Kisalföld logö

2018. 10. 20. szombat - Vendel 9°C | 19°C Még több cikk.

Egy bajnokság, két csapat, két cél

A hétvégén kezdődik a női kosárlabda-bajnokság. A hűség városának két csapata vasárnap kezdi meg a szereplést. A Ventwest-Foton a Szolnokot fogadja, míg az MKB-Euroleasing együttese Szekszárdon lép pályára. Mindkét összecsapás 18 órakor kezdődik.

Viták és változások

A nyáron túl nagy mozgás egyik együttes játékoskeretében sem volt. Az MKB-nél a meghatározó játékosok közül csupán a két center, Sanja Vesel és Okszana Zakaluzsnaja, valamint a második számú irányító, Török Szilvia távozott. Centerposzton két fiatal, ám szép jövő előtt álló játékos érkezett a cseh Lucie Blahusková, valamint a szerb-montenegrói Ivana Matovic személyében.

Sérülés miatt rövidebb-hosszabb időre Iveta Bieliková és Zsovár Orsolya dőlt ki a sorból. Előbbi felépüléséig irányítóként egy másik szlovák lányt, Bronislava Borovickovát igazolta le a klub. Ami a Ventwest-Fotont illeti, a center Lódi Eszter mellett a csapat egyik legjobbja, Szőke Ildikó ment el Sopronból, Burgmann Bernadett pedig visszavonult. Meghatározó játékosként az Amerikából Magyarországra visszatért Horváth Zsófia került a Fotonhoz.

Ismert, a két együttes között – finoman fogalmazva – nem teljes az összhang. Többször beszámoltunk a kölcsönadási ügyről és szerződésről, amelyet másként értelmeztek az MKB- nél és a Fotonnál, és amellyel kapcsolatban a liga kétmillió forint megfizetésére kötelezte utóbbi klubot, amely várhatóan fellebbez a döntés ellen. Pedig ha dűlőre jutnának a felek, az mindkét csapat számára előnyös lenne...
A rajt előtt a két klub vezetőit és szakvezetőit kérdeztük az esélyekről, reményekről.

A bajnoki döntő a cél

Török Zoltán, az MKB-Euroleasing ügyvezetője nem köntörfalazott, egyértelműen kijelentette: „A bajnokságban mindenképpen szeretnénk előrelépni, azaz újra döntőt játszani. Ez a fő célja idén a csapatnak. A pécsiek rutinos és bombaerős együttesének meg akarjuk mutatni, hogy két év alatt mit tanultak, mennyit fejlődtek fiataljaink. Ami az Euroligát illeti, nagyon nehéz a sorsolásunk, itt már a play offba jutás is nagy siker lenne. A Magyar Kupában szintén sok múlik majd a sorsoláson."

A szakvezető, Natalia Hejková szerint jól sikerült az együttes felkészülése, a tapasztalt szakember bizakodva várja az évadot. „A felkészülés során sikerült elvégezni a tervezett munkát, gondot az jelentett, hogy a keret nem volt végig teljes, hiszen több játékos is szerepelt hazája válogatottjában az EB-középdöntőkön. A felkészülésről szólva mindenképpen ki kell emeljem Ibizát, a kint töltött másfél hét rengeteget számított, ott nagyon sokat léptünk előre. A csapat játékstílusában nem lesz változás, ugyanazt a látványos, gyors játékot szeretnénk folytatni, amelyet tavaly már megismertek és megkedveltek a szurkolók – de még nagyobb sebességgel. A lányok már értik, mit is várok tőlük, és úgy érzékelem, az új játékosok is jól illeszkednek a csapatba. Lucie Blahusková óriási nyereség, hiszen annak ellenére, hogy fiatal, 24 éves kosarasról van szó, nagy nemzetközi tapasztalata van és abszolút profi szemléletű, hozzáállású játékos. Ivana Matovic nagyon fiatal, neki jóval kevesebb a nemzetközi rutinja. Az ő beépítése is nagyon jól halad, bár nála éppen kora és tapasztalatlansága miatt elképzelhető, hogy lesznek hullámvölgyek. Örülök annak is, hogy további fiatal magyar tehetségek kerültek a csapathoz, amely úgy gondolom, a most induló évadban is sok örömet szerez majd a soproni közönségnek."

Válás és kényszerpihenő

Fűzy András, a Foton elnöke egy fontos információval kezdte mondandóját: „Minden valószínűség szerint elköszönünk az amerikai Amy Facertől és újra csak magyar játékosok alkotta csapattal vágunk neki az évadnak. Az amerikai kosaras úgy tűnik, nem jobb a posztján bevethető magyaroknál, így nem láttuk értelmét annak, hogy itt tartsuk. Elsődleges célunk stabilizálni, rendbe tenni a klub gazdálkodását. Ez azt jelenti, hogy a most induló szezon erősen költségkímélő lesz. Ami a szakmai célokat illeti, azt gondolom, ezzel a kerettel reális elvárás az 5–8. hely valamelyikének a megszerzése. A Magyar Kupában egy szerencsés sorsolással messzire el lehet jutni, az Európa-kupában pedig szeretnénk helytállni, minél jobb eredményt elérni."

Szilaski Tamás, a Foton vezetőedzője szerint a játékosállomány gyengült az előző évadhoz képest, de ezzel a kerettel kell megoldani a feladatot: „Köztudott, hogy nem dúskálunk az anyagiakban. Bedobó poszton nem sikerült a távozó Szőke Ildikót pótolni, a helyére kiszemelt amerikai játékos tudása nem volt meg ehhez, de remélem, a felkészülés során kifejezetten biztató formát nyújtó, tapasztalt Veres a bajnokságban is hozza majd magát. A palánk alatt viszont Horváth Zsófia érkezésével úgy vélem, egy kicsit erősödtünk. Sajnos a bajnokság első hét-nyolc fordulójában, azaz csaknem az alapszakasz első körében négy-öt hétig nem számíthatunk a csapatkapitány Radnótyra, aki a Krasznai-kupán részleges térdszalagszakadást szenvedett. A felkészülésünk egyébként még tart, fizikálisan megpróbáljuk még jobban megerősíteni, gyorsítani a társaságot. Az biztos, hogy az »állóháború«, a pozíciós játék, a statikus kosárlabda nem a mi alacsony szerkezetű csapatunknak kedvez. Éppen ezért meg kell próbálni kemény és agresszív védekezésből gyors indításokra törekedni, felállt védel em ellen pedig sokmozgásos játékkal tiszta dobóhelyzeteket kialakítani. A legjobbakat szeretnénk itthon megszorítani, a velünk azonos szinten lévő riválisokat pedig természetesen meg akarjuk verni. Azt azonban hozzá kell tegyem, hogy amíg mi gyengültünk, addig az előző évadban a csapatunkkal nagyjából egy szinten lévő, vagy mögötte végzett együttesek többsége – gondolok elsősorban a Szegedre, a Zala Volánra, a Szekszárdra – jelentősen megerősödött. Szerintem az már nagy siker lenne, ha a tavalyi 7. helyet meg tudná tartani a csapat."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Foton: fizetés és fellebbezés

A hét végén kezdődik a női kosárlabda-bajnokság. A Ventwest Foton Sopron helyzete pár nappal a rajt… Tovább olvasom