Kisalföld logö

2017. 03. 23. csütörtök - Emőke 5°C | 19°C Még több cikk.

Eltűnt a Dózsa-pálya lelátója

Lebontották a Győri Dózsa-pálya nyolcvanéves tribünjét, a sporttelep lesz a 2017-es Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyik helyszíne. A pálya mellett fedett lelátó, csarnok, a területen még uszoda, teniszcentrum épül.

A 2017-es győri Európai Ifjúsági Olimpiai Fesztivál (EYOF) egyik helyszíne lesz a Bercsényi ligeti volt Győri Dózsa-pálya. A sok csatát megélt létesítményt ehhez nyilván fel kell újítani.

Az átépítés elkezdődött, az ütött-kopott, szúette tribünt már le is dózerolták. Az izomlazító illatával átszőtt öltözőfalak helyén nemsokára – a városvezetők ígérete szerint – valóságos sportparadicsom épül.

Így néz majd ki 2016-ban a felújított futballpálya és a kiszolgálóépület.
Így néz majd ki 2016-ban a felújított futballpálya és a kiszolgálóépület.


A tribünt egyébként kerek nyolcvan éve avatták fel, s annak idején kuriózumnak számított a vidéki egyesületek körében. Érdekesség, hogy bár kisebb felújításokat, főleg az „alagsorban" lévő öltözőkben, elvégeztek, lebontásáig alig változott.

A tervek szerint a futballpálya mellé új fedett lelátót húznak fel, két oldalát egy-egy többfunkciós csarnok övezi majd. Ezekben rendezik meg a dzsúdó- és a tornaversenyeket. A két füves futballpálya körül egyenként nyolc-, illetve hatsávos műanyag atlétikai pálya készül el. Új fedett futófolyosó és dobópályák is épülnek.

Ilyen volt a nyolcvan évvel ezelőtt épült tribün a közelmúltban.
Ilyen volt a nyolcvan évvel ezelőtt épült tribün a közelmúltban.


A pálya mellett uszoda és teniszcentrum is épül az állam által a városnak térítésmentesen átadott területen. A centerpályát ezerötszáz szurkolót befogadó lelátó övezi. Ezenkívül nyolc vagy kilenc kemény borítású pályát építenek és ezáltal rangos nemzetközi versenyek megrendezésére is alkalmas lesz Győr.

Az ötvenméteres fedett uszoda magába foglal egy bemelegítő medencét és egy ötszáz nézőt befogadó lelátót, ami ezerötszázasra bővíthető. A fedett mellé épül egy szabadtéri, harminchárom méteres medence is, ami sátorral befedhető lesz.

Mára teljesen eltűnt a kispadok mögül. Fotó: HBE
Mára teljesen eltűnt a kispadok mögül. Fotó: HBE


Nem az állami beruházás részeként, de az EYOF-programhoz kapcsolódva egy hetvenöt szobás sportszálló is épül a területen. Erre elsősorban a létesítmény utóhasznosítása miatt lesz szükség. Az EYOF után Győr önállóan nem lenne képes működtetni ezt a sportparadicsomot, olimpiai edzőközpontként viszont gazdaságosan üzemelhet.

"Az uszoda építése a töltés lebontásával, az alapozással már megkezdődött – mondta érdeklődésünkre Bolla Péter kabinetfőnök. – Ahogy említettük, az uszoda lesz az első, majd folyamatosan épül a többi létesítmény is.

Az uszoda építésével párhuzamosan elkezdődött egyfajta tereprendezés, ami azt jelenti, hogy azokat az épületeket, melyeknek állapota nem megfelelő, lebontjuk. A rossz állapotú tribünre már nem volt szükség, a GYAC futballistáinak öltözését konténerekben oldottuk meg, a pályát pedig ugyanúgy használhatják, ahogy eddig. Minden a tervek szerint halad, kézezer-tizenhat végére elkészül a sportcentrum" – tette hozzá a városvezető.

A projekt összköltsége 30 milliárd forintot tesz ki, a központi költségvetésből mintegy 10 milliárd forintot kap Győr a fesztivállal kapcsolatos sportlétesítmények felépítésére. Az állami tízmilliárd mellé nagyjából ugyanennyit kell hozzátenni a városnak is az évek során az út- és a közműhálózat fejlesztésére, az idegenforgalmi, turisztikai beruházásokban pedig számítanak a magántőkére is, szintén mintegy tízmilliárd forintos értékben.

A tribün története

Hajós Alfréd olimpiai bajnok úszó, műépítész tervezte az akkor modern vasbeton tribünt, amit 1933 augusztusában Skultéthy Miklós alispán avatott fel. A meghívott közönség előtt az alispán beszédében kiemelte: az új tribün kétségtelenül az elmúlt évtized legnagyobb alkotása. A lelátó alagsorát – széles körű támogatással – beépítették.

Az anyagiak megteremtésében dr. Drobni Lajos országgyűlési képviselő is közbenjárt, a víz bevezetésében pedig dr. Szauter Ferenc polgármester nyújtott hathatós támogatást. A vendégcsapat tagjai általában elismerően nyilatkoztak a létesítményről: "Egy vidéki pálya sem múlja felül."

Olvasóink írták

  • 1. urbaniastapista 2013. október 10. 19:13
    „Az új épületek tervezőit is tessék kiírni. Akár tetszik, akár nem.”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megduplázódott a doppingesetek száma Oroszországban

Az év eleje óta 88 sportolót marasztaltak el a doppingszabályzat megsértése miatt, további 80… Tovább olvasom