Kisalföld logö

2018. 07. 17. kedd - Endre, Elek 18°C | 28°C Még több cikk.

Edzés helyett sört csapol a tréner

Tóvári Péter távozott a Győri Víz ügy Spartacus Evezős Klubtól. Az edző úgy véli, ellehetetlenítették.

A klub elnöke szerint viszont elsősor ban magának köszönheti, hogy már nem edzősködhet. Mintegy negyven év után tá vozott a győri evezésből Tóvári Péter. Igaz, nem önszántából hagyta el a Győri Vízügy Sparta cus Evezős Klubot a szakember, aki versenyzőként és edzőként is szerepelt olimpián. „Nagyon ré gen, 1965 őszén kezdtem evezni, s azóta a klubhoz és annak elődjéhez tartoztam.

Érthető ezek után, hogy életem részévé vált az evezés, s most keserű szájízzel távoztam. Nem így képzeltem a búcsút, de sajnos a je lenlegi vezetés úgy érzi, nincs szük sége rám a sportágnak helyben. Az országos szövetségben viszont ko molyan számoltak velem, hiszen a Héraklész-program nyugat-du nántúli régiójának vezetői felada tát bízták rám. Amiatt viszont, hogy néhány héttel ezelőtt fel mondtak nekem a Vízügynél, arra kényszerültem, hogy lemondjak erről a tisztségemről." Ellehetetlenítették?

Tóvári úgy véli, eltávolítása nem szakmai indokok, hanem személyes okok alapján történt. „Régóta húzódó ügyről van szó. Már korábban több olyan lépést is tett az elnökség, hogy ellehetetlenít sen s én magam dobjam be a törül közőt, de erre nem voltam hajlan dó. Túlságosan szeretem az evezést ahhoz, hogy csak úgy önszántam ból félreálljak. Negyven év után ez alighanem érthető.

Pedig az egész ségem is ráment az elmúlt időszak ra, hiszen gyomorfekéllyel kórház ba kerültem, s idegkezelésre is jár nom kell, de nem hagyhattam cser ben a tanítványaimat. Hozzáte szem, nem elsősorban az fáj, hogy már nem kellek, hiszen mindenki nek szíve joga eldönteni, kivel dol gozik együtt. Sokkal jobban bánt az a mód, ahogy elváltak az útja ink." Tóvári életét, munkásságát az elmúlt két és fél évtizedben az olimpiák kötötték össze.

Az 1980-as moszkvai olimpián még versenyzőként szerepelt, majd 1988-tól 2004-ig – mint ismere tes, 1984-ben a bojkott miatt a magyar csapat nem indult a Los Angeles-i olimpián – valamennyi ötkarikás játékokra kijuttatott győ ri evezőst. Szöulban (1998), Bar celonában (1992) és Atlantában (1996) Mitring Gábor, Sydneyben (2000) és most nyáron Athénban Remsei Mónika képviselte a ma gyar és egyben a győri színeket. Olimpiai pontszerzője is volt „Úgy látszik, ezek az eredmények is kevésnek bizonyultak, pedig már az nagy dolognak számított, hogy valaki ott volt az olimpián, ráadásul Mit ring még olimpiai pontot is hozott a Vízügynek.

Atlanta óta pedig már komoly kvalifikáción kellett túljutni, hogy valaki hajóba ülhessen az olim pián. Azt azért nem tagadom, hogy az idei játékokon Mónitól jobb sze replést vártam, de abban, hogy ez el maradt, több dolog is szerepet játszott. Ha nagyobb a nyugalom a klubnál, akkor szerintem sikerült is volna előbbre végeznie az egységnek." Ereklyék a sörözőben Tóvári napjainkban már egy sörözőt üzemeltet Győrött, de ott is látható: hiányzik számára a jól megszokott légkör.

„Egy barátom mal közösen vezetjük a helyet, mely nek egyik irodájában már elkezdtem kipakolni a fényképeket, érmeket, kupákat. Ha másként nem is, leg alább így van valami kapcsolódási pontom az evezéshez. Hívtak ugyan más egyesületek, elsősorban a fővá rosból kerestek, de ötvenhárom éve sen már nem szeretnék teljesen új éle tet kezdeni.

Itt van Győrben a csa ládom, az elköltözés vagy az ingázás nem az én világom." A Győri Vízügy Spartacus Eve zős Klub elnöke, Tóth Péter el mondta: „Sajnos Tóvári Péter hoz záállása az utóbbi időszakban nega tív irányba megváltozott. Szinte mindig és mindennel elégedetlenke dett, ami rossz hatással volt a közös ségre. Szakmai kvalitásait tisztelet ben tartottuk és elismertük, de úgy gondoltuk, ez sem pótolja azt a kárt, amit viselkedésével előidézett."

Döntő volt a pénztelenség Az elnök emellett hozzátette: anyagi megfontolások miatt is haj lottak a válásra. „Ahogyan országo san az evezőssport, úgy mi sem dús kálunk a javakban. Ha más klubo kat megnézünk, hasonló versenyző szám mellett kevesebb edzőt foglal koztatnak, s mi is úgy döntöttünk, hogy ez irányba haladunk tovább. Ezt Tóvári Péter nem fogadta el, nem vette tudomásul, s a már említett, nemegyszer ellenséges hozzáállása mi att nem is erőltettük a maradását."

Az országos szövetségnél Ficsor László, a Héraklész-program veze tője közölte: kellemetlenül érintet te őket a Tóvári Péter körül kiala kult helyzet. „Sajnos nagyon kevés az edző, ezen belül pedig a jó edző, így mindenképpen rossz, hogy a győ ri szakemberre nem számíthatunk. Sajnos a jelenlegi helyzetben nincs mód arra, hogy mi alkalmazzuk Tóvári Pétert, hiszen megszűnt mö güle az a háttér, nevezetesen a klub kötődés, mely ehhez a munkához el engedhetetlenül szükséges." Tóvári Péter az élet új területére evezett, Ezentúl egy sörözőt irányít.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Oda a lépéselőny

Első három akciójukat kosárral fejezték be a zöld-sárgák, majd 6–1 után Shannon Johnson… Tovább olvasom