Kisalföld logö

2018. 03. 20. kedd - Klaudia -6°C | 2°C Még több cikk.

Edzőhiány a soproni tornászoknál

Torna - A közelmúltban véget ért torna országos bajnokságon ugrásban hatodik, összetettben pedig hetedik lett a soproni Lehota Szimonetta. A tornasport helyzete azonban korántsem rózsás, ezért is figyelemre méltó az elért eredmény.
Sopronban jelenleg a Soproni Torna Klubban foglalkoznak szervezett formában tornasporttal. Hatvan-nyolcvan hat-tíz éves gyermek jár le rendszeresen az edzésekre. A feltételek is jók, a fiatalok a kurucdombi sporttelepen tudnak készülni a versenyekre. A sportág helyzete összességében azonban korántsem ennyire rózsás.

– Sajnos edzőhiány van a tornasportban – fogalmazott Farkas Péter, a klub elnöke. – Akik megmaradtak, ők a megszállottak, szívvel-lélekkel élnek a tornának. Emellett a fiatalok közül mind kevesebben választják a tornát. Manapság számos vonzóbb sportág van, ahol kevesebb munkával nagyobb eredmények érhetők el. Nálunk délutánonként három-négy órás, fárasztó edzések vannak. S ezt nehéz összeegyeztetni a tanulással. Nemcsak nálunk, hanem más országokban is megfigyelhető ez a jelenség. Hozzá kell tenni, két-három évnek még el kell telnie, hogy Zsirai Adrienn vagy Lehota Szimonetta szintű tornászt neveljünk ki.

Nem is lehet csodálkozni azon, hogy az edzők nem a tornasportot választják. Nem ritka, hogy a szakemberek szombaton és vasárnap saját költségükön viszik versenyekre a játékosokat. Egy-egy tréner havi százezer forintot keres. Ez jóval kevesebb, mintha a fitneszszektorban helyezkednének el. Ez utóbbinál nincs eredménykényszer, továbbá szabadok a hétvégék, vagy ha mégsem, akkor azért pluszdíjazás jár.

A nehézségek ellenére azonban szép sikereket érnek el a tornaklub versenyzői. A már említett Lehota Szimonetta a közelmúltban véget ért országos bajnokságon ugrásban a hatodik, összetettben pedig a hetedik helyet szerezte meg.

Olvasóink írták

  • 2. njozsi 2009. október 02. 10:42
    „Igaza van Acsának. De a 4. dolgot (s talán ma ez a legfontosabb), a pénzt kifelejtette.
    Sokan nem tudják, hogy a Soproni Torna Club egyik alkalmazottja (edzője) Kovács Péter olimpiai bronérmes (Moszkva, 1980. Csapat), EB. 2. helyezett, akiről a nyújtón a KOVÁCS SZALTÓ van elnevezve. A másik férfi edző Pánczél Miklós, a közelmúlt válogataott tornásza. Mindketten a nagymúltú DUNAFERR tornászai voltak. Szerintem női edző kerestetik.”
  • 1. ACSA 2009. október 01. 23:03
    „Manapság a tornasport 3 dologból áll össze:1.-edző 2.-szülő 3.-gyerek!
    Ha valamelyik hozzáállsa nem az igazi akkor bukik a mutatvány!!!:-”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Képviselő a kispadon

Hajszán Gyula, a Rába ETO egykori kiváló csatára lett a megyei I. osztályú Ménfőcsanak edzője. Cél,… Tovább olvasom