Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Egy bajnok, aki történelmet írt

Németh Ferenc kétszeres olimpiai bajnok volt a győri masters-világbajnokság egyik díszvendége. Éppen ötven éve Rómában szerezte az aranyérmeit.
Piros-fehér-zöld melegítőben, alatta „Róma 1960–2010" feliratú pólóban figyelte a győri masters-világbajnokság futóversenyét Németh Ferenc, aki a talján fővárosban rendezett olimpián két bajnoki címet is szerzett.

„Az olaszok számára olyan eredményes volt az általuk rendezett olimpia, mint nekünk 1952-ben volt Helsinki. Soha nem nyertek annyi aranyérmet, mint akkor és ott. Az ötvenéves évforduló alkalmából az idén augusztusban egy csodaszép ünnepséget rendeztek, amelyre meghívták az 1960-as játékok érmeseit és helyezettjeit. Most is ugyanolyan meleg volt, mint annak idején, azzal a különbséggel, hogy a korabeli futás helyszínének jelölt golfpályán napjainkban gyönyörű minden, akkor pedig csak itt-ott árválkodott egy fa a kiégett fűben" – emlékezik a 74 éves Németh Ferenc.

Németh Ferenc kitüntetést vesz át a Parlamentben.
Németh Ferenc kitüntetést vesz át a Parlamentben.


Több mint valószínű, minden idők egyik legrövidebb, de legsikeresebb pályafutás az övé.

„Az ötvenes évek közepén kezdtem három-, majd öttusázni, 1957-ben lettem először válogatott kerettag. Jól ment a versenyzés, egy évvel később azonban a lovaspályán buktam és mindkét csuklómat eltörtem – meséli magáról. – A kezeim kicsit kacskák maradtak, de ennek a vívásban láttam sok hasznát... A sérülésem évében már nem versenyeztem, így a világbajnokság is kimaradt. Úgy döntöttem, ha nem jutok ki a római olimpiára, akkor befejezem a sportolást."

Bár öttusában jól teljesített, egy filmforgatás közben történt baleset majdnem megpecsételte a sorsát.

„Várkonyi Zoltán rendezte a Don Juan utolsó kalandjai című filmet, amelyben szerepet vállaltam. Nem tagadom, elsősorban a pénz motivált, hiszen tizennégyezer forintot fizettek, amikor egyébként havonta egy ezrest kerestem. Zárójelben jegyzem meg, később az olimpiai bajnoki győzelmeimért húszezer forintot kaptam. A forgatáson a betonra szórt homokon »kiment alólam a ló« és ráesett az egyik lábamra. Szerencsére a sérülésem nem lett súlyos, így végül részt vehettem a római olimpián."

Ahol aztán remekül teljesített, hiszen egyéniben és csapatban is aranyérmes lett. Csepelen a klubjában és az egész országban ünnepelték. Az OTSH-tól jutalmul lakáskiutalást kapott, ami nagy dolognak számított abban az időben. Két év múlva viszont egy betegség miatt végleg abba kellett hagynia az öttusát.

„Egy versenyre utaztunk, amikor otthon az előszobában elájultam. Sokat vizsgálgattak az orvosok, de nem tudták eldönteni, hogy vagy könnyebb lefolyású infarktust kaptam, vagy egy influenzavírus támadta meg a szívemet. A gyógyulásom után még megpróbálkoztam az edzésekkel, de már nem voltam a régi, inkább befejeztem a sportot" – említi Róma hőse.

Az öttusától és a vívástól azóta sem szakadt el. Volt szövetségi főtitkár, eredményes vívómester. A „szakmát" két fia viszi tovább.

Olvasóink írták

  • 2. elemér 2010. szeptember 27. 15:52
    „Ezt azért javittom. Tény hogy 35% az infraktus és agyszélütést megelözi egy influenzára hasonlittó szimptoma. Gyulladásban lesznek az erek. Mikor végigolvastam a teljes cikket, láttam hogy az agyszélütésröl is adott infot.”
  • 1. elemér 2010. szeptember 27. 15:35
    „Gratula neki, nagyszerü sportember. Én magam is ismertem olyan nyugdijas sportembert, aki egészséges volt egész életében és egy influenzavírus támadta meg a szívét. Ezt az orvosa gyanitotta egy meghülés után. Nem vette komolyan és nem kezelték. Azóta évek óta állandóan beteg. Tény hogy 35% az infraktus és agyszélütés az influenza után van. Ezért jó az oltás.

    http://heartdisease.about.com/library/weekly/aa050503a.htm

    Doctors have long noticed that many heart attack victims will have recently had an upper respiratory tract infection. As doctors at the Symposium pointed out, a review of the medical literature suggests that up to 35% of heart attacks are preceded by a flu-like illness. This observation begins to make sense now that it is well-understood that inflammation is one of the triggers of the sort of vascular instability that can cause coronary arteries to suddenly become occluded - the fundamental mechanism of the heart attack.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO-ZTE: Stadionon belül nem kérik a rendőri biztosítást

A szombati dunántúli rangadón a Győri ETO FC nem kéri a térítéses rendőri biztosítást. Tovább olvasom