Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Egyszer a fia ellen is futballozott

Idősebb Somogyi József összesen huszonöt évet futballozott, illetve edzősködött az ETO-ban. Büszke a fiára, aki kemény éveket töltött a Koreai Köztársaságban.

A Somogyi család beírta magát Győr labdarúgásának történetébe. Idősebb Somogyi József tizenkét esztendőn keresztül, 1966 és 1978 között volt a Rába ETO felnőttcsapatának erőssége, a fia pedig a nyolcvanas és a kilencvenes években szerepelt az ETO-ban. Érdekesség, hogy mindketten játszottak a válogatottban is.

Emlékezetes mérkőzések

A hatvanegyedik évében járó Somogyi József manapság is szívesen nosztalgiázik korábbi társaival. A közös szaunázások során bizony van mire visszaemlékezni.

„Húsz éven keresztül futballoztam zöld-fehérben. Több mint háromszáz élvonalbeli mérkőzésen negyvenkét gólt rúgtam. Ebben az időszakban két csapattól kaptam komoly ajánlatot, ám valahogy mindig úgy éreztem, hogy én csak itt akarok futballozni. Felejthetetlen mérkőzéseket játszottunk a régi pályán. Különösen a nemzetközi kupameccsek voltak emlékezetesek, amelyekre több mint húszezer szurkoló látogatott ki. Négy gólt rúgtunk például a Fiorentinának, ami nem kis teljesítmény volt egy remekül védekező olasz csapat ellen" – meséli Somogyi József, aki az aktív pályafutást követően edzőként dolgozott a klubnál.

„Öt évig edzettem a serdülőcsapatot. Kiváló garnitúra volt, hiszen hatan élvonalbeli játékosok lettek, közülük hárman, Mónos, Rugovics és a fiam a válogatottban is bemutatkozhattak. Ilyen mutatóval a Fehér
Miklós-kollégiumban – amelyet remek dolognak tartok – is elégedettek lennének" – tette hozzá.

Büszke a fiára

Az edzősködés után a Rába-gyárban kínáltak neki munkát. Öt hely közül választhatott, végül egy véletlennek köszönhetően kötött ki a tűzvédelmi osztályon.

„Éppen oda tartottam, amikor találkoztam az egyik korábbi játékostársammal. Horváth László még az úttörőcsapatban őrizte a kapunkat. Kiderült, hogy ő a csoportvezető, így kerültem oda. Huszonöt évig dolgoztam a gyárban, közben pedig Ausztriában futballoztam. Először Keglovich Laci segítségével Zurndorfban, majd Nickelsdorfban. Egyszer a fiam ellen is szerepeltem, mert éppen az ETO-val játszottunk felkészülési mérkőzést. Büszke vagyok Dodóra, hiszen kemény feltételek mellett négy évet futballozott Dél-Koreában, ahol többször is a hónap játékosának választották."

Változott a futball

Manapság már nem jár meccsekre. A televízió által azért követi az eseményeket. Naprakész a magyar futballt illetően és természetesen véleménye is van róla.

„Meggyőződésem, hogy sportvezetői és szakmai válság van a sportágban. Bizakodó vagyok viszont a fiatal válogatott játékosokat illetően, akiket erőnlétileg kell nemzetközi szintre hozni. Sajnos megszűnt az állandóság, napjainkban sokkal könnyebb bekerülni a kezdőcsapatba, mint régen. Igaz, a futball is sokat változott, gyorsabb és agresszívebb lett a játék. A mai edzők közül nagyon szurkolok Klement Istvánnak, Hannich Péternek, Szabó Ottónak és Csertői Aurélnak is. Kíváncsi lennék arra, hogy Csertői, akit kiváló szakvezetőnek tartok, mire lenne képes, ha egyszer végre normális körülmények között dolgozhatna."

Somogyi József nem tagadja: rosszul esett neki, hogy az ETO centenáriumi ünnepségén nem volt a díjazottak között.

„Úgy látszik, kevés volt az a huszonöt év, amelyet eltöltöttem a klubnál" – mondja keserűen, majd azért hozzáteszi: „Negyvenöt éves koromig azt csinálhattam, amihez tehetségem volt és szerettem. Bejártam a fél világot, rengeteg barátot, ismerőst szereztem. Nagyon sokat köszönhetek a futballnak."

Kovács Balázs

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Angol klubok fekete fordulója

A Bajnokok Ligája tegnapi játéknapja az angol csapatok fekete napját hozta. Tovább olvasom