Kisalföld logö

2018. 11. 15. csütörtök - Albert, Lipót 2°C | 11°C Még több cikk.

Erdei Zsolt a profik között is világbajnok

Erdei Zsolt szombaton este a karlsruhei gálán egyhangú pontozással legyőzte a címvédő mexikói Julio César Gonzalezt, s ezzel megszerezte a Boksz Világszervezet (WBO) félnehézsúlyú világbajnoki címét!

Megfontoltan kezdett

Az első menetben csak ismerkedtek egymással az öklözők, kevés ütést indítottak. A mexikói címvédő ment előre, de Erdei többnyire remekül mozgott el előle, s a második három percben már egyre gyakrabban ütött pontosan a bal kezével. A magyar félnehézsúlyú klasszis megelőző ütései a harmadik menetben is rendre célba értek, s a láthatóan nagyon megfontoltan, erejét beosztva bokszoló Erdei a meccs harmadánál egyértelmű előnyre tett szert. Az ötödik-hatodik menetben sem változott a meccs képe: Gonzalez kezdeményezett többet, ment előre, de Erdei szinte mindig kibújt a szorításból, s rendre jól támadott vissza.

A mérkőzés második felét a Kaliforniában élő világbajnok nagy iramban kezdte, de ellenfelét nem tudta kizökkenteni ritmusából. Az amatőrként világ- és Európa-bajnok universumos nagyon jó érzékkel kerülte el a pofonokat, nem bocsátkozott közelharcba a nála jóval magasabb Gonzalezzel. A védekezés mellett Erdei sokszor vállalkozott támadásra is, s ezek kifejezetten nagy hatékonyságúnak bizonyultak.

A hajrában sem látszott a fáradtság a magyaron, okosan tartotta, sőt, növelte előnyét az egyre elkeseredettebb mexikóival szemben, aki az utolsó két menetben már teljesen kilátástalanul, minden meggyőződés nélkül bokszolt. A magyar fölényét jól mutatja, hogy az utolsó percben Gonzalez már egyáltalán nem erőltette a támadást, láthatóan a végső gongszót várta.

Végül is a WBO félnehézsúlyú világbajnoki címmérkőzésén: Erdei Zsolt–Julio César Gonzalez (mexikói) 118–110, 117–111, 118–110, azaz egyhangú pontozásos győzelem.

Már a harmadik magyar

Erdei Zsolt nagyszerű produkcióval a profi ökölvívás harmadik magyar férfi világbajnoka lett Kovács István (WBO) és Kótai Mihály (WBF) után, de elsőként neki sikerült a trónon lévő bajnok legyőzésével hozzájutni egy szervezet övéhez.

A győztes nyilatkozata a mérkőzés végén:
– Az volt a cél, hogy az erőmet megfelelően beosszam. A hatodik menetben volt egy kis problémám, de a hetedikben már túljutottam a holtponton, s végül ellenfelem jobban elfáradt, mint én. Tudtam, hogy jobb bunyós vagyok Gonzaleznél, de azért tartottam a mérkőzéstől, féltem az esetleges vereségtől. Nagyon sokat köszönhetek a családomnak, az edzőmnek és a barátnőmnek.

A WBO új félnehézsúlyú világbajnokának elégtétel lehet az is, hogy azt a Gonzalezt győzte le, aki barátjától, a lengyel Dariusz Michalczewskitől vette el az övet.

Jöhet a következő

Az argentin Hugo Hernán Garay lehet a félnehézsúlyú profi ökölvívó-világbajnok Erdei Zsolt következő ellenfele. A Boksz Világszervezet (WBO) már korábban döntött arról, hogy a kötelező kihívónak számító dél-amerikaival kell bokszolnia az Erdei Zsolt–Julio César Gonzalez címmérkőzés győztesének. Állítólag Erdeinek 120 napon belül ki kell állnia Garay ellen. A mérkőzésre májusban Budapesten kerülhet sor.
Garay 23 éves, 2001 óta profi és eddig 19 győztes mérkőzésből 10 kiütést produkált.

Ezzel kapcsolatban Csötönyi Sándor, a Magyar Ökölvívó Szakszövetség elnöke a következőket mondta az MTI-nek:

– Bevallom, féltettem Zsoltot, de rendkívül büszke vagyok a sikerére, amit érett, jól felépített boksszal ért el. Nagyon jó reklám ez a magyar ökölvívásnak, Erdei akár Az Év Sportolója címet is kiérdemelheti. A kihívó, az argentin Garay fiatal, feljövőben lévő öklöző, éppen ezért kemény ellenfél lehet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyenge kezdés után javulás

Kapuváron segített az edzőcsere. Kovács Lajos eredményesebbé tette a csapatot. Tavaszra erősítések… Tovább olvasom