Kisalföld logö

2018. 04. 20. péntek - Tivadar 12°C | 23°C Még több cikk.

Egy életút a lövészetért

Augusztus 20. alkalmából a megyei díszközgyűlésen Laczik László, a Győri Lövész Klub elnöke, a megyei szövetség titkára a Győr-Moson-Sopron Megye Sportjáért Bauer Rudolf-díjat vehette át dr. Szakács Imrétől, a megyei közgyűlés elnökétől.

A megtisztelő díj átvétele után Laczik László elsőként azokról emlékezett meg, akikkel együtt vívta több évtizedes, küzdelmesnek mondható harcát kedves sportjáért. Mint mondta: úgy fogja fel, hogy ez a kitüntetés Győr és az egész megye lövészsportja feltámadásának és egyre határozottabban kialakuló perspektívájának szól. Hatvan éve már annak, hogy alig 12 évesen eljegyezte magát a sportággal. Az iskolában és a leventecsapatban művelte a sportlövészetet, majd a katonaságnál bontakozott ki versenyzői pályafutása. A Budapesti Honvédnál Kiss György, az akkori idők egyik legjobb pisztolyos edzője irányította, majd nem sokkal később már ő maga is mások felkészítésével, nevelésével foglalkozott. Előbb a budapesti ejtőernyősklub oktatója volt, majd 1958-tól, amikor átkerült a határőrséghez s Győrbe költözött, a lövészek felkészítésével foglalkozott.
Kimondhatatlan öröm számára, hogy olyan sportolók generációit indíthatta el, akikből később kiváló edzőkké is váltak. Az pedig különös büszkeséggel tölti el, hogy közöttük van az elismert edző fia és Európa-bajnok unokája is.

A megye lövészsportjának is elismerés a Laczik László által átvett díj
Abban a korban, amikor mások a pihenésre, a visszavonulásra gondolnak, Laczik László számára a minden addiginál fokozottabb munka időszaka következett. Amikor ugyanis nyugállományba került, akkor vágott bele a győri vadász-lövész klub szervezésébe és a kertvárosi lőtér kiépítésébe. Mindezt az erdészet és az MHSZ bábáskodása mellett kezdte el, de utóbbi nemsokára megszűnt, előbbi pedig egyszerűen kivonult a sportlövészetből. Az 50 méteres lövészet most is a kertvárosi lőtéren történik, de a légpuskás edzések és versenyek számára még mindig keresik a megfelelő helyet. Nem tud belenyugodni, hogy a futócéllövőknek a város és az országos szövetség közös támogatásával beszerzett korszerű célberendezések megvannak, de megfelelő helyiség hiányában nem tudják azokat kellőképpen kihasználni. Most megint reménykedik, mert a város alpolgármesterétől ígéretet kapott a helyzet megoldására.

Természeténél fogva nyugtalanul keresi a legjobb megoldást. Még mindig arra a legbüszkébb, hogy szinte a semmiből sikerül fenntartani a lövészklubot, amely most már nemcsak az országban, de másutt is jól ismert: sportolói már eddig 19 Európa- és világbajnoki érmet és számos magyar bajnoki címet szereztek. A megyei sportlövőszövetségnél kifejtett munkájának pedig egyik legnagyobb eredménye, hogy Győr városa 2004-ben első alkalommal Európa-bajnokságot rendezhet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vendégszépítés az utolsó percben

Szlovénia 2 (1) Magyar- ország 1 (0) Muraszombat, barátságos válogatottmérkőzés, 5300 néző.… Tovább olvasom