Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 8°C Még több cikk.

Emlékképek a korábbi olimpiákról

Peking 2008 - Magyar idő szerint pénteken 14 óra 8 perckor a megnyitóünnepséggel kezdetét veszi a XXIX. nyári olimpiai játékok. Összeállításunkban korábbi olimpikonok, ismert sportemberek, szurkolók vallanak arról, nekik mit is jelent az olimpia, milyen emlékeket őriznek a korábbi versenyekről. Videók: Nézze meg újra Egerszegit, Csollányt!

A győri Sztanity Zoltán kajakos két olimpián vett részt, 1976-ban Montrealban férfi egyes 500 méteren 54 századmásodperccel kapott ki a győztestől és lett ezzel ezüstérmes, négy évvel később pedig 1000 méteren az ötödik helyezett négyes tagja volt. „Hogy mi volt a legszebb olimpiai élményem? – kérdez vissza.

– A versenyen kívüli, az mindenképpen a montreali helyszín, mert a kajak-kenu pályát a korábbi világkiállítás helyszínén csodálatos környezetben építették fel. A kajaknál maradva természetesen az ezüstérem, de őszintén szólva arra már nem emlékszem, hány másodperccel végeztem az első mögött. A szokásomtól eltérően rosszul rajtoltam, és utána már csak futottam az eredmény után. Bár csak egy hajszállal kaptam ki, az ezüstéremnek örülök, és nincs is bennem semmi keserűség emiatt."A Dream Team


Székely Norbertnek, az MKB-Euroleasing Sopron vezetőedzőjének két igazán meghatározó sportélménye van két régebbi olimpiáról: „Az első feledhetetlen olimpiai élményem még a húsz évvel ezelőtti, szöuli játékokról való, és ez nem volt más, mint Egerszegi Krisztina 200 háton elért győzelme. Engem mint tizenöt éves srácot szinte áhítattal töltött el, hogy egy nálam fiatalabb magyar lány ilyen csodálatos, káprázatos teljesítményre képes.

Ez egész életemre meghatározó sportélmény volt, olyannyira, hogy amikor olimpia van, akkor szinte ki sem lehet robbantani a televízió elől. A másik az már saját szűkebb szakterületemről való, négy évvel Egerszegi csodálatos sikere után Barcelonából. Ez pedig nem volt más, mint az amerkai férfi kosárlabda-válogatott, az első és szerintem egyetlen, igazi és utolérhetetlen Dream Team játéka. Addig itthon gyakorlatilag csak halllomásból tudtunk Magic Johnsonról, Larry Birdről, Michael Jordanről és a többi zseniális amerikai kosarasról, hihetetlen dolog volt élőben csodálni őket.


Megjelenésük az olimpián ráadásul óriási lökést adott a világ kosárlabdasportjának. Azóta bizony, főleg az utóbbi időszakban, megverik az amerikaiakat olimpiákon, világbajnokságokon. Persze sosem a legerősebb csapatukkal mennek, s szerintem a mostani, bár az utóbbi évekéhez képest jobb keret, de megint nem a legerősebb."Egerszegi Krisztina


A győri Vági Miklós cselgáncsbíróként az 1992-es barcelonai ötkarikás játékokon is közreműködött.

Szemtanúja volt Kovács Antal aranyérmének: „Fantasztikus hangulat uralkodott azon a játékokon. Bevallom, szavakban nem is lehet visszaadni azt, amit ott átéltünk. Tévén keresztül szinte semmi nem jön át abból az olimpiai miliőből. Ami számomra a mai napig felejthetetlen, az természetesen Kovács Anti győzelme, aki fiatalon, tulajdonképpen váratlanul, de teljesen megérdemelten verte végig szinte a teljes élmezőnyt. Érdekességképpen említeném meg, hogy én pont azon a szőnyegen bíráskodtam, melyen Anti súlycsoportjának küzdelmei mentek. Persze az ő meccsein csak mint szurkoló voltam jelen. Ami a mostani olimpiát illeti, nehéz előre jósolni, én magam nem is szeretek. Egy tény, minden súlycsoportban hat-nyolc aranyra esélyes dzsúdós van. Remélem, a pillanatnyi forma, ami egy ilyen eseményen általában dönt, a mi esélyeseinknek is kedvez."

Pákolicz Dávid, a Győri ETO FC labdarúgója: „Nagyon szeretem az olimpia küzdelmeit, amikor még iskolába jártam, a nyári szünetekben szinte »rátapadtam« a televízió képernyőjére és folyamatosan nyomon követtem az eseményeket. Számomra Egerszegi Krisztina aranyérmei, illetve a férfi vízilabda-válogatott athéni győzelme jelentette a legnagyobb élményt. Emlékszem, négy éve még Kalocsán futballoztam és az egyik mérkőzésünk alatt a hangosbemondó közölte, hogy a vízilabdázók olimpiai bajnokok lettek. Tomboltak a szurkolók."VízilabdaDemcsák Ottó balettművész a Győri Balett társulatával a moszkvai és a szöuli olimpia művészeti kísérőprogramjain lépett fel, s így „kóstolt bele" az olimpiai légkörbe:

„A próbák és az előadások miatt a helyszínen nem tudtunk szorítani a magyaroknak, ám a tévé előtt, amikor csak tehettük, ott drukkoltunk a mieinknek. Ami mindenképpen emlékezetes marad, az az, hogy a moszkvai olimpia csonka volt több nyugati ország távolmaradása miatt, s ez azért egy kicsit rányomta bélyegét. A szöuli pedig azért maradt meg bennem, mert ez volt nyolc év után az első olyan játék, melyen ismét teljes volt a mezőny. Számomra a sport egyébként mindig is egy olyan alternatívát jelentett, mint a művészet, ahol a sportolók egymással összemérve az erejüket, megmutatják, mire is képesek."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lelki teher nélkül tekerhet

Kerékpár - Szabadkártyával jutott ki az olimpiára a soproni és soproni egyesület színeiben szereplő… Tovább olvasom