Kisalföld logö

2018. 08. 21. kedd - Sámuel, Hajna 21°C | 32°C Még több cikk.

Elhagyja Győrt a Dózsa ötszörös magyar bajnoka

Atlétika - Még győri színekben lett ötszörös magyar bajnok Babos Rita a Dózsa hármas- és magasugrója. A jövő évi Európa-bajnokságon viszont már Székesfehérvárnak szerez dicsőséget a kiváló atléta. Távozásában a jobb feltételek játsszák a főszerepet.
Januártól a tervek szerint már székesfehérvári színekben versenyez tovább Babos Rita, a Győri Dózsa ötszörös magyar bajnok atlétája. A kiváló hármas- és magasugró hét év után igazol másik klubhoz (az eltelt esztendőkben nem kevés dicsőséget szerzett klubjának és a megyeszékhelynek).

„Biztosan lesz, aki nem érti meg, miért távozom, de úgy érzem, ez az utolsó lehetőségem, hogy nemzetközi szinten is kimagasló eredményt érjek el" – mondta el érdeklődésünkre Babos Rita, akinek hármasugrásban gyakorlatilag nincs ellenfele a magyar mezőnyben, a nemzetközi eredményességhez azonban még fejlődnie kell.

„Erkölcsi elismerést igen, anyagit nem kaptam eleget céljaim eléréséhez. Felkészülésemet az egyesület ugyan próbálta mindenben támogatni, de sajnos a szakosztály anyagi támogatottsága a város részéről, valamint az országos szövetségtől nagyon kevés, az egész éves versenyeztetés – és itt nemcsak a felnőtt, hanem az összes korosztályról beszélek – mintegy felére elegendő. Értelemszerűen egy világversenyekre készülő atléta anyagi támogatása ebből nem oldható meg. Tavaly például Thaiföldön, a Bangkokban megrendezett egyetemi és főiskolai világbajnokságon önköltségen vettem részt, amit Horváth Zsolt elnök biztosított számomra. Székesfehérváron jobb feltételeket ígértek, s amikor valaki azért nem jut ki egy olimpiára, mert pénz híján kevés külföldi versenyen indulhat, keveset edzőtáborozhat, elgondolkodik, hogy kihasználjon-e egy ilyen lehetőséget. Nem azért távozom, mert hűtlen vagyok, de egy idő után az embert már nem nagyon motiválja, hogy csupán saját magával versenyezzen."

A kiváló atléta célja, hogy kijusson a 2012-es londoni ötkarikás játékokra.

"Nem volt könnyű döntenem, de ha már így alakult, több pénz juthat a győri szakosztálynak, s ki tudja, egy helyett lehet majd tíz Babos Ritája is a Dózsának.Tudni kell, hogy egy felnőtt nevezési díj árából két fiatal sportoló is elindulhat a versenyeken. Azt gondolom, van még négy évem versenyezni, s ahogy említettem, ez az utolsó esélyem, mert ki szeretnék jutni az olimpiára. Meg is kezdtük a felkészülést Londonra, ami rengeteg energiát igényel. Szeretném a következő négy évet biztos alapokra helyezni, ezért is döntöttem úgy, hogy januártól másik egyesület színeiben folytatom a versenyzést. A férjem, Farkas Roland irányítja továbbra is a felkészülésemet, mellette, ahogy már második éve, a székesfehérvári Tölgyesi Előd segíti a munkánkat."

Jó hír viszont, hogy edzőként továbbra is számíthatnak Győrben Babosra.
„Húsz gyerekből álló csoport munkáját irányítom, s erről nem is szeretnék lemondani. Az ő jövőjük is biztosabb lesz a távozásommal" – mondta befejezésül Babos Rita.

A Győri Dózsa atlétája fedett pályán háromszoros, szabadtéren kétszeres magyar bajnok, 2001 óta magyar válogatott, 2003 óta állandó résztvevője az Európa-kupa-sorozatnak. Idén alig maradt el az olimpiai szinttől, a jövő évi fedett pályás Európa-bajnokság selejtező szintjét már többször teljesítette, így valószínű, ott lesz a kontinenstornán, ám biztos, hogy már nem győri színekben.

A sportoló távozásával kapcsolatban a magunk részéről azt mindenképp hozzáfűznénk: megértjük, hogy Babos Rita egy jobb feltételeket biztosító klubhoz igazol, de nem értjük, elsősorban miért a várostól, vagyis az adófizetők jóvoltából várt volna több támogatást. Ahogy az a Kisalföld pénteki Győri Dózsával foglalkozó írásában megjelent, az egyesület évi 15 millió forint támogatást kap Győrtől. Ebből az atlétikai szakosztály közel egymillió forinttal számolhat, s ugyan ez tényleg nem sok pénz, s lehetne jóval több is, véleményünk szerint a felkészülést, versenyeztetést elsősorban a sportegyesületnek, ha szükséges, támogatók, szponzorok felkutatásával kell finanszíroznia. Nem lehet elvárni az önkormányzattól egy-egy szakosztály teljes működtetését.

S hogy azért az önkormányzatnak is legyen pironkodnivalója, a Győri Dózsától származó forrásból úgy tudjuk, Székesfehérvárott 18 millió forintot fordítanak jövőre az atlétikára...

Az atléta szerint ez az utolsó esélye, hogy kijusson egy olimpiára, reméli, a váltásnak köszönhetően 2012-ben ott lehet Londonban

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

MacLeodra idén már nem számíthat az MKB-Euroleasing

Kosárlabda - Rájár a rúd az MKB-Euroleasing csapatára, hiszen a szezon előtt megsérült irányító,… Tovább olvasom