Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elszabadult indulatok a focipályákon

A megyei alacsonyabb osztályú futballbajnokságokban történt egyre gyakoribb, néha a tettlegességig fajuló sportszerűtlen megnyilvánulások miatt sok munkája akad a fegyelmi bizottságnak.

– Egyre gyakrabban szabadulnak el a pályákon az indulatok, s erre szeretnénk felhívni a figyelmet – mondta Kószás Béla, a megyei szövetség fegyelmi bizottságának elnöke. – Szeretnénk véget vetni a sportszerűtlenségeknek, elejét venni a durva játéknak és a játékvezetőket ért atrocitásoknak. A fegyelmi bizottság mindenképp meg szeretné állítani a negatív folyamatot.

– Elkészítettük az első hat forduló statisztikáját, ami nagyon szomorú képet mutat. A bajnokságok előtti ligaértekezleteken pedig felhívtuk a figyelmet, elmondtuk, hogy következetesek, szigorúak leszünk a rendbontókkal szemben.

Ennek ellenére a fegyelmi bizottságnak a hat forduló alatt 253(!) esetben kellett elmarasztaló ítéletet hoznia. Ha az utánpótlás-mérkőzéseket is beleszámítjuk, 762 találkozón összesen 43 kiállítás történt. Ez a megyei I. osztályban 7 kiállítást jelent fordulónként, a megyei II. osztály Győri csoportjában már kilenc piros lapot osztottak ki fordulónként  a bírók, a Mosonmagyaróvári csoportban hatot, míg a Soproni csoportban (itt egyébként a legkedvezőbb a mérleg) „csak" átlagosan háromszor kellett játékost leküldeni a futballpályáról.

A harmad- és negyedosztályban sem kedvezőbbek az adatok, fordulónként ötször kellett a bíróknak a legszigorúbb fegyelmezést alkalmazniuk.

– A több mint kétszázötven kiállítást negyvenöt esetben a játékvezetőket ért inzultus kísérte. Tettlegesség négy esetben fordult elő, egy futballistát kénytelenek voltunk jövő év december végéig eltiltani – folytatta Kószás Béla.

– Négyszer edzőket kellett elmarasztalnunk, s érdekesség, hogy két esetben a bírók ellen sportszerűtlen magatartás miatt is el kellett járni. Szeretnénk, ha minden futballista, sportvezető elgondolkodna ezeken a számokon. Van olyan csoport, ahol már most majdnem annyi a fegyelmezetlenségek száma, mint tavaly egész évben volt.
A bizottság több intézkedést szeretne a szövetség elnökségével jóváhagyatni.

– Már bevezettük, hogy minden játékos időre és nem mérkőzésre szóló eltiltást kap, így nem játszhat az ifik közt sem a felnőttmeccsen kiállított labdarúgó. A vezetők asztalán van az a javaslat, amely szerint kötelező lenne az ifjúsági labdarúgók részére a szabályismeretek elsajátítása, mert úgy látjuk, maguk a futballisták sincsenek mindig tisztában az aktuális szabályokkal, ami sok konfliktushoz vezethet. A holtszezonban pedig egy csapatok közötti szabályismereten alapuló vetélkedősorozat létrehozását tervezzük.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Torlódnak a németek

Az elit labdarúgó-bajnokságok közül az angolban nyert a Manchester United és az Arsenal, a… Tovább olvasom