Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Dzsudzsák győri menedzsere: `az Eb vagy vb részvétel lenne az igazi áttörés´

A mai napig Győrben élő, egyik legismertebb játékos menedzser, Vörösbaranyi József szerint jó úton jár a magyar labdarúgás, s a tizenéves fiatalok között is több tehetség kergeti a labdát. Interjú a FIFA-licences, 47 éves játékosügynökkel.

- Annyi kulisszatitkot elárulhatunk az olvasóknak, hogy meglehetősen nehezen jött össze ez a beszélgetés, többször is halasztanunk kellett az interjú időpontját. Hogyan telnek Magyarország egyik legismertebb játékos menedzserének a mindennapjai?

- Az a helyzet, hogy az átigazolási időszak kellős közepén kerestek meg az interjúval, s ilyenkor nagyon feszített az időrendem, rengeteget kell utaznom a klubok között.

- Évente körülbelül mennyit van távol Győrtől?

- Minden évben kicsit változik az utazásaim száma, de körülbelül 30-40-szer ülök repülőre, s persze autós útjaim is akadnak szép számmal.


Vörösbaranyi József - fotó: Cseh Róbert.
Vörösbaranyi József - fotó: Cseh Róbert.


Dzsudzsák és az Anzsi Mahalacska: "fel voltam készülve minden eshetőségre" 

- Térjünk az idei nyár egyik slágerhírére. Gondolta volna, hogy Dzsudzsák Balázs átigazolása a PSV Eindhovenből az orosz Anzsi Mahacskalához ilyen hullámverést idéz elő?

- Tizenkét éve vagyok a szakmában, s azt megtanultam rég, hogy a klasszis játékosok esetében ennél jóval kisebb horderejű hírek is élénken foglalkoztatják a közvéleményt.

Ennek megfelelően fel voltam készülve minden eshetőségre, s azzal is tisztában voltam, hogy embereket meg fogja osztani Balázsnak ez a döntése.

Hozzáteszem: a kritikusok véleményét is elfogadom, egyedül a súlyosan sértő megjegyzésekkel nem tudok, nem tudunk mit kezdeni.

A másik oldalon ugyanakkor jól esett, hogy Nyilasi Tibor üdvözölte Balázs döntését, az ő szavára azért még mindig elég sokan adnak.

"Balázs olyan adottságokkal rendelkezik, hogy bizonyos játékelemekben simán felveszi a versenyt a világ legjobbjaival"

- Miután a kétszeres Bajnokok Ligája győztes, Samuel Eto'o követte Dzsudzsákot az Anzsihoz, mintha elült volna a vihar.

- Ezt én is így látom. Mielőtt aláírta volna Balázs a szerződését, azt mondtam neki: most olyan hajóra szállhatsz fel, amelyen később sokan szeretnénk helyet kapni, de akkor már nem biztos, hogy lesz erre lehetőségük.

Többek közt Boussoufa és Zsirkov leigazolása is azt támasztja alá, hogy rendkívül tudatosan és okosan építik csapatukat az Anzsi vezetői, s ígéretes jövő előtt állnak.

- Dzsudzsák Balázsnak reálisan nézve mennyi esélye van, hogy később nagy múltú, klasszis csapatban is bemutatkozhasson?

- Biztosan elfogult vagyok vele szemben, de Balázs olyan adottságokkal rendelkezik, hogy bizonyos játékelemekben simán felveszi a versenyt a világ legjobbjaival.

Például labdát beadni rajta kívül 4-5 játékos tud olyan magas szinten, mint ő, de a kezdő sebessége, lövő ereje is egészen kivételes.

Könnyen elképzelhető tehát, hogy egyszer igazi sztárcsapatban drukkolhatunk Dzsudzsák Balázsnak, de most az a legfontosabb, hogy az Anzsinál tegyen le olyan játékot az asztalra, amely mind a csapat, mind maga számára örömteli.


A nagy bejelentés, melyről mindenkinek megvolt a véleménye: Dzsudzsák Hollandia után Oroszországban folytatja pályafutását. Fotó: Origo.
A nagy bejelentés, melyről mindenkinek megvolt a véleménye: Dzsudzsák Hollandia után Oroszországban folytatja pályafutását. Fotó: Origo.


"A labdarugó fiamat is arra nevelem, hogy saját erejéből igyekezzen egyről a kettőre jutni"

- Az utóbbi 15 év legerősebb magyar válogatottjának szurkolhatunk. A játékosok piacán növekedett a magyar labdarúgók ázsiója a remek eredményeknek köszönhetően?

- Valóban jó úton jár a magyar futball, s a helyes irányról nem szabad letérni. Ettől függetlenül azt kell mondanom, hogy az igazi áttörést az jelentené, ha az Európa-bajnokságra vagy a következő világbajnokságra sikerülne kijutni a csapatnak.

- A Matthaus-korszak után mennyire volt nehéz játékosokat külföldre közvetíteni? Elég sok pletyka keringet akkoriban arról, hogy egyes játékosok pusztán azért ölthették megukra a válogatott mezét, mert így több pénzt tudtak a tranzakciójuk után kérni.

- Hallottam ezekről a mendemondákról, de különösebben nem szeretnék ezzel foglalkozni, már csak azért sem, mert Matthausnak évek óta semmi szerepe nincs a magyar futballban.

A labdarugó fiamat is arra nevelem, hogy saját erejéből igyekezzen egyről a kettőre jutni - ne a segítségemmel a kapcsolataim révén.

Hasonló a helyzet a válogatott közeli labdarúgókkal: mindenki 100 százalékosan tegye oda magát, adja tudása legjavát, s így próbáljon bekerülni Egervári Sándor remekül összerakott csapatába.

Ezt hívják ugyanis tiszta szituációnak.

"Több olyan magyar fiatal is edz a hazai pályákon, akik labdaérzékben vagy akár gyorsaságban felveszik a versenyt a 15 éves Iniestával"

- A jövő magyar tehetségein mennyire tartja rajta a szemét?

- Oly annyira, hogyha befejeztük ezt a beszélgetést, utána szinte rögtön indulok több ifjúsági mérkőzést megtekinteni Telkiben.

- Ezek szerint képben van. A mostani tizenéves generációban lát olyan kvalitású tehetséget, akiből pár év múlva Dzsudzsák-szintű labdarúgó válhat?

- Nemrég volt szerencsém látni azt a dokumentumfilmet, melyben a 15 éves Andrés Iniesta játékot mutatták be. Jól tudjuk: Iniesta mind a Barcelona, mind a spanyol válogatott egyik kulcsembere.

Ahogy elnéztem a tizenéves játékát, arra jutottam, hogy jelenleg több olyan magyar fiatal is edz a hazai pályákon, akik labdaérzékben vagy akár gyorsaságban felveszik a versenyt a 15 éves Iniestával.

Az persze edzői-szakmai kérdés, hogy ezeknek a tehetségeknek ne akadjon meg a fejlődése, mint ahogy a múltban sajnos több példa is ezt igazolta.

"Görbicz Anita olyan a női kézilabdában, mint Messi a Barcelonában"

- Kézilabdázók menedzselése is felé kacsintgat, vagy kizárólag Görbicz Anita pályafutását egyengeti?

- Anitával közel tíz éve baráti kapcsolatban vagyunk, s minden egyes szerződéshosszabbításkor kikérte a véleményemet.

Rajta kívül azonban nem tervezem, hogy kézilabdázók vagy más sportágakban versenyző sportolók ügynöki feladatait ellássam.

- Görbicz Anita karrierjében még milyen eredmények lehetnek? Lassan ő is közelít a 30. életévéhez, s kicsit úgy tűnik, hogy már túl is jutott pályafutása csúcsán.

- Nemrég beszéltem Anitával, s személy szerint ugyanolyan sikerre éhesnek éreztem a hangját, mint a 2000-es évek elején.

Mind a mérkőzéseken, mind az edzéseken mindent megtesz annak érdekében, hogy sikerüljön feltenni a koronát a pályafutására, s megnyerje az Audi-ETO-val a Bajnokok Ligáját.

Válogatott szinten szintén sem kopott a motiváltsága, de ott komoly eredmények elérése sajnos egyelőre nem tűnik reálisnak.

Ha Görbicz Anitáról kérdeznek, mindig megjegyzem: az ő játékát nézni olyan a női kézilabdában, mint Messiét a Barcelonában.

Azt hiszem, ezzel mindent el is mondtam az egyedülálló tehetségéről.A Stars&Friends magyarországi képviseleteként működik a győri iroda

A 47 éves Vörösbaranyi József 2001-ben hozta létre International Football Management néven saját irodáját, mely 2006-ban csatlakozott a neves nemzetközi sportmenedzsment vállalat, a Stars&Friends-hez.

Ezt követően a Stars&Friends magyarországi képviseleteként működik az iroda, s Dzsudzsák Balázs mellett többek közt Priskin Tamás, Elek Ákos, Lipták Zoltán, Fülöp Márton vagy Ferenczi István ügyeit viszik napi szinten.


Olvasóink írták

 • 5. sharapova2008 2011. október 06. 05:46
  „"Éhes disznó makkal álmodik!"... Hát ezek nem néznek igazi futballt???”
 • 4. Barca88 2011. október 05. 22:11
  „Én nem tudom ti, hogy vagytok vele, de az dobja rám az első követ aki elé, ha letesznek egy évi 1 milliárd forintos (nem tudom hogy balázs mennyit keres....csak a példa kedvéért írtam) fizetésről szóló szerződést, azt nem írná gondolkodás nélkül alá. Ne legyünk azért már álszentek. A Balázsnak teljes mértékben igaza van hogy oda igazolt, most megkeresheti a jövőjét és nyugdíjas éveit is megboldogító pénzt, és kérem szépen 4 év múlva még mindíg csúcson lesz és akkor már eligazolhat vígan egy nagyobb csapatba. Én sokkal inkább azt tanácsolom a fiataloknak, hogy vegyenek példát róla, legyenek ilyen alázatosak és profi sportemberek, akkor egyszer ők is eljuthatnak nagy csapatokba. A kikiáltott fiatal tehetségekről meg annyit, hogy meg lehet nézni hogy akit a média felkapott hogy mennyire ügyes meg profi, azok nincsenek most sehol (Németh K). És szerintem ez azért van, mert elhitték magukról hogy jók, és elmult az alázat, elmúlt az az érzés "hogy igen ennél én még többet tudok és ezt be is bizonyítom". Szóval ez meg már nem a managerek hibája”
 • 3. okda 2011. október 05. 16:58
  „Végre a "pénznyelő automata" helyett,futballra költjük a pénzt, igazi futballra, nem csak nevekre”
 • 2. alekínyó 2011. október 05. 12:33
  „Nem kell töprengeni Balázs döntésén: a pénz mennyisége döntött. Pont.”
 • 1. CsabaKiraly 2011. október 05. 04:44
  „Bar Balazs valoban tehetseges de azert nem kellene neki elhinni amit ez a uzletember beszel neki.
  Volt egyszer hasonlo "rendkivuli tehetseg" (Nemeth) es azt hiszem senki sem vitatja, hogy bedolt a managaerenek. Hol is van most?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Koller az új osztrák futballkapitány

Az 50 éves svájci szakember november elsejétől vezeti az osztrák válogatottat. Tovább olvasom