Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Elitakadémia az ETO-é

Labdarúgás - A legmagasabb minősítést kapta a Győri ETO FC Fehér Miklós Akadémiája, amely a televíziós jogdíjból 20 millió forintos támogatást kap az MLSZ-től.
Egy évvel ezelőtt az ETO FC javasolta, hogy a klublicenc mintájára dolgozzanak ki egy egységes szempontrendszert, amely alapján minősítik a hazánkban működő labdarúgó-akadémiákat. Az elképzelés megvalósult és az elmúlt héten első alkalommal eredményt is hirdetett a Magyar Labdarúgó Szövetség elnökségének tagjaiból és illetékes bizottságaiból álló grémium.

„A besorolásra érkezett pályázatok közül hat kapta meg az akadémiai minősítést – kezdi Klement Tibor, a Győri ETO FC ügyvezetője. – Közülük a maximális száz pontot a mi Fehér Miklós Akadémiánk és a felcsúti Puskás Ferenc Akadémia kapta meg. Többek között sportszakmai, iskolákkal kapcsolatos, egészségügyi és az edzők képzettségét figyelembe vevő szempontok alapján lehetett pontokat kapni. Az MLSZ részéről Jámbor László és Ubrankovics Mihály ellenőrizte le személyesen a beérkezett pályázatokat."

A 90 pont felettiek elit labdarúgó-akadémia besorolást nyertek el, a 80 pont felettiek labdarúgó-akadémiák, a 80 pont alattiak utánpótlásközpont besorolást kaptak.

A sorrend: 1. Fehér Miklós Akadémia (Győri ETO FC) és Puskás Ferenc Akadémia (Videoton-Felcsút) 100–100 pont, 3. Sándor Károly Labdarúgó Akadémia (MTK) 98, 4. Magyar Futball Akadémia (Bp. Honvéd) 95, 5. Kaposvári Rákóczi Bene Ferenc Labdarúgó Akadémia 83, 6. Illés Béla Futball Akadémia (Szombathely) 80,5, 7. Nyírsuli LA 69, 8. Ferencvárosi TC 67, 9. Vasas LA 62, 10. ZTE 50.

A folyamatokat meggyorsította, hogy a bajnoki mérkőzéseket közvetítő Sport TV-vel kötött szerződés alapján 100 millió forintot kap az utánpótlás. A pontrendszer szerint az ETO ebből 20 milliós akadémiai támogatáshoz jut. A televízió kezdeményezésére a 17–19 éves korosztályoknak akadémiai bajnokságot rendeznek, melynek három mérkőzését közvetíti a tv.

„A Fehér Miklós Akadémián az ötosztályos gimnáziumból már három évfolyam működik – folytatja Klement Tibor. – A kollégiumunkban nyolcvankilenc tanuló lakik. El kell mondani, hogy az akadémia alapjait Jakab Elek rakta le, majd Both József és Liszkai Dezső fejlesztette tovább. Kiterjedt kapcsolatrendszerének köszönhetően szlovákiai, erdélyi fiatalok is érkeznek hozzánk, valamint együttműködési szerződésünk van a kalocsai és egy székesfehérvári utánpótlás-nevelő klubbal. Az akadémia létrehozásának gondolata Tarsoly Csabától, az ETO elnökétől származik és az ő kitartása és anyagi áldozatvállalása nélkül nem jöhetett volna létre."

Olvasóink írták

 • 2. Primax 2009. szeptember 30. 21:55
  „Ez remek.
  Tessék mondani : igazi labdarúgás mikor lesz kis hazánkban ?
  A helyezésről :
  "Vakok között félszemű a király."”
 • 1. qeu 2009. szeptember 30. 20:22
  „moderálva, saját kérésre”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Boris Becker helyett Stefan Edberg érkezik Budapestre

Csípőműtétet hajtottak végre az egykori világelső Boris Becker-en, ami lehetetlenné teszi… Tovább olvasom