Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 30°C Még több cikk.

Eltiltották a verekedő bírót

Labdarúgás - Az év végéig nem vezethet, illetve partjelezhet az a futballbíró, aki nemrég megütötte zászlójával az őt szidalmazót szurkolót Fertőendréden.
Ahogy arról a Kisalföldben beszámoltunk, Fertőendréden egy megyei II. osztályú futballmérkőzésen az egyik asszisztens zászlójával megütötte az őt szidalmazó lövői szurkolót.

Miután a bíró eltalálta a drukker vállát, az beugrott a pályára, ám a rendezők megakadályozták, hogy elégtételt vegyen a vehemens asszisztensen. Miután a biztonságiak lekísérték, folytatódhatott a meccs, ám az eset természetesen nem maradt következmények nélkül.

A megyei szövetség fellebbviteli bizottsága Varga Sándor játékvezetőt december 31-ig a sportszakmai tevékenységektől eltiltotta. Ez azt jelenti, hogy a bíró év végéig egyetlen labdarúgó-mérkőzésen sem működhet közre.

A megyei játékvezetői bizottság elnöke, Dubraviczky Attila – akit nemrég egyébként beválasztottak az élvonalbeli ellenőrök közé – ígéret szerint a fegyelmi tárgyalást követően elmondta a véleményét:

„A legfontosabb leszögeznem, hogy a stadionokban mindennemű erőszakos cselekedetet elutasítok – emelte ki a jb elnöke. – Mint azt az év elején a ligaüléseken is elmondtam, mindenkinek nagy lenne a felelőssége egy esetleges tragédia bekövetkeztekor. Sajnos ez az eset is magában hordozta ennek lehetőségét, hiszen véleményem szerint az asszisztens – akit a lövői, tudomásom szerint kifejezetten agresszív, kötekedő szurkoló elítélendő módon provokált – tettlegessége után maga is erőszak áldozatává válhatott volna, amennyiben a botrány eluralkodik a nézőtéren. A nézők, játékosok sajnos sokszor nem érzik át felelősségüket. A játékvezető is ember, van esetleg gyermeke, aki elkíséri a mérkőzésre és azt látja, hogy édesapját durván szidalmazzák, gúnyolják, adott esetben leköpik, leöntik sörrel, megrongálják az autóját… Jó esetben a játékvezető, bízva a törvény, valamint a fegyelmi bizottság erejében, nem vesz elégtételt az őt ért sérelmek miatt. Rossz esetben megüti a szurkolót, mint tette azt Fertőendréden. Félek, amennyiben nem gondolkozunk el közösen erről az esetről, előbb-utóbb tragédia fog történni. Örülök, hogy Varga Sándor, miután elborulva megütötte a provokálóját, lehiggadt és tettét azonnal megbánta. Ettől függetlenül büntetését tudomásul kell venni, mert ilyen nem fordulhatott volna elő a futballpályán" – fogalmazott Dubraviczky Attila.

Olvasóink írták

 • 13. gjozsi88 2009. szeptember 24. 19:37
  „Azt gondolom, hogy sok ember tévedésben van! Mind a rendezők, mind a szurkolók! Azzal, hogy a néző megváltotta a jegyét, ráutaló magatartással szerződést kötött és magára nézve kötelezőnek elismeri a pálya rendszabályait, mely többek közt tilt minden olyan cselekedetet, kiabálást, melynek semmi köze a sporthoz! Tudom ezen régen túl vagyunk, de a szabály a játékvezetőt kötelezné, ha a nézőtéren olyan hangulat alakul ki, melynek semmi köze a sporthoz,akár kórusban szidják a játékvezetőt, a mérkőzést félbeszakítsa, beszüntesse! Emiatt a rendbontás miatt a szurkoló igenis felelősséggel tartozik a rendező egyesület felé, ugyanakkor a rendezőknek számtalan eszköz áll a rendelkezésére, hogy a ritkán spontán megnyilvánulásokat lokalizálják,így a későbbi konfliktusokat elkerüljék! A rendezők gyakran a hazai csapat legvérmesebb szurkolói és igyekeznek szolidárisak lenni a hangoskodókkal, sőt konfliktus kerülő tevékenységük miatt, legtöbbször alkalmatlanok a feladatra!
  Ehhez jó partner a szövetség is, mert képtelen hatékony jó döntésekkel a fegyelmet megszilárdítani!
  Nem állítom, hogy a legalacsonyabb szinteken "Palotai Károlyok" futkosnak, de azt igen, hogy addig, mig ezt a nem túl "izmos" játékvezető (a rutinos emberek rég elhagyták a közeget és tisztelet a kivétewlnek, megélhetési játékvezetők vannak) keretet nem erősítik meg,addig nem várható fegyelem!
  Milyen megerősítés szükségeltetik, szerintem?
  Azt gondolom, hogy első lépés, hogy a játékvezető vétókat eltöröljék, tarthatatlan, hogy egy döntéshozó, esetünkben a játékvezetőt a csapatok nem kívánatosnak tartsanak!Eleve megfelelési kényszerben van és képtelen, még a felkészült, határozott játékvezető is objektív döntést hozni, amikor elég egy telefon és máris süllyesztő!
  Fontos, hogy a játékvezető álltal leírtak, főként ha egyértelmű fogalmazásról van szó, szent írás legyen, mert csak annak az embernek maradhat tekintélye, akit nem hurcolnak meg azért mert alkalmazta a szabályt!(Volt eset, hogy a szakmai ellenőr, videó felvétel a játékvezetőt igazolta, mégis meghurcolás lett, a játékvezetőket tárgyalásokra, szembesítésekre idézgették, értelmetlenül)
  Szeretném felhívni a figyelmet, hogy az adott kereteket a Labdarúgó szövetség elnöksége jóváhagyja, ezért szerintem erkölcsi kötelessége a minimális támogatás és nem az örök kétkedés!
  Nagyon fontos lenne, ha a régi gyakorlatnak megfelelően, a tettlegességi szándék évekre, maga a legkisebb tettlegesség örökre eltiltással járna, mert nem lehet maga a sport a társadalmi feszültségek biztonsági szelepe, mert ez a pályán és a mellette történő tombolás tragédiákat hordozhat magában!
  Addig, amig a játékvezető nem érzi megvédve magát, addig számítani lehet részéről is reakcióra!”
 • 12. tódi 2009. szeptember 23. 13:51
  „Magyar labdarugdalás : ez jó :))”
 • 11. juarez 2009. szeptember 23. 11:13
  „Jandex /bíró spori kolléga/
  Az is igaz amit te mondasz, labdarugdalás az egész...
  Én azt mondom mindenki a képességeinek megfelelően ítélkezzen és gondolkodjon, és TALÁN lesz igazi "magyar labdarúgás"!
  További szép napot!”
 • 10. Jandex 2009. szeptember 23. 10:41
  „juarez /bíró spori/
  Magyar futball? Amire Te gondolsz az szerintem Magyar labdarugdalás!/elnézést az 1-2 kivételtől/”
 • 9. juarez 2009. szeptember 23. 09:50
  „Jandex
  Látod, ennyi vagy! Te meg szurkolj akkor a kecskéknek, mert a csapatodnak úgysem tudsz.
  Ilyen emberek miatt tart itt a magyar futball.......”
 • 8. tudo 2009. szeptember 23. 08:48
  „Az ellenőrök a nézők viselkedéséről nem adnak jelentést.Egy ilyen pályát be kellene zárni.Ez a jelenetsor általános vélhetően erről Dubra Úr nem tud semmit.Örülünk,hogy az MLSZ elnökét kitüntették,biztosan
  azért mert a fociban minden rendben”
 • 7. Jandex 2009. szeptember 23. 06:20
  „tódi & juarez sporik!
  Aki otthon nem mer megszólalni,befizet 300 Ft-ot és jól kiüvöltözi magát,a "három hül.ét" meg azért fizetik,hogy hallgassa,vagy meccs helyett vezessen kecskét aknamezőn! :)))))”
 • 6. tódi 2009. szeptember 23. 06:08
  „Azon a meccsen a megütött "szurkoló" nagyon alpári módon viselkedett ,már az elejétől fogva.
  Nincs mentség a bíró tettére ,de az ilyen néző a birkák közé való a legelőre .Azt hiszi befizeti a 300 forintot és mindent megtehet . Az állandó "anyázás " az egyetlen öröme .
  Milyen barátai lehetnek? Mire tanítja a gyerekeit ?”
 • 5. juarez 2009. szeptember 22. 23:40
  „kecsó858!
  Ha tényleg megnéznél egy meccset ugy mint külső szemlélő és nem azzal törődnél hogy mit ítélnek a jv-k hanem a nézői és játékos reakciókat, akkor elég gyakran előfordul hogy már a meccs 1 percében az első ítéletnél k...a anyáznak a nézők, mer bevannak már szippantyúzva a sok szesztől, és a játékosok 70%-ba sincs semmi tolerancia! A játékvezető is ember, ő is hibázik persze és ha valaki annyira okos próbálja meg a játékvezetést és majd egyből más lesz a véleménye! Meg az a legjobb amikor a pálya túloldaláról látják hogy ezen az oldalon les volt és még anyázik is a partjelzőre, kb itt tartunk, ezért ilyen a sok M3-as osztályú meccsen a balhé mert ennyire parasztok az emberek, azért mennek ki hogy szidhassák az ellenfelet a bírókat és nem azért mert a játékvezető akkorát hibázna, hanem mert nincs tolerancia és elnézés az emberekben csak torka szakadtából üvölt a barma, már az 1. perctől kezdve anyáznak ellenszenvesek a jv-kel szemben,és a nézők, játékosok a játékszabályok 10% tudják pontosan, és ki az a barom aki elmegy ilyen emberekhez játékot vezetni, én sajnálom őket, mert a sok ökröt kell kibírniuk!”
 • 4. jazmine33 2009. szeptember 22. 20:49
  „De Dubró mester akkor forditva is legyen mikor Játékvezetőt ütnek meg akkor is vaskós legyen a büntetés!!!”
 • 3. kecsó858 2009. szeptember 22. 17:58
  „Jandex Gondolom én annyira nem akart durva lenni. Vagy csak nem gondollt rá.........:)”
 • 2. Jandex 2009. szeptember 22. 17:23
  „kecsó858 Én azt nem értettem miért vágta pofán,mikor a lábán ott van a stoplis testápoló! :)))))”
 • 1. kecsó858 2009. szeptember 22. 15:40
  „Visszatérve egy kicsit a tegnapira, szidta mindenki a játékost mert megütötte a birót. Látjátok miért: ezért. Csodálkoztok a veréseken hogy vannak. Nincs egy normális biró a megyei szinteken. Ezért vannak a verekedések.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Amerika után jön Japán

Tenisz - A reményteljes, fiatal teniszező, Babos Tímea azon ritka időszakát éli, amikor a napjait… Tovább olvasom