Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Disszertáció gyakorlatban

Egy soproni illetőségű szakember, Sterbenz Tamást választották a női válogatott szövetségi kapitányának.

Sterbenz Tamás
Egy soproni illetőségű szakember, Sterbenz Tamás jutott tegnap föl az edző szakma csúcsára, őt választották a női válogatott szövetségi kapitányának. Nem sokkal kinevezése után beszél gettünk az újdonsült kapitánnyal:

– Gratulálunk, számított a kinevezésre?

– Ketten vagy hárman voltunk benne a kalapban, Tursics Sándorral és Tapodi Péterrel, úgyhogy nem tagadom, a döntés előtt már eljátszottam a gondolattal, mi lesz, ha...

– És mi lesz? Ahhoz képest, hogy azt lehetett önről hallani, hogy miután a legjobb négy közé vezette a 20 évesek női válo gatottját, egy ideig elvonul a kosárlabdától és disszertációt ír, elég gyorsan visszatért a sportág vérkeringésébe, mégpedig fölöt tébb frekventált pozícióban...

– A dolgozat témája, döntéselmélet, s remélem, nem a saját káromon kapok majd új témát, elméletet hozzá! S hogy mi lesz? Az első igazán jelentős megmérettetés a jövőre az Európa-baj noki pótselejtező lesz, amely nagyon nehéznek ígérkezik, de az én munkámat először az ott lehet majd értékelni. Amúgy a fő cél hosszabb távra az, hogy a sportág hazai szereplői – edzők, játé kosok, klubok, liga – egy hullámhosszra kerüljenek.

A húsz éve sek válogatottja negyedik, a tizennyolc éveseké harmadik lett a korosztályos Eb-n, ezek alapján talán pár év múlva – az előbb említett, remélt összefogás esetén – talán válogatott szinten is si kerül ugyanúgy a klontinens lévonalába kerülni, ahogy most klubszinten ott vannak csapataink.

Többször említette a korosztályos válogatottakat. Követke zik a teljes vérátömlestzés, a totális fiatalítás?

– Ha totális nem is, de úgy gondolom, azt, hogy ide eljut hattam, jórészt a húsz éves válogatottnál elért eredményeimnek köszönhetem. Ezek után azt hiszem értelemszerű, hogy annak a csapatnak a legjobbjait számításba veszem majd a felnőtteknél.

– Elődjével, Rátgéber Lászlóval egyeztet?

– Természetesen, hiszen a válogatott szakvezetőjeként hosszú évek tapasztalata áll mögötte, ráadásul ő a bajnokcsapat edzője. Vele is, mint minden csapat edzőjével igyekszem a lehető leg jobb szakmai kapcsolatot kialakítani, hiszen a klubokban folyó színvonalas szakmai munka a válogatottnál is kamatozhat.

Azon gondolkodott már, melyek lesznek kapitányként az első gyakorlati intézkedései, s mikor hozza meg azokat?

– Az említett összefogás jegyében már ma elkezdek egyeztetni edzőkollégákkal, játékosokkal. Az évadra a versenynaptár kész, kialakult, értelemszerűen, amikor a válogatottat szeretném ös szehívni, vagy programot kialakítani, ehhez alkalmazkodnom kell. Tegnap még volt egy választási lehetőségem, a BSE nem zetközi kupameccse és a MAFC–Kecskemét férfi mérkőzés kö zött.

Nem tagadom, érzelmi okokból a fiú meccs mellett dön töttem, hiszen a kecskemétiek edzője, Meszlényi Róbert régi osztálytársam, jó barátom, a MAFC-ban pedig ott játszik egyik legkedvesebb volt kosarasom, Pojbics Szabolcs, aki a SMAFC-ban játszott nálam.

– Soproniként itt a városban mi vagy ki adott olyan útravalót, hogyan sikerült annyira megszerettetni önnek ezt a játékot, hogy végül edzőként a csúcsra jusson föl?

– Itt hagytam abba Ászok-kosarasként és válogatott kerettag ként az aktív játékot. Bár már egy ideje nem iott élek, minden héten hazajövök, tanítani az egyetemre. Feltétlenül szertném, ha megemlítené nevelőedzőm, Gábor Csaba nevét, neki rengeteget köszönhettem, nagyon sokat tanultam tőle!

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

ETO FC: három per, három eset

A Győri ETO FC több volt játékosával áll perben. Baumgartner Attilának fizetnie kell a klubnak. Tovább olvasom