Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Egy úriember Kassáról

Kosárlabda - Richard Lesko négy meccs alatt a Soproni sÖrdögök egyik legjobb embere lett. Két évig Afrikában élt, majd Chicagóban tanult.
Igaz „nagy fogás" a Soproni sÖrdögök csapatában a szlovák válogatott magasbedobó, Richard Lesko. Az első négy forduló alapján a magyar NB I-ben a statisztikák alapján a legjobb dobó (meccsenkénti átlaga 27.75) és a legértékesebb játékos (a teljesítményindex meccsenkénti átlaga 35,5). A négyes poszton Meszlényi Róbert együttesében eddig remeklő kassai kosarasnak magyar „felmenői" is vannak.

„Kassán születtem, a nagymamám édesanyja magyar volt. Apám beszélt magyarul, én nem sokat tudok, leginkább csak azt, amit itt Sopronban tanultam meg. Tíz évesen kezdtem el kosárlabdázni, de a focival és a tenisszel is megismerkedtem. Nem sokkal azután, hogy elkezdtem játszani, édesapámat két évre munkája Zimbabwébe szólította. Ment vele a család is, én is ott töltöttem két évet, ám sajnos kint nem lehetett kosárlabdázni. Emiatt hazatérésünk után jelentős lemaradásom volt a kortársaimmal szemben" – kezdte a kiváló kosaras, aki rengeteget munkával behozta a lemaradását.

„Tizenhat-tizenhét éves koromban amerikai egyetemek kerestek meg ösztöndíj ajánlatukkal. Ez újabb lökést adott, megint nagyon elszánttá tett, mindenképpen ki akartam menni tanulni, és persze kosarazni. Az első két évben egy Chicagóhoz közeli egyetemre jártam, majd átkerültem a University of Illinois at Chicago egyetemre. Fizikálisan rengeteget erősödtem kint, gyorsabb, dinamikusabb lett a játékom. Tavaly nyáron szintentartó edzéseken vehettem részt a Chicago Bulls játékosaival, Ben Gordonnal és Ben Wallace-szal. Scott Skiles edző az idei nyári táborukba is meghívott, végül azonban szerződést nem kaptam" – folytatta Lesko, aki fél évre hazatért Kassára, s tagja volt a bajnokcsapatnak.

Richard Lesko hamar beilleszkedett a sÖrdögök csapatába. Fotó: Németh Péter

„A soproniak érdeklődésére előbb próbajátékon vettem részt, majd a Göcsej-kupa után megállapodtam Bokor Ákos ügyvezetővel, hogy itt folytatom. Hiába kaptam más magyar klubtól ajánlatot, az adott szavam nem akartam megszegni. Eddig nem bántam meg, mert nagyszerű társaságba csöppentem. Itt nincs egyénieskedés, hamar egységesek lettünk. Ebben persze nagy szerepe van az edzőnknek. Most minden szép, kitűnő a hangulat, és így könnyebben megy a kemény munka, de még nagyon a szezon elején járunk, ugyanilyen alázattal, akarattal kell dolgozni tovább" – zárta a beszélgetést a kosaras.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szívszorító emlékezés az egykori társra

Győrújbarát - A győrújbaráti futballpályán vasárnap délután mécsesek, koszorú és virágok… Tovább olvasom