Kisalföld logö

2018. 08. 15. szerda - Mária 19°C | 28°C Még több cikk.

Életformája a futás

Élménybeszámolónak is beillett az a beszélgetés, amely tegnap a Győri Dózsa elnöki irodájában zajlott. Földingné Nagy Judit válogatott atléta Sillai László egykori világbajnok birkózónak, az egyesület ügyvezető elnökének kérésére mondta el a müncheni kontinensviadal tapasztalatait, s nyilatkozott további terveiről.
Földingné Nagy Judit
A nemrég zárult müncheni atlétikai Európa-bajnokság utolsó előtti napján rendezett női maratoni futás mezőnyének résztvevője, Földingné Nagy Judit, aki végül 2:37.33-as idővel a tizedik helyen ért célba, pályafutása újabb nagy élményeként élte meg, hogy a kalapácsvető Gécsek Tiborral egyaránt a válogatott veteránjaiként a negyedik EB-jén versenyezhetett. S maga a helyszín, München, az olimpiai stadion, valamint az olimpiai falu, ahol elszállásolták őket, mind olyan hangulatot keltettek, ami pótolhatatlan egy sportoló életében. Ráadásul a maratoni futásra kijelölt pálya, amely többnyire a patinás város központján, s a nagyszámú lelkes szurkolók gyűrűjén haladt át, olyan lelkesítően hatott a versenyzőkre, ami ritkán ismétlődhet meg.

Amint elbeszéléséből kitűnik, kicsit rá is fázott erre a különleges hangulatra. A rajt után ugyanis a mezőny igencsak megugrott, szokatlanul gyors tempót kezdtek néhányan diktálni, főleg a fiatal Marleen Renders, ami magával ragadta a többieket is. (P később, amikor a 30. km-nél a német vetélytárs beérte, fel is adta a küzdelmet.) A magyar versenyzőt is elkapta a hév, s az elején a szokottnál gyorsabb iramban futott, csak később jött rá, hogy számára gyilkos ez a ritmus. Tíz kilométer után visszafogta hát az iramot, ám a mögötte haladó csoport a kelleténél lassabban haladt. Kénytelen volt egyedül futni, majd a dán Jensennel kettesben szelték a kilométereket. Sorra hagyták el a túl gyorsan kezdőket, s a stadionhoz közeledve a 8–9. helyen futottak, ekkor elérhetőnek látszott az 5., 6. hely valamelyike is. Végül a finisben megbosszulta magát az ideálisnál gyorsabb kezdés, s így meg kellett elégednie a 10. helyezéssel.

Teljesítményével végső soron elégedett, hiszen ismét bizonyította, hogy versenyszáma nemzetközi elitjébe tartozik. Külön örömöt jelent az a kijelentés is, amely a kontinentális bajnokság után a magyar szövetség vezetői részéről hangzott el, amely szerint az EB-n szerepelt magyar csapatot tartják a közelgő athéni olimpián indítandó együttes magjának.
Kérdésünkre elmondta, hogy a rövid, mindössze egyhetes pihenő után ismét folytatódik számára az intenzív, napi kétedzéses felkészülés, hiszen nem is tudna leállni, immár életformájává vált a futás. Rövidesen, szeptember első napján indul a Nike Budapest Félmaraton versenyen, utána pedig valószínűleg októberben még egy maratoni verseny következik Olaszországban, esetleg Franciaországban.

Sillai László, az egyesület társadalmi elnökének, dr. Szabadfi Árpád megyei rendőrfőkapitánynak gratulációját is tolmácsolva annak az elismerésnek adott hangot, amit a Győri Dózsa többszörös maratoni bajnoknője kitartó, eredményes sportpályafutásával minden sportszerető részéről kiérdemelt, s további eredményes versenyzést kívánt az egyesület vezetősége és minden tagja nevében.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A középpályán dőlt el a mérkőzés

Az előzetes várakozásoknak megfelelően magabiztosan verte 2–0-ra az Üllői úton az FTC ebben az… Tovább olvasom