Kisalföld logö

2018. 07. 22. vasárnap - Magdolna 19°C | 27°C Még több cikk.

Elfogynak a felnőttkorra

Ötszáz igazolt versenyző cselgáncsozik a megyében, amely országos szinten is kiemelkedő.

Jelenleg nincs olyan sportoló, aki pótolhatná a közelmúltban Kecskemétre igazolt Bejczi Zsuzsannát. A felnőtt korosztály hiányzik a tatamikról.

Az elmúlt hetekben két cselgáncstábort is rendeztek a megyében – mondta Nagy György, a mosonmagyaróvári Delta SE elnöke, a Magyar Cselgáncs Szövetség főtitkára. A sportvezető hozzátette: ez egyiknek Győr, a másiknak pedig Mosonmagyaróvár adott otthont. Utóbbinak immár tizenötödik alkalommal, száz cselgáncsos részvételével.
„ Az összetartások elsődleges célja az volt, hogy a versenyzők megfelelően felkészüljenek a magyar bajnokságra. A táborok övvizsgával zárultak. A megyében tizenegy cselgáncsegyesület működik, amelyeknek több kihelyezett tagozatuk is van. Az igazolt versenyzők létszáma ötszáz fő körül van, amely országos viszonylatban is jónak számít. A tanfolyamokon részt vevők száma ennek a három-négyszerese. Az észak-dunántúli régió igazolt sportolóinak a felét a megyében találjuk. Győrött jó a helyzet, vidéken azonban fogy a létszám. Sajnos jelenleg nincs olyan cselgáncsos a megyében, aki pótolhatná a közelmúltban Kecskemétre igazolt Bejczi Zsuzsannát."

A korosztályokat tekintve feltűnő, hogy a felnőttek szinte hiányoznak a tatamikról. Nagy György szerint ez nemcsak a megyében, országos szinten is igaz.

„ A főiskolák, egyetemek elvégzése után a sportolók a munka vagy a szülés miatt abbahagyják a versenyzést. Valóban nagyon vékony a felnőttek sávja hazánkban. A világban viszont számtalan példa van arra, hogy valaki a szülés után visszatérve olimpiát nyer vagy dobogós lesz. A szeniorok viszont egyre többen vannak, bár ha tíz-húsz év kimarad, akkor nehezebb a visszatérés."

A pénzügyi helyzettel kapcsolatban elhangzott: a honi szövetség kicsit jobban áll anyagilag, mint egy éve, immár nincs adóssága.
A következő időszakban több nemzetközi viadalt is rendeznek világszerte, ám sajnos megyei illetőségű versenyző egyiken sem lesz. Októberben Brazíliában, a jövő évi világbajnokság helyszínén edzőtáborozik a válogatott. A magyar cselgáncssport elismertségét jól jelzi, hogy a dél-amerikaiak vállalták a szállás és az étkezés költségét, így a szövetségnek csak a repülőjegyek árát kell kifizetnie.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elúszott a belgrádi Eb-finálé

A belgrádi vízilabda Európa-bajnokság női elődöntőjében a magyar válogatott 12–11-re kikapott… Tovább olvasom