Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Döntőkre tör az MKB

A szezon kétharmadán vannak túl az MKB-Euroleasing Sopron kosaras
lányai.

Az Euroligában nem sikerült az, ami eddig mindig, azaz a nyolc közé jutás, ám a bajnokságban kedvező pozícióból várhatja a középszakaszt, s a Magyar Kupában is ott van a négy között Natalia Hejková együttese.

Török Zoltánnal, a klub ügyvezetőjével a csapat eddigi szereplését értékeltük. Érthető módon az Euroliga-kiesés volt a beszélgetés fókuszában, ám nem a Gdynia elleni párharc, hiszen ahhoz, hogy a lengyel sztárcsapattal kelljen a soproniaknak mérkőzniük a nyolc közé jutásért, a zöld-sárgáknak az utolsó négy csoportmeccsüket el kellett bukniuk.

Minőségi javulás a palánk alatt


– Vegyük sorjában a posztokat. Azt gondolom, a szezon során azon a helyen volt a legjobb a helyzet, ahol eddig a legsebezhetőbb volt a társaság, nevezetesen a centerposzton...

– Így van, hiszen a huszonnégy éves Lucie Blahusková és a huszonegy esztendős Ivana Matovic egy-két gyengébb meccset leszámítva végig egyenletesen, jól teljesített a szezon eddigi részében, az Euroliga-küzdelmeket is ideértve természetesen. Az idény közben érkezett 22 éves Horváth Zsófia színre lépésével pedig már a rotáció, azaz a játékosok szükség szerinti, megfelelő idejű pihentetése is működik ezen a poszton.

Bieliková-döntés: töröké a felelősség

– Ha a palánk alatt minden rendben volt, hol látta a legnagyobb problémát?

– Egyértelmű: az egyes és a kettes posztokon, azaz a külső pozíciókban, az irányító és a hátvéd helyén.

– Mi lehetett ennek az oka?

– Ami az irányító posztot illeti, ott egyértelműen a nem alapos kiválasztás.

– Itt Bieliková szerepeltetésére gondol?
– Igen.

– Nagy „meccs" volt önök között Hejkovával, amikor szerződést bontottak a szlovák irányítóval, aki annak idején még együtt is játszott az edzővel, majd a legnagyobb sikerek idején, Rózsahegyen kulcsjátékosa volt?
– Ezzel kapcsolatban csak annyit szeretnék mondani, mint korábban: a döntésért én vállalom a felelősséget.

– Ezzel gyakorlatilag egy időben következett be egy balszerencsés momentum, Honti Kata sérülése. A korábban csereként időnként egészen biztató produkciót nyújtó Borovickováról kiderült: első irányítóként már nem tudja „elvinni" a csapatot. Egyetért ezzel?

hátul is gyengélkedtek

– Amikor Bieliková távozott a csapattól, tisztában voltam vele, hogy Euroliga-szintű irányító nélkül maradtunk. Hozzáteszem, ez akkor történt, amikor már biztossá vált, hogy nem érhetünk el kedvező rajtpozíciót az Euroliga rájátszására. Ekkor az lett volna a legfontosabb, hogy Honti Kata főszerephez jusson, de megsérült. Itt azért megemlíteném, hogy az irányító poszt mellett kettesben, azaz hátvédben is gyengélkedtünk a kétezer-ötös Euroliga-meccseken.

Sajnos Gordana Kovacevic a kitűnő tavalyi évadja és a remek idei rajtja után folyamatosan Achilles-ín-sérüléssel bajlódott, így a kétezer-ötös Euroliga-meccsek többségén már nem tudott vezéregyénisége lenni a csapatnak. Annyit még hadd jegyezzek meg, hogy az Euroliga színvonalára, kiegyensúlyozottságára jellemző, hogy nemcsak mi, hanem a tavalyi győztes Valenciennes sem tudott bejutni a legjobb nyolc közé, a csoportunkból pedig a hatodik helyen továbbjutó ukrán Kozacska igencsak hevesen ráncigálta a pécsiek bajszát, alaposan megnehezítette a dolgukat.

Fiatalok: készültek belőlük

– Hármas, azaz a klasszikus bedobó poszton jórészt magyar fiatalok szerepeltek. Velük mennyire elégedett?

– Nem meglepetés, hogy húszéves játékosaink nem képesek kiegyensúlyozott, folyamatos jó teljesítményre. Vajda Anna ráadásul az előző évadban valósággal berobbant az európai élvonalba, rá már sokkal jobban figyelnek, „belőle" külön is készülnek a riválisok. Biztos vagyok benne, hogy játszanak fiataljaink még sokkal jobban, mint eddig. Már akár a következő bajnokin is...

Azok a negyedik negyedek

– Az utolsó négy, zsinórban elveszített csoportmérkőzés mindegyikén – Zaporizzsjában tíz, a Brno ellen itthon hat, Krakkóban tizenkettő, a Valenciennes ellen itthon hét ponttal – simán, nagy különbséggel „bukta el" az együttes a zárószakaszt. Nem erőnléti gondokra vezethető ez vissza?

– Amikor stábunk értékelte a szereplést, az okok feltárásánál ezt a kérdést is megvizsgáltuk. Úgy véljük, a csapaton belüli csereszisztéma, és ezzel együtt a kulcsembereknek a hajrára történő elfáradása okozta ezeket a súlyos negyedvesztéseket. Azt sem szabad e kérdés kapcsán elfelejteni, hogy az egyes és a kettes poszt korábban már említett kiegyensúlyozatlansága miatt szinte minden feladat a bedobókra és a centerekre hárult. Most, hogy Honti felépült, s Kovacevic pedig remélem, a hazai kezelés után újra a régi lesz, bízom benne, hogy a folytatásra megoldódik ez a gondunk.

Kétfrontos finálé

– Most, hogy már „csak" hazai versengésekre kell koncentrálni, mit vár a csapattól?

– Előre tekintve úgy érzem, az eredeti cél, a kétfrontos – bajnokság, Magyar Kupa – döntőbe jutás nem elérhetetlen. A szezon egészével kapcsolatban csak – amennyiben sikerül bejutnunk – ezek lejátszása után tudom elmondani, elégedett vagyok-e vagy sem...

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Átalakították az autót: rajthoz állhat a Minardi

Giancarlo Fisichella volt a leggyorsabb az első hivatalos időmérő edzésen a Forma-1-es… Tovább olvasom