Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 1°C Még több cikk.

Erdélyi Gábor sikeres renshi fokozat vizsgát tett a Japán Kendo Szövetségnél

Így Európában a győri kendós lett a legfiatalabb renshi fokozattal bíró mester.

Kendóban a Kyu és a Dan fokozatokat a vívók szintjének megkülönböztetése végett hozták létre. Elsőnek 1885-ben használták Tokióban.

A mai napig is ezekkel a fokozatokkal különböztetjük meg a kendósokat. 1902-ben bevezették a shogo rendszert is, amivel a magas Dan fokozattal rendelkezőket különböztették meg.

A sho-go kifejezés a Kyu és Dan fokozatokon túl mutató, ami azt jelzi, hogy akik tanítanak az eddig megszerzett ismeretanyagot és tudást milyen szinten képesek továbbadni.

A sho-go fokozatrendszernek három szintje van: renshi, kyoshi és hanshi. A renshi fokozatot 1934-ben hozták létre. A 6. danra történt sikeres vizsgát követően további egy év kivárási idő után kezdeményezhető a renshi fokozatra történő vizsga.

A renshi olyan személy, aki a kard természetének gyakorlott ismerőjévé vált, valamint kitűnő éleslátással rendelkezik.

A kard természete (kenri) alatt a Kendóban nélkülözhetetlen ismeretek racionális elméleti rendszerét értjük, többek közt a kard (shinai) kezelésének módját, az egyéni és a másik féllel szembeni műveleteket vagy a saját és az ellenfél mentális működését összecsapáskor.

Éleslátás a dolgok megítélésének képessége. A renshi fokozat megszerzéséhez a jelöltnek meg kell felelnie a helyi és a nemzeti kendószövetség követelményeinek, engedélyt és ajánlást kell kapnia a kendószövetség elnökétől.

A vizsgázó e formai követelmények után tehetik le a kendo elméleti alapjait, szellemiségét érintő írásbeli vizsgát.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félgőzzel: Audi-ETO-Dunaújváros 37-24

Gyenge iramú, sok technikai hibával tarkított mérkőzésen nyert az Audi ETO a Dunaújváros ellen. Tovább olvasom