Kisalföld logö

2017. 11. 22. szerda - Cecília 4°C | 11°C Még több cikk.

Elhunyt Kulcsár Anita

Tragikus autóbalesetben életét vesztette Kulcsár Anita, a Graboplast-ETO egykori játékosa.

Kulcsár Anita
Kulcsár Anita, aki győri férjével Sukorón élt, autójával szerdán délelőtt Dunaújvárosba indult edzésre. Az első vizsgálatok szerint a kocsi Velence közelében megcsúszott az úton, egy fának ütközött és kigyulladt. Egy teherautó-sofőr a vezetőt kihúzta az autóból, de a helyszínre érkező mentők már nem tudták megmenteni az életét. A játékos biztonsági öve nem volt bekapcsolva.

A Magyar Kézilabda Szövetség – Sinka László főtitkár által jegyzett – közleményében megrendülten tudatta a közvéleménnyel a tragédiát: „A magyar kézilabdasport elveszítette egy csodálatos játékosát, Kulcsár Anitát. Tehetetlenek vagyunk, és csak siratjuk Őt!" – áll a közleményben.
A Magyar Kézilabda Szövetség a Dunaferr NK és a Dunaferr SE mellett saját halottjának tekinti a játékost. Temetéséről később intézkednek.

Egy pályafutás kezdete

A játékos tízéves korában kezdett kézilabdázni szülővárosában, Szerencsen. Korán megmutatta tehetségét, hiszen negyedik osztályosként a nyolcadikosokkal járt versenyre. Már ekkor nagy jövőt jósoltak neki. A nyíregyházi Kölcsey Ferenc Gimnázium csapatával a megyei I. osztályból indulva egészen az NB I/B-ig jutott.
Itt aztán az élvonalbeli csapatok figyelmét is magára irányította, s érettségi után a Fradi és az ETO ajánlata közül utóbbit fogadta el.
Szerződtetésében a győrieknél a jelenlegi és akkori vezetőedzőnek, Róth Kálmánnak és az egykori szakosztályvezetőnek, Jakab Lajosnak volt kulcsszerepe.

Saját gyermekként szerették

Róth Kálmán így emlékszik a játékosra: „Nehéz szavakat találni arra, mit éreztem, mikor meghallottam a szörnyű hírt. Valósággal sokkolt a tragédia. Tisztán emlékszem egyébként arra, mikor Anita belépett hozzánk a klubba. Tudtuk, hogy egy kivételes képességű kézilabdásról van szó, akinek játékát nem kellett sokat nézni, hogy észrevegyük, hatalmas tehetségű kézilabdázó. Ráadásul rendkívül gyorsan fejlődött, s bár nagyon fiatal volt, hamar beilleszkedett a csapatba. Szinte a saját gyerekünknek tekintettük, s a szemünk előtt vált a világ egyik legjobb beállósává. Halála hatalmas veszteség, mert mind szakmailag, mind pedig emberileg fantasztikus lány volt Anita, akit lehetetlenség pótolni. Tragédiája egyszersmind valamennyiünknek figyelmeztető kell hogy legyen: azaz az élet minden területén nem árt a megfontoltság, óvatosság."

Kattintson a képre >>
A győri klub elnöke, Vanyus Attila is megrendült, mikor megtudta, mi történt a klub egykori játékosával: „Felfoghatatlan, ami történt, nem is tudom, mit mondjak. Első élményem vele kapcsolatosan az volt, mikor egy nyíregyházi mérkőzésen láttuk őt játszani. Tulajdonképpen ott azonnal felfedeztük őt, láttuk fantasztikus képességeit. Igazi vezéregyéniség volt, posztján a világ legjobbjai közé tartozott."

Huszonegy gól a Viborgnak

A győri klubban eltöltött hat év alatt rengeteg sikerben volt része. Kétszer lett bajnoki ezüstérmes, kétszer bajnoki bronzérmes. Elévülhetetlen érdemei voltak abban, hogy 1999-ben az EHF-kupa döntőjéig meneteltek a zöld-fehérek. A fináléban ugyan a csapat alulmaradt a dán Viborggal szemben, ám Kulcsár letette névjegyét, hiszen a két mérkôzésen 21 góllal terhelte meg az északiak hálóját.

Válogatott sikerek

A válogatottban is hamar meghatározó egyéniséggé nőtte ki magát. Korán, pár héttel huszadik születésnapja elôtt meghívást kapott a keretbe. Mocsai Lajos szövetségi kapitány irányításával 1998-ban EB-bronzérmes lett, egy év múlva pedig ötödik lett a vb-n. Következett a mindmáig emlékezetes 2000-es év, élete legnagyobb sikereinek éve. A sydneyi olimpián a magyar csapat drámai körülmények között ezüstérmet nyert, majd decemberben némileg vigasztalásul az elbukott olimpiai döntőért Európa-bajnok lett a válogatottal.

Éremkollekcióját tavaly decemberben egy EB-bronzéremmel tette – immár sajnos végérvényesen – teljessé. A hazai rendezésű kontinensbajnokság csoportmérkőzésein a győri közönség még újból megcsodálhatta a kitűnő beállós képességeit.
Mocsai Lajos, a női válogatott korábbi szövetségi kapitánya is megrendült a hír hallatán. „Halálával óriási veszteség érte a magyar kézilabdázást. Anita nálam lett válogatott játékos és a csapat egyik pillére volt. Szörnyű dolgokat produkál a sors, hogy valaki ilyen fiatalon eltávozik."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Talán most végre lesz meccs

Ma 19 órakor a Ferencváros ellen lép pályára a Győri ETO HC-Rudolph a győri műjégpályán. Tovább olvasom