Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Elúszott a 4 közé jutás: Magyarország-Dánia 20-23 - fotók

Tóth Gabriella ismét villogott. A dánok emberelőnyös taktikája ízekre szedte a magyar védelmet. Támadásban is gyenge volt a csapat.

Magyarország-Dánia 20-23 (9-11)
középdöntő, I csoport (Debrecen): 2. forduló, Debrecen, Főnix csarnok, 4800 néző, v: Ch. Bonaventura, J. Bonaventura (franciák)

A csoport állásagól: L. Jörgensen 6, Kristiansen 5/3, Kviesgaard 2, Thorsgaard 2, Fisker 2, Burgaard 2, Gravholt 1, Holmsgaard 1, Norgaard 1/1, Spellerberg 1, illetve Tomori 5, Tóth 5, Triscsuk 4/2, Kovacsics 2, Kovacsicz 2, Mayer 1, Bulath 1

Női kézilabda EB - Dánia-Magyarország


A sok hibával játszó magyar válogatott 23-20-ra kikapott a vb-bronzérmes dán csapattól a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság debreceni középdöntős csoportjának hétfői játéknapján, így biztosan nem juthat elődöntőbe. Egy győzelem a hat közé jutást jelentette volna, ám ezen a napon a skandinávok jobban játszottak. Németh András szövetségi kapitány együttesének csak fellángolásai voltak, Kiss Éva ugyan remekül védett, a rivális védelme azonban szinte hermetikusan zárt. A folytatásban rövid időre sikerült felzárkózni, ám ezzel elfogyott az erő, és vele együtt a pontszerzés reménye. A magyaroknak szokatlan volt a dánok vészkapusos, azaz héttámadós játéka is. Szerdán az olimpiai bajnok és már biztos elődöntős norvégok ellen a remélt és elvárt hat közé jutásért pontot, de inkább pontokat kell szerezni, máskülönben akár a középdöntős csoport ötödik helyére is visszacsúszhat a csapat, és akkor összesítésben csak kilencedik vagy tizedik lesz.

Kiss és Toft védéseivel kezdődött az összecsapás, majd mindkét oldal többször eladta a labdát. A 4. percben Line Jörgensen talált be először, míg a hazai alakulat továbbra sem járt sikerrel. Ezt látva Németh András 0-3-nál, a 6. percben időt kért. Triscsuk büntetőből szépített, a cserékkel átalakított támadósorból Tomori tudott eredményes lenni. Ezzel együtt a vb-harmadik dánok őrizték előnyüket. Kiss bravúrjaival esélyt adott a felzárkózásra, még hétméterest is rúgott ki (13. perc: 6-5). Szucsánszkinak nem ment az irányítójáték, jött a románok elleni siker egyik hőse, a 18 esztendős Tóth. Ekkor a dánok furcsa módon plusz mezőnyjátékossal, azaz vészkapussal játszottak, pedig nem volt tőlük kiállítva senki. Így lőttek két gólt, 8-5-ös vezetésüknél pedig Németh másodszor is időt kért. A folytatásban sem lehetett megjátszani a magyar beállósokat, Mészárost és Szamoránskyt, az átlövések sem sikerültek - Tomorit leszámítva -, maradtak a betörések. Ebből Tóth mutatta be az elsőt a 20. percben, egészen eddig csak Tomori volt eredményes akcióból. Mayer kiállítása után már 11-6-ra vezetett a rivális. Kiegészülve gyorsabbak lettek a hazai akciók, sikerült sorozatban háromszor betalálni, igaz, Erdősi egyszer a vészkapust, az amúgy irányító Kristiansent találta telibe. Ha a lövések 54 százalékát megfogó Kiss nem védett volna ilyen jól, sokkal nagyobb lett volna a különbség. A második félidő elején Mayer és Kovacsics góljával egyenlő lett az állás (11-11), utóbbi félpályáról az árván maradt dán kapuba lőtt, lévén a (vész)kapus nem ért vissza a helyére az eladott labdát követően. Két rossz támadás elegendő volt az északiaknak, hogy megint lépéselőnyhöz jussanak (39. perc: 17-13). Egyedült Tóth mert és tudott vállalkozni, néhány találata élményszámba ment, de ez kevés volt, mert a többiek nem jelentettek komoly veszélyt a kapura.

Negyedórával a vége előtt már 21-15 volt az állás, és még egy emberelőnyt sem tudott kihasználni a gárda. Padlóra kerültek a hazaiak, noha ekkor még szólt a "Mindent bele!" és a "Harcoljatok!" a lelátóról. A végjátékban már könnyelműsködtek a dánok - például Bulath egészpályás gólt lőtt nekik -, de az időkérés helyrebillentette őket, és nem forgott veszélyben a magyarokat az elődöntőből kipörgető sikerük. Németh András szerint a támadójáték volt gyenge: "Ennyit engedett most nekünk az ellenfél. Volt egy nagyszerű teljesítmény a kapuban Kiss Éva személyében, ő már hosszabb ideje jól teljesít. Sajnos elveszítettük a koncentráltságunkat, sok volt az eddigi mérkőzések terhelése. Az összes kipattanó az ellenfélé volt, támadásban sok volt a bizonytalanság, a rossz vállalkozás. Az akaraterővel nem volt gond, de a dánok ellen ez kevés." Kiss Éva: "A védelmünk jó volt, csak 23 gólt kaptunk, ez jónak mondható, ám a támadójátékban javulnunk kell." Jan Pytlick, a dánok szövetségi kapitánya nagyon elégedett volt csapata védekezésével, és a hét a hat elleni vészkapus játékkal is.

Az állás: 1. és már elődöntős Norvégia 8 pont
2. Dánia 5
3. Spanyolország 4 (102-99)
4. Magyarország 4 (95-92)
5. Románia 3
6. Lengyelország 0

Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az Eb ötödik helyéért játszik.

Elsőként a norvégok az elődöntőben

Eredmény
: középdöntő, I csoport (Debrecen): 2. forduló

Norvégia-Lengyelország 26-24 (11-15)

Elsőként az olimpiai bajnok norvég válogatott jutott be a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság elődöntőjébe, miután a debreceni középdöntő hétfői játéknapján legyőzte a lengyel csapatot. Az esélytelenebb lengyelek remekül játszottak az első félidő java részében, fokozatosan növelték előnyüket, a 19. percben már 11-6 volt az állás. Az olimpiai bajnokon az időkérés még nem segített, annál inkább a nagyszünet. A második félidőben nagyobb sebességre kapcsoltak az északiak, és a 41. percben fordítottak (19-18). Innentől már nem engedték ki kezükből az irányítást, és végül 26-24-re diadalmaskodtak. A norvégok továbbra is százszázalékosak a tornán, és biztos résztvevői lesznek a pénteki, budapesti elődöntőnek. Ám előtte még szerdán találkoznak a magyar csapattal a debreceni Főnix csarnokban.

Eredmény: középdöntő, I csoport (Debrecen): 2. forduló

Románia-Spanyolország 22-20 (9-14)

A román válogatott remek második félidei játékával 22-20-ra legyőzte a spanyol csapatot a magyar-horvát rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság debreceni középdöntőjében, és ezzel nagy szívességet tett a magyar együttesnek. A magyaroktól drámai körülmények között szombaton vereséget szenvedő románok a 10. percben már 5-3-ra vezettek, ám ezt követően leálltak, a Pinedo és a ferencvárosi Pena vezérletével a spanyolok elrobogtak, és öt góllal elhúztak a szünetre. A második félidő elején a románok remekeltek, felzárkóztak, Ungureanu rengeteg lövést fogott, és végül Neagu találatával az 50. percben újra náluk volt az előny. A végjátékban is ők voltak jobbak. A spanyolok veresége azt jelenti, hogy ha a magyarok este nyernek a dánok ellen, akkor biztos a hat között zárnak.

 Később: Lengyelország-Norvégia 18.15
Magyarország-Dánia 20.30

Előzméyek - Amennyiben a magyar női kézilabda-válogatott hétfőn legyőzi a dán csapatot a magyar-horvát közös rendezésű Európa-bajnokság debreceni középdöntőjében, akkor biztosan teljesíti a célkitűzést, a hat közé jutást, egyben megnyílik a lehetősége, hogy akár az elődöntőt is elérje.

Németh András szövetségi kapitány együttese szombaton fantasztikusan küzdött, a végjátékban kétgólos hátrányt ledolgozva verte 20-19-re a románokat.

A keret legfiatalabb tagja, Tóth Gabriella - aki szeptember 3-án ünnepelte 18. születésnapját - szombaton tudta meg, hogy becserélik az Eb-re, aztán a hajrában azzal küldte pályára a kapitány, hogy legyen bátor.

"Igyekeztem meghálálni a bizalmat. Lehet, hogy nem látszódott rajtam, de nagyon izgultam. Aztán ahogy pályára léptem, a szurkolók segítettek, így minden megváltozott" - emlékezett vissza a szombat estére a mosonmagyaróvári irányító, aki a kritikus szakaszban két gólt dobott, továbbá kiharcolt egy hétméterest.

Tóth Gabriella (b) és a román Gabriela Perianu a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország - Románia találkozón a debreceni Főn
Tóth Gabriella (b) és a román Gabriela Perianu a magyar-horvát közös rendezésű női kézilabda Európa-bajnokság középdöntőjének I. csoportjában játszott Magyarország - Románia találkozón a debreceni Főnix Csarnokban 2014. december 13-án.MTI Fotó: Czeglédi Zsolt


A szenzációsan védő Kiss Éva ugyancsak kiemelte a lelátóról kapott plusz erőt.

"Nekem Debrecen duplán hazai pályám, itt nevelkedtem. Ahhoz, hogy csak 19 gólt lőtt a román csapat, kellett a védelem is, az meg külön öröm, hogy én is hozzájárultam a fontos sikerhez" - mondta mosolyogva a Fehérvári KC hálóőre.

A kapitány nagyon büszke volt a válogatottra, nem győzte hangsúlyozni, hogy igazi csapatmunka hozta meg a győzelmet, a spanyolok ellen elveszített végjátékból tanulva szombaton végre sikerült begyűjteni a két pontot a hajrában.

"Változatlanul harcban vagyunk azért, hogy a harmadik helyszínen, Budapesten is pályára lépjünk. Vasárnap kis pihenő következik, aztán jön a dánok elleni szintén fontos találkozó. Ismerjük őket, de ők is minket, noha több mint négy éve találkozott legutóbb a két válogatott" - mondta Németh András.

Azon az ominózus összecsapáson, a dániai Aarhusban, világkupameccsen a házigazda 28-24-re diadalmaskodott, most a hazai pálya a Németh-csapatnak kedvezhet.

A program
középdöntő, I csoport (Debrecen):

hétfő: Spanyolország-Románia 16.00
Lengyelország-Norvégia 18.15
Magyarország-Dánia 20.30

szerda: Lengyelország-Románia 16.00
Spanyolország-Dánia 18.15
Magyarország-Norvégia 20.30

Az állás: 1. Norvégia 6 pont
2. Magyarország 4 (75-69)
3. Spanyolország 4 (82-77)
4. Dánia 3
5. Románia 1
6. Lengyelország 0

Az első két helyezett jut az elődöntőbe, a harmadik az Eb ötödik helyéért játszik.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Esteban Gutierrez lett a Forma-1-es Ferrari tesztpilótája

A 23 éves mexikói pilóta az idén a Saubernél versenyzett. Tovább olvasom