Kisalföld logö

2018. 06. 25. hétfő - Vilmos 14°C | 22°C Még több cikk.

Elhunyt Zsivótzky: újabb nagy egyéniség távozott

Életének 71. évében, súlyos betegség után elhunyt Zsivótzky Gyula olimpiai bajnok kalapácsvető, a nemzet sportolója.
Zsivótzky Gyulát a MOB és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ), valamint az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium (ÖTM) is saját halottjának tekinti. Temetéséről később történik intézkedés.

„Pótolhatatlan veszteség érte a magyar atlétikát – mondta az MTI-nek Rábold Gusztáv, a MASZ elnöke. – Zsivótzky Gyula méltán lett az évszázad atlétája egész életpályája alapján. Nem sokszor születik ilyen képességű ember, az elmúlt 110 évben legalábbis rajta kívül erre nem volt példa, s sejtésem szerint a következő 110 évben sem lesz. Nemcsak versenyzőként, hanem sportvezetőként is rengeteget tett a magyar atlétikáért."

Kamuti Jenő, a MOB főtitkára orvosként napi kapcsolatban volt Zsivótzky Gyulával. „Versenyzőként sok időt töltöttünk együtt edzőtáborokban, olimpián, de soha nem volt olyan szoros a kapcsolatunk, mint az utóbbi időben, amikor naponta felkerestem a kórházban – nyilatkozta a távirati irodának Kamuti. – Nagy bajnokhoz méltóan viselte a szenvedést, de tervezte a jövőt, s nagyszerű meglátásai voltak, hogy mit kell másképpen csinálni a MOB-ban, amelynek munkájában az elmúlt két-három évben minden addiginál aktívabban vett részt. De látni kell, hogy egy hosszan tartó folyamat ért véget most hirtelen. Zsivótzky Gyula a tisztesség és a becsület példaképe volt."

Az ÖTM közleményében emlékeztet arra: még nincs egy esztendeje, hogy az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztériumban köszöntötték őt kerek évfordulós születésnapján.

„Akkor már tudta, hogy kórház vár rá, de elsősorban fia, Attila olimpiai kvalifikációs esélye érdekelte. A kórházban még örült Attila eredményességének, és bízott abban, hogy ő is diadalmaskodik a gyilkos kór felett. Mert egyszer már megtette."

Az ÖTM közleménye, felidézve Zsivótzky Gyula eredményeit, az olimpiai bajnoki címet, a két olimpiai ezüstérmet, az Európa-bajnoki aranyat s a csúcsokat, leszögezi: „Halálával a honi és a nemzetközi sportélet egyik legkiválóbb egyénisége távozott."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Győzött az Audi-ETO

Az Audi-ETO második mérkőzését is megnyerte a női kézilabda Bajnokok Ligája selejtezőjében. Konkoly… Tovább olvasom