Kisalföld logö

2017. 12. 16. szombat - Etelka, Aletta 1°C | 6°C Még több cikk.

Élmény marad Afrika

Labdarúgás - A világbajnoki bronzérmes U-20-as válogatott három győri játékosa nem sokat pihent. Az egyiptomi hősök ma kapcsolódtak be az ETO edzéseibe. Dudás Ádámot és Zámbó Bencét kérdeztük.
„Nagyon fárasztó volt ez a két hét, több társamhoz hasonlóan én is hasmenéssel bajlódtam, de a lelkemet is kitettem a pályára. Elvégre világbajnokságon voltunk, a legjobbunkat kellett nyújtanunk. Hosszabbításos meccsek sorozatán voltunk túl, mire elérkeztünk az utolsó találkozóig, de felülkerekedtünk a fáradtságon. Kevés edzésünk volt a mérkőzések között, inkább a regenerációra helyeztük a hangsúlyt, és néha egy-egy tengerparti látogatás is belefért a programba. Hatalmas élmény volt a torna, örülök, hogy tagja lehettem ennek a hihetetlen mentalitású csapatnak. Nagyon sok tapasztalatot szereztem, rendkívül boldog vagyok, hogy bronzérmet szereztünk" – mondta Zámbó Bence, aki elárulta, bizony időbe telt, mire akklimatizálódott. A csapat sokat utazott, hiszen három egyiptomi városban, Alexandriában, Szuezben és Kairóban is pályára lépett a magyar válogatott.

„Alexandriában még minden furcsa volt az ételtől a klímáig, de aztán fokozatosan hozzászoktunk a körülményekhez. Szuezben valóságos üdülőparadicsomban volt a szállásunk, de Egervári Sándor tett róla, hogy ne menjen át nyaralásba a túra, így megmaradt a vb-hangulat. A szakmai stábnak nagy része volt a sikerben, nagyon jól felkészítettek minket, mindent tudtunk az aktuális ellenfelekről, ez volt a siker egyik kulcsa."


Kiss Máté, Dudás Ádám, Zámbó Bence
Kiss Máté, Dudás Ádám, Zámbó BenceDudás Ádám hosszú kihagyás után tért vissza a futballpályára, és kapott meghívót a válogatottba.

„Már annak is nagyon örültem, hogy bekerültem az utazó keretbe, arról pedig álmodni sem mertem, hogy már az első mérkőzésen kezdő lehetek. Ez volt a legnagyobb ajándék, amit kaphattam. Többnyire nem a posztomon játszottam, kényszerből jobbhátvédként futballoztam, de hát ezt kívánta a csapatérdek. Nagyon jól éreztem magam, és bár a szervezésben voltak furcsaságok, összességében nem volt nagy problémánk Egyiptomban. Az utolsó szállásunk Kairóban szenzációs volt, itt minden úgy történt, ahogy a tornán végig történnie kellett volna. A bronzmeccs lefújása után szolidabban ünnepeltünk, kibeszéltük magunkból az élményeket, az igazi ünneplés otthonra maradt."

A játékosoknak örök emlék marad a hazatérést követő fogadtatás is.

„Nagyon örültem, amikor megláttam, hogy mennyien vártak minket. Tudtam, hogy jönnek majd szurkolók a repülőtérre, de álmomban sem gondoltam volna, hogy ennyien éltetnek és szeretnek majd minket. Rettentően jó érzés volt ezt átélni. Szeretném mindenkinek megköszönni, aki mellettünk volt és buzdított minket a torna alatt."

Dudás Ádám elmondta, semmiképp sem szeretne sokat pihenni, és akár már a szerdai kupamérkőzésen is pályára lépne, ha Pintér Attila vezetőedző számít rá.

Pintér Attila, a Győri ETO FC vezetőedzője, az 1984-ben ifjúsági Európa-bajnoki aranyérmes válogatott tagja:

Először is gratulálok a csapat többi tagjának, a mi játékosainknak természetesen ezt már megtettem. Minden nemzetnek sokat számít a siker, nekünk a mi helyzetünkben különösen fontos egy ilyen eredmény. Ez azt bizonyítja, nincs is olyan rossz helyzetben a magyar futball, mint ahogy azt sokan gondolják. Persze ennél is többet és többet kell még a fiataloknak dolgozniuk, és mindig a legtöbbet kell magukból kihozniuk, hogy még jobbak legyenek. Tovább kell menniük ezen az úton, amin elindultak.

Tamási Zsolt, az ETO FC volt edzője, a Sándor Károly Labdarúgó Akadémia igazgatója:

– Óriási sikernek, az utóbbi évtizedek legnagyobb magyar eredményének tartom a világbajnoki bronzérmet. A legtudatosabban felépített generáció érte el ezt a sikert. Ebben sokak munkája benne van, Both József kezdett el foglalkozni ezekkel a fiatalokkal, s örülök, hogy a Sándor-akadémián már én is részese lehettem a képzésnek. Sisa Tibor és Egervári Sándor is hozzátette tudását, hogy egy ilyen mentálisan is erős csapat lehessen a válogatott, amelynek tagjai remélhetőleg a felnőttek között is megállják majd a helyüket.

Both József, a Győri ETO FC képzési és szakmai igazgatója:

– Nagyon örülök ennek az eredménynek. Egy játékos fejlődéséhez nem egy emberre és klubra van szükség, ez hosszú képzési folyamat eredménye. Úgy érzem, az együtt töltött öt-hat év megalapozta azt, hogy ezek a játékosok a nemzetközi élvonalba kerüljenek. A futballisták együtt nőttek fel, már nem kellett összeszokniuk, hanem a meglévő értékeket kellett felszínre hozni a világbajnokságon. Ehhez pedig kellett egy olyan rutinos edzőpáros, mint amit Egervári Sándor és Kenyeres Imre alkot. Így beszélhetünk most egy ekkora sikerről.

Olvasóink írták

  • 1. Jandex 2009. október 20. 15:40
    „Köszi Srácok!
    Szép volt!!!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Újra futófesztivál

Tömegsport - November 8-án rendezik a már hagyományos Győri Maratont. A futófesztivált 13.… Tovább olvasom