Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Égett mögötte a lelátó Belgrádban

Labdarúgás - Másodikos középiskolás diák volt, amikor a Kisalföldben megjelent hirdetésre jelentkezett és letette a játékvezetői vizsgát.
Felmérte, hogy futballistaként nincs benne annyi tehetség, ami a legjobbak közé emelhetné – pedig közéjük vágyott –, így a karrierépítésnek inkább ezt az útját választotta.

„Emlékszem az első meccsemre, egy Győri Épfu–Győri Textil II találkozó volt a városi bajnokságban – kezdi Bay Ferenc. – Magas növésű, de mégiscsak fiatalember voltam, így nehezen fogadtak el a pályán a felnőttek. Akadt olyan játékos, aki apáskodni akart felettem, de olyan is, aki beszólt, hogy cumi való a szádba, nem síp."

Főiskolásként Bács-Kiskun megyében az ottani első osztályban vezetett, majd 20 évesen már NB III-as játékvezetőnek mondhatta magát. Diplomával a zsebében aztán visszatért Győrbe, innen került be 1976-ban az országos keretbe.

„Tatabányán a Komép–Oroszlány megyei rangadót vezettem elsőként az NB II-ben. Akkoriban még nem volt külön asszisztensi keret, így havonta két-három meccsen partjeleztem is az első osztályban. Ez nekem nehezebb volt, mint meccset vezetni... Komolyan készültem a feladatokra, negyvenéves koromig mindennap tíz kilométert futottam."


Palotai Károly búcsúmeccsén Szombathelyen. A képen balra Bay Ferenc, jobbra Kőrös László.
Palotai Károly búcsúmeccsén Szombathelyen. A képen balra Bay Ferenc, jobbra Kőrös László.


NB I-es játékvezetőnek 1982-től mondhatta magát, egy ZTE–Újpesti Dózsa találkozón esett át a tűzkeresztségen. Palotai Károly volt az egyik partjelzője. Nem sokkal később „visszaadta a kölcsönt", ő lengetett a jeles FIFA-bíró hazai búcsúmeccsén.

„Sok szép emlékem van, a telt házas népstadionbeli kettős rangadóktól kezdve a nemzetközi kupameccsekig, de érdekes módon a kellemetlen kilencven percek ilyen távlatból jobban megmaradnak az emberben – folytatja Bay Ferenc. – Volt például egy Fradi–Vác tévés mérkőzés az Üllői úton, amely az utolsó fordulóban a bajnoki címet volt hivatott eldönteni. Úgy kezdődött, hogy a harmadik percben a váci kapus, Koszta a szögletzászló közelében hátulról felrúgta a hazaiak csatárát, ezért sárga lapot kapott tőlem. Rá egy percre a fradista Keller fejbe rúgta Romaneket, akinek az arcából dőlt a vér, de az előbbi ítélet miatt a válogatott védőt nem mertem kiállítani. Kisvártatva Nyilasi Tibor, a Fradi edzője lecserélte Kellert, így megnyugodtak a kedélyek. Neki és a másik trénernek, Csank Jánosnak köszönhettem, hogy nem fulladt botrányba az összecsapás. Végül a Fradi lett a bajnok."

Emlékezetes egy nyolcvanas évekbeli legendás bundameccs is: Volán–Bp. Honvéd 6–6.

„Nagyon jó hangulatban játszottak a csapatok, hiszen ezzel a hat-hattal a Honvéd megnyerte az aranyérmet, a Volán nem esett ki, Esterházy pedig annyi gólt szerzett, hogy ő legyen a gólkirály. Ez egy kirakatmeccs volt, amelyen az akkori politikai elit több tagja is megjelent, akik már a szünetben is iszogattak a klubépületben. Éreztem, hogy nincs minden rendben a játék tisztaságával, de nem akartam balhét, ezért levezettem a találkozót. Utána az illetékesek sokáig vizsgálták a történteket, de hála istennek én nem voltam benne a bundában, így engem nem is tiltottak el."

Játékvezetőként többször működött külföldön, bár – ahogy mondja – inkább a szocialista tábor országaiban járt, mert pártonkívüliként nem volt az elmúlt rendszer kegyeltje.

„Belgrádban egy Partizan–AS Roma kupameccsen partjeleztem és annyira a játékra koncentráltam, hogy én vettem észre utoljára: a szurkolók felgyújtották mögöttem a lelátót. Fél órát állt a játék, amíg a tűzoltók megfékezték a lángokat. Az utolsó bajnoki mérkőzésem egy Stadler–Honvéd volt 1995 májusában és negyvenhat évesen szögre akasztottam a sípot. Még aktív voltam, amikor megválasztottak a megyei jb vezetőjének. Öt évig, 1995-ig láttam el ezt a tisztet. Nálam indult el Hanacsek Attila vagy Dubraviczky Attila karrierje. Hozzájuk hasonlóan tehetséges volt Galambos Zoltán is, de ő inkább az edzői pályát választotta. Nyáron múltam hatvanéves, húsz éve irányítom a Perfekt területi igazgatóságát, ám a futballtól sem szakadtam el: az NB III Bakony-csoport játékvezető-küldését intézem. A régi győri NB I-es bírótrió tagjai – Palotai, Kőrös László és én – időnként családostól összejövünk és felelevenítjük a múltat. Szerencsére van mire emlékezni..."

Olvasóink írták

 • 9. Ibrox 2009. december 02. 21:47
  „Primax ! A cikk nem Palotairól szólt ----és a hozzászólások sem ! már megint sületlenségeket írtál.
  <moderálva>”
 • 8. Primax 2009. november 29. 21:35
  „Van ez így, már én is rájöttem...”
 • 7. LiamDevlin 2009. november 29. 21:21
  „Primax, nézz ki a szelepen...
  A cikk Bay Ferencről szól!!!!
  Palotai Károlyt mindenki elismeri, te nagy Wikipédia tudor....”
 • 6. Primax 2009. november 29. 20:59
  „" Palotai Károly unikum a világ legjobb bírói között. Senkinek sincs olyan gazdag játékos pályafutása mint neki. Senki sem volt olimpiai bajnok, senki nem nyert bajnoki címet, senki nem szerepelt a BEK elődöntőjében. Palotai az egyetlen ember, aki játékosként és játékvezetőként is részt vett a BL-ben, illetve még annak elődjében, a Bajnokcsapatok Európa Kupájában. Egy időben ő volt Európa legjobban foglalkoztatott FIFA-játékvezetője. " ( Wikipédia )
  Kellő tiszteletet ennek az embernek !
  Palotai Károlyra igenis büszkék lehetünk és legyünk is büszkék !
  Akik pedig csak mocskolódni tudnak, kár ide írogatniuk...
  Ők mit tudnak felmutatni eddig életük során ?
  Kötve hiszem, hogy ennyi mindent.”
 • 5. LiamDevlin 2009. november 29. 16:52
  „Így van, Rábakecöl-Csorna kupameccsen olyan részeg volt, hogy alig tántorgott, szó szerint azt sem tudta hol van!!!!! Igaz, szerencsére az az eset érdemi pályafutásának a végét is jelentette....
  A játékvezetők szégyene ez az ember....
  Ha pedig tényleg nem volt benne a "legendás" 6-6-os bundában akkor tényleg egy szerencsétlen balfék.. Bár szerintem hazudik, annyi meccset mint ő, csak kevesen csaltak el a magyar bírók közül!!!”
 • 4. Ibrox 2009. november 28. 00:12
  „Hát !! Hivatalvezetőként sem voltál valami "egyenes ember"! Ferikém, te mindig arra hajlottál,amerre fújtak.
  A helyedben szépen csendben maradnék-----és ----bűnbánatat gyakorolnék.(még hogy nem voltál benne a 6:6-ban?!) Akkor tényleg csak szánni tudunk a hülyeségedért.”
 • 3. mauz 2009. november 27. 21:03
  „artie75,

  Viszont az edzők kisegítették. Nyilasiból mondjuk ezt nem néztem volna ki.”
 • 2. profi10 2009. november 27. 19:55
  „Szerettem volna olvasni a rábakecöli kupamérkőzésről, ahol végetért a pályafutása!!!”
 • 1. artie75 2009. november 27. 13:13
  „Hát, van. Romanek lemészárlásáért három piros lapot és ötéves eltiltást kellett volna adni...

  Nem mert piros lapot adni. Egy játékvezető ne mérlegeljen!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Szintén zenész: Dudás Ádám a foci után együttesben dobolna

Labdarúgás - Dudás Ádám évekkel ezelőtt dobverő helyett a labdát választotta, de később szívesen… Tovább olvasom