuzsa és Kiskó Anna képviselte a magyar színeket. Nem kezdte rosszul az úszást a magyar csapat, hiszen harmadikként szálltak ki a lányok a vízből, hátrányuk mindössze 17 másodperc volt a vezető svájciak mögött.

Balszerencsés defekt

A kerékpározás során azonban nagy balszerencse érte a magyarokat, hiszen Varga Zsuzsa kerékpárja pár kilométer megtétele után defektet kapott, így kénytelen volt feladni a versenyt. Mindez azért volt kellemetlen a csapat számára, mert Varga kiváló futó, az utolsó számban komoly szerepe lett volna abban, hogy esetleg az első három közé vigye Magyarországot.
Az úszást követően a kerékpározás során is megőrizte vezető pozícióját Svájc, sőt közel negyven másodpercet vert rá a mögötte haladókra, a futásnál viszont a franciák állva hagyták a többieket, s szenzációs öt kilométert produkálva felfutottak a dobogó legfelső fokára. Mögöttük Svájc és Csehország végzett. A két együttes másodpercre ugyanannyi idő alatt ért célba, a tizedmásodpercek döntöttek a helvétek javára.
A junior fiúk csapatküzdelme is tartogatott meglepetéseket. A magyarok a Pocsai Balázs, Rendes Csaba, Nógrádi Tamás, Benécs Zoltán és a győri Papp László összeállításban kezdtek. Nem is ment rosszul az úszás, hiszen a 750 méter megtétele után a harmadik helyen léptek szárazföldre a magyar fiúk. Vezettek az oroszok és kiválóan úsztak a portugálok is. A kerékpározás viszont a németeknek ment a legjobban, s a két szám után ők mentek az élen, nyomukban a magyarokkal, akiknek ekkor huszonhét másodperc volt a hátrányuk. Harmadikak a franciák voltak, a gallok hátránya hat másodperc volt Pocsaiékkal szemben.
Az öt kilométernek a németek tehát úgy álltak neki, hogy egy biztonsági futással megőrizhetik első helyüket, s ennek megfelelően remek taktikával elsők lettek, a második franciák csak tíz másodpercet tudtak lefaragni a német előnyből. Remekül teljesítettek az utolsó számban az olaszok is, akik a futást megnyerték, s ezzel bronzérmesek lettek. A magyaroknak pedig meg kellett elégedniük a negyedik helyezéssel.

Az úszás még jól ment

A felnőtteknél a férficsapat a Kuttor Csaba, Ágoston Szabolcs, Héczey András, Buru Gábor, Kaldau Szabolcs összetételben vágott neki a távnak. Az úszás nekik is nagyon jól sikerült, Csehország után ugyanis a magyar válogatott állt a második helyen. Következett a kerékpár, ami viszont nem nagyon ment a magyaroknak ezen a napon. Nos, a férfigárda sem tudott ott maradni az élbolyban. Előbb Buru Gábor maradt el jócskán a másik négy magyartól, majd a kvartett összesítésben két szám után a hetedik helyen kezdhette meg a futást – a vezető svédek mögött ötvenkilenc, a harmadik spanyolok mögött ötvenkét másodperccel. Az előbbre lépéshez nagyon nagy bravúr kellett volna, de ez nem sikerült, sőt, az olaszok és az oroszok is előttünk értek célba, így a kilencedik hely jutott a férfiegyüttesnek.
A győztes csapat kilétére egyébként csak nagyon lassan derült fény, hiszen az első helyen végzett Csehország és a második Spanyolország is ugyanannyi idő alatt teljesítette a versenytávot. Az Európai Triatlon Szövetség jó fél óra tanácskozás után végül egy tizedmásodperc előnnyel a cseheket hozta ki győztesnek.
A magyarok utolsó éremszerzési esélye a nők versenyében volt, de a Walkó Andrea, Góg Anikó, Molnár Erika, Szabó Zita és a győri Danka Olga összetételű magyar csapat is elmaradt a várttól. Legutóbb Karlovy Varyban pedig ezüstérmes lett együttesünk, ezúttal azonban kevés ideig volt esély arra, hogy megszerezzék a magyar válogatott első érmét a győri kontinensbajnokságon. A helyezés ismét a kerékpározásnál dőlt el, ekkor már olyan hátrányban voltak a mieink, hogy a Walkó, Góg, Molnár vezető triónak emberfelettit kellett volna produkálnia a harmadik helyhez. Ez végül nem sikerült nekik, így maradt a hetedik hely és a csalódottság. Hazai környezetben ugyanis nem jött össze a nagy álom, vagyis legalább egy fényes érem megszerzése...

Végeredmények: 

Férfi egyéni elit kategória. Európa-bajnok: Ivan Rana (Spanyolország) 1:47.46, 2. Filip Ospaly (Csehország) 1:47.48, 3. Maik Petzold (Németország) 1:47.50, 4. Rasmus Henning (Dánia) 1:48.02, 5. Daniel Unger (Németország) 1:48.16, 6. Marc Jenkins (Nagy-Britannia) 1:48.24 ... 23. Varga Szabolcs 1:51.21 ... 32. Hóbor Péter 1:52.17 ... 38. Ágoston Szabolcs 1:53.22. Kuttor Csaba feladta.

Csapatverseny. Junior férfiak. Európa-bajnok: Németország (Thomas Springer, Benjamin Vollmer, Christian Ruderer) 0:56.15, 2. Franciaország (Pierrich Page, Laurent Vidal, David Haus) 0:56.32, 3. Olaszország (Alberto Alessandroni, Daniel Hofer, Dailo Brustolon, Alberto Tartaglia) 0:56.35, 4. Magyarország (Rendes Csaba, Pocsai Balázs, Nógrádi Tamás, Papp László, Benécs Zoltán) 0:56.50. Junior nők. Európa-bajnok: Franciaország (Juliette Benedicto, Marion Lorblanchet, Anne Tabarant) 1:02.47, 2. Svájc (Anina Stampfli, Stephanie Scharer, Jessica Diem) 1:03.12, 3. Csehország (Vendula Trnkova, Tereza Mastna, Vendula Frintova, Michaela Lukesova) 1:03.12 ... 5. Magyarország (Nagymihály Adrienn, Kiskó Anna, Gyenesei Judit, Márta Melinda) 1:05.07. Férfiak. Európa-bajnok: Csehország (Jan Rehula, Martin Krnavek, Filip Ospaly, Michal Danek) 0:53.00,5, 2. Spanyolország (Jose Merchan, Xavier Lobet, Hektor Llanos, Eneko Llanos, Ivan Rana) 0:53.00,6, 3. Franciaország (Sebastian Berlier, Sylvain Dodet , Cedric Fleureton, Cyrille Mazure) 0:53.39,7 ... 9. Magyarország (Kuttor Csaba, Ágoston Szabolcs, Kaldau Szabolcs, Héczey András) 0:54.30,6. Nők. Európa-bajnok: Németország (Anja Dittmer, Christiane Pilz, Nina Fischer, Ricorda Lisk) 0:59.22, 2. Svájc (Simone Bürli, Sibylle Matter, Brigitte McMahon, Nicola Spirig, Miriam Moser) 0:59.35, 3. Oroszország (Olga Generalova, Nina Anisimova, Anna Ivanova, Olga Sokolova, Anna Bojkova) 0:59.40 ... 7. Magyarország (Góg Anikó, Molnár Erika, Walkó Andrea, Danka Olga, Szabó Zita) 1:00.53.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A program leállt, a stadion épül

A stadionprogram ellehetetlenült, jelentette ki lapunknak a Gyermek-, Ifjúsági és Sportminisztérium… Tovább olvasom