Kisalföld logö

2018. 10. 16. kedd - Gál 11°C | 21°C Még több cikk.

Diplomata partzászlóval

Labdarúgás - Amerikai asszisztens lengetett hétvégén egy alacsonyabb osztályú mérkőzésen Péren. Jon Martinson az amerikai külügyminisztérium diplomatája – korábban 30 évig hazája légi erejének pilótája volt, gyermeke most is Irakban szolgál –, hobbija a játékvezetés, s egy ismerőse révén húzhatott bírói szerelést a Győr melletti településen.
Szokatlan összetételű játékvezetői hármas dirigált a hétvégi Pér–Bácsa megyei II. osztályú mérkőzésen. Péter Gábor és Christián László mellett az amerikai Jon Martinson futott ki a játéktérre. Hogyan került egy egyesült államokbeli játékvezető a péri futballpályára?

Erre nem is olyan túl bonyolult a magyarázat – mondta már a lefújást követően a hatvanegy éves Jon Martinson. – Jelenleg az amerikai külügyminisztériumban dolgozom Budapesten, nyolc éve játékvezető vagyok, így szerettem volna Magyarországon is bíráskodni. Ebben László barátom segített, aki csoporttársa volt az egyetemen Péter Gábornak, ő továbbította a kérésemet a helyi futballvezetők felé."

A megyei labdarúgó szövetségnél szívesen fogadták, bár csak amerikai játékvezetői engedéllyel rendelkezett, Martinsonnak ezért a mérkőzés előtt fizikai és elméleti teszten kellett részt vennie.
Ez nem jelentett akadályt, rendszeresen futok hetente legalább ötször öt-hat kilométert, s mivel évente meg kell újítani az engedélyemet, így a szabályokkal is tisztában vagyok."

Az amerikai futballbíró korábban katonaként már járt Magyarországon.
Az amerikai légi erő pilótájaként Taszáron állomásoztam. Hercules típusú teherszállítókat vezettem, szép emlékeim vannak arról az időszakról. Ezredesként vonultam vissza. Megszerettem Magyarországot, ezért örömmel lettem katonai attasé Budapesten és segítettem a NATO-csatlakozás során a kilencvenes években. Talán érdekes lehet, hogy katonaként én is ott voltam a Pentagon környékén, amikor az a bizonyos hat évvel ezelőtti szeptemberi terrortámadás érte a hazámat.

Szerencsére nem esett bajom, viszonylag távol voltam a repülőgép becsapódásától. Négy gyermekem közül az egyik katona, ő napjainkban Irakban szolgál. Mindegyikük szereti a labdarúgást, egy másik fiam egyetemi csapatánál voltam edző, de nem akartam elszakadni a labdarúgástól, ezért lettem játékvezető. Egyre népszerűbb hazámban a sportág, most éppen David Beckham leigazolása a nagy szenzáció, klubja a Los Angeles Galaxy első mérkőzésére hatvanezren voltak kíváncsiak
."
A sors úgy hozta, hogy állomáshelyein - a világ különböző részein - vezethetett mérkőzéseket a korábbi pilóta.

Többek között Angliában és Togóban is pályára léphettem. Érdekes volt annak ellenére, hogy futball szabályai minden országban ugyanazok. Na, és a szurkolók sem különböznek egymástól. Egy-egy vélt vagy valós rossz ítélet után Virginiában éppúgy beszólnak a pályára, mint itt Péren. Egyébként remekül éreztem magam a pályán, jó kis meccs volt."
Ha tehetné, szívesen jönne legközelebb is vezetni, ahogy elmondta: imádja Magyarországot, nem véletlen, hogy a nyelvünket kiválóan beszéli.

Három évig biztosan Budapesten dolgozom majd. Amikor a külügyminisztériumhoz kerültem, direkt Magyarországot választottam ki az elém tett listából. Megkedveltem a hazájukat, a családommal itt töltjük a karácsonyi ünnepeket is. A magyarok híresek a vendégszeretetükről, látja a périek is egy üveg finom borral vártak a meccs előtt" – mondta befejezésül az amerikai sportember, aki ajándék ide vagy oda, nem kivételezett a hazaiakkal. A mérkőzést a vendégek nyerték meg 4–1-re.


Szeitz Tibor

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A hajrában bukott két pontot a Győri ETO FC

A labdarúgó Soproni Liga 11. fordulójában a Győri ETO FC hazai pályán már 3–1-re vezetett a… Tovább olvasom