Kisalföld logö

2017. 08. 23. szerda - Bence 14°C | 22°C Még több cikk.

Emlékek a legendás évszázad mérkőzéséről

Az egykori megyei sportigazgatóság három irodája érdekes relikviákat rejt. Meséjük mindenki számára érdekes lehet.

A következő hetekben ezek közül mutatunk be néhányat a gyűjtő, Kovács István segítségével. (11. rész)

A gyűjtemény egyik legérdekesebb darabja egy valószínűleg bronzból készült tányér, amelyet az 1953. november 25-én, a londoni Wembley-stadionban lejátszott angol–magyar (3:6) válogatott mérkőzés résztvevői kaptak ajándékba.

˝Buzánszky Jenő, a magyar aranycsapat tagja hitelesítette a tányért, amelyet jó tíz évvel ezelőtt egy gyűjtő hagyatékából vásároltam meg – mondja Kovács István. – Mivel ezt az emléket csak az évszázad mérkőzésének szereplői kapták, biztosra vehető, hogy korábban valamelyik játékosé lehetett.

A 6:3 tányérja.
A 6:3 tányérja.

Ugyancsak értékesnek tekinthető egy nagy alakú album, amely a 6:3-as mérkőzésen pályára lépett magyar válogatott rajzolt portréit tartalmazza.

˝A kor jeles magyar képzőművészei parancsba kapták, hogy rajzolják meg a győztes csapat tagjait, mint a szocialista sport hőseit. Mindegyik művész egy-egy játékost rajzolt meg, pluszemberként szerepel benne Szepesi György, a kor neves rádióriportere. Vele, valamint Grosics Gyulával, Buzánszky Jenővel, Hidegkuti Nándorral, Puskás Ferenccel és Czibor Zoltánnal sikerült dedikáltatni a saját portréját.

A Puskás Ferenctől kapott medál...
A Puskás Ferenctől kapott medál...

A harmadik tárgy egy díszdobozban látható aranyozott érme, amelyet Puskás Ferenc egy 1994-es győri látogatása alkalmával ajándékozott Kovács Istvánnak.

...és az érem másik oldala.
...és az érem másik oldala.

˝Puskás Öcsi az irodámban járva megcsodálta a gyűjteményemet, majd egyszer csak belenyúlt a zakója zsebébe és elővett egy zöld plüssdobozt, benne a hat-három negyvenéves jubileumára készített érme pihent. A medál egyik oldalán az eredmény és a dátum, a másikon a két válogatott összeállítása látható. Ha jól tudom, a Magyar Labdarúgó Szövetségtől kapták ajándékba az egykori mérkőzés résztvevői. Ő felajánlotta a gyűjteményem részére, amelynek azóta is az egyik megbecsült darabja. Akkor kaptam tőle egy aláírt fotót is, amelyen a Real Madrid mezében guggol egy BEK-serleg mögött.˝

Olvasóink írták

  • 1. CsabaKiraly 2010. március 11. 07:01
    „Ocsi FOREVER !!!
    Persze az egesz ARANYCSAPAT is.
    Soha nem felejtjuk oket !!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Futsal MK: Berettyóújfalu-Duna Takarék ETO 1-4

Izgalmas összecsapáson a Duna Takarék ETO háromgólos győzelmet aratott a Berettyóújfalu ellen… Tovább olvasom