Kisalföld logö

2018. 02. 22. csütörtök - Gerzson -2°C | 3°C Még több cikk.

Díjaztuk az év legjobb sportolóit - videó

Harmincharmadszor választotta meg a Kisalföld a megye legjobb sportolóit. Kammerer Zoltán már 1997-ben is kiérdemelte a címet, Csay Renáta 2001 óta szintén többször győzött. Megvédte címét Farkasdi Ramóna, míg Soóky Gergely először érdemelte ki az elismerést. Csapatban az Audi-ETO sikere is papírformának nevezhető.
Ha van állandó visszatérője a Kisalföld által szervezett megye legjobb sportolója díjátadásnak, az a háromszoros olimpiai bajnok kajakos, Kammerer Zoltán, aki 1997 óta hetedszer vehette át a díjat, méghozzá a Londonban a négyes tagjaként elért ezüstérmének köszönhetően. Mint mondta, számára ez az eredmény felért azzal, mintha megnyerte volna az olimpiát.

˝Többször elmondtam már, s csak ismételni tudom magam: ez nekem egy újabb arany, mégpedig fehérarany. Nem hivatalosan négyszeres olimpiai bajnoknak tartom magam. Huszonöt éves pályafutásomat sikerült belesűríteni abba a három percbe, ami a futamot jelentette. Mikor beértünk a célba, két dolog jutott eszembe. Az egyik, hogy soha többé nem akarok versenyezni, a másik pedig, hogy ennyire még sosem hajtottam ki magamat. Nem túlzás, annyira +besavasodtam+ a végére, hogy még egy métert biztos nem tudtam volna lapátolni˝ - mondta Kammerer Zoltán, aki nagyon örül annak, hogy Fábiánné Rozsnyói Katalinnal - aki belázasodott, azért nem tudott eljönni - dolgozhat együtt.

Fotó: H. Baranyai Edina
Fotó: H. Baranyai Edina

˝Sokat hallottam arról, hogy Kati néni milyen kemény, de volt bennem egy kis kétely, hiszen azért én is dolgoztam szigorú edzőkkel. De Kati néni rajtuk is túl tesz, de nem bánom, hogy májusban oda kerültem hozzá, a maximumot is kihajtja belőlem, belőlünk˝ - folytatta a kiváló kajakos, aki a jövővel kapcsolatosan elmondta: célja természetesen az, hogy megint bekerüljön a válogatottba.

˝A kajak-kenuban az az egyszerre jó és rossz, hogy minden év tiszta lappal indul. Az biztos, én mindig is sokat edzettem, ez most sem változik, szeretek kajakozni, így bízom abban, hogy ahogyan eddig, ezután is meglesz az eredménye˝ - tette hozzá Kammerer.

Kajakos végzett az első helyen a felnőtt nőknél is, Csay Renáta ráadásul tavaly is nyert. Idén sík vízen és maratonon is aranyérmes lett a világversenyen, de nem tud különbséget tenni az 5000 m-es EB- és a maratoni vb-arany - utóbbiból ráadásul kettő is jutott Csaynak - között.

˝A maraton gyakorlatilag a pályafutásom része, ott értem el szinte mindent. Szeretek ezen a távon versenyezni. Ugyanakkor a sík vízen nagy élményt jelentett, hogy olimpiai bajnokokkal indulhattam együtt, s sikerült az élen végeznem˝ - mondta a kétgyerekes édesanya, aki úgy érzi, van iránta némi tisztelet az ellenfelek részéről.

˝Egyrészt talán felnéznek rám, de azért az is bennük munkálkodik, hogy most már csak megverik ezt az ˝öreg csajt˝. Sajnos azonban elég nagy az űr köztem és az ellenfelek között. Én mindenesetre teszem a dolgom, s örülök, hogy ez ilyen sikerekhez vezet˝ - fogalmazott Csay Renáta, aki idén a nem olimpiai sportágak világjátékára készül, melyet Kolumbiában rendeznek, emellett pedig 2015-ben a győri maraton világbajnokságra is fókuszál.

˝Első világbajnoki címemet Győrben szereztem, azt gondolom, méltó befejezése lenne karrieremnek, ha idehaza aranyéremmel tudnék búcsúzni˝ - mondta a sportoló.

Videó: Cseh Róbert

Edzője, Sztanity László szerint tanítványa titka, hogy imád kajakozni: ,,Ahogyan Kammerer Zoli, úgy Reni is, ha kell, kedvtelésből is kimegy a vízre, nem érzi ezt munkának. Nyilván vannak nehéz pillanatai egy felkészülésnek, de ez addig nem gond, amíg ezt élvezetből csinálja valaki. Ez lehet az üzenete a fiatalok felé is Reni eddigi pályafutásnak. Szerencsére van mögötte utánpótlás, elég csak Farkasdi Ramónára gondolni, de még vannak feladatok előttünk, szeretnénk, ha a sík vízen sikerülne tartósítani a formát."

Az utánpótlás fiúknál a súlyemelő Soóky Gergely lett a legjobb. A 20 éves sportoló nyolc éve kezdett el a sportággal foglalkozni, bár nem úgy indult, hogy ebből versenyszerű sportolás lesz.

,,Édesapám, aki szintén súlyemelő volt, vitt le tizenkét éves koromban a súlyemelőcsarnokba. Nem volt kényszer, hanem egyre jobban megtetszett a dolog, s szerencsére az eredmények is jöttek" - kezdte Soóky Gergely.

Olyannyira, hogy tavaly - junior korúként - felnőtt magyar bajnok lett, indult a felnőtt és a korosztályos Európa-bajnokságon is. Előbbin 13., utóbbin 5. lett.

,,A főverseny az utánpótlás kontinensbajnokság volt, s idén is az lesz, bár áprilisban a felnőttek EB-jét rendezik, ahol egyelőre úgy van, hogy indulok, igaz, az edzőtáborba nem kaptam meghívás. Korosztályomban mindig az éremért indulok, de ez eddig még nem jött össze, sajnos vannak országok, ahonnan a semmiből is feltűnnek versenyzők. Ezt kemény munkával próbáljuk pótolni" - tette hozzá a fiatal súlyemelő, aki edző-édesapjával is állt már ugyanazon a dobogón.

,,Valóban így van, kétezer-tizenegyben Gergő arany-, én ezüstérmes lettem. Fiam engem már túlszárnyalt, s bízom benne, hogy még jobb lesz. Idén befejezi az ötödik évet a Pattantyúsban, s bár az iskola sokat segít, azért utána teljes erővel az edzésekre tudunk koncentrálni" - fogalmazott Soóky Zoltán.

Az utánpótlás lányoknál Farkasdi Ramóna egymás után második alkalommal kapta meg az elismerést, miután sík vízen és maratoni távon is világbajnoki címet szerzett.

,,Kemény, tudatos munkát végzünk edzőmmel, Fazekas Tiborral, hiszen nem könnyű az átmenet a felnőttek mezőnyébe. Egy-két év is sokat számít erőben, kondícióban, de azon vagyunk, hogy ez a hátrány mielőbb eltűnjön" - kezdte a tehetséges kajakos, aki a maratont is nagyon szereti.

,,Nagy lehetőség és egyben megtiszteltetés is, hogy Csay Renivel ülhetek egy hajóban. Fontos pillér ez számomra, s idén a világjátékokra kiemelt figyelmet fordítunk. Bízom benne, hogy ott is sikerül eredményesnek lennünk Renivel" - folytatta Farkasdi Ramóna, akinek edzője szerint az áttörés éve lehet a idei.

,,Úgy vélem, most jönnek majd Rami nagy dobásai. Korosztálya egyik nagy ígérete, s ha ugyanolyan szorgalommal és alázattal dolgozik, ahogyan eddig, minden esélye megvan arra, hogy kihasználva a változásokat - gondolok itt például az országváltásokra -, helyet követeljen magának akár a felnőttek mezőnyében is" - mondta Fazekas Tibor.

Csapatban az Audi-ETO a magyar bajnoki és a kupasikerrel, valamint a Bajnokok Ligája-ezüstéremmel lett a legjobb. Kelecsényi Ernő elnök és Görbicz Anita csapatkapitány betegsége miatt - mindketten belázasodtak - Kiss Lajos szakosztályvezető képviselte a klubot, s vette át a díszes serleget.

,,Úgy gondolom, nem lehetünk elégedetlenek, hiszen úgy lettünk másodikak, hogy nem volt különbség a két csapat között, az idegenben dobott több gól döntött a Buducnost javára. Természetesen azon dolgozunk, hogy az i-re korábban már felírt karikát végre besatírozzuk, azaz feltegyük a pontot. Jó úton járunk, új edzővel dolgozunk, aki nagy hangsúlyt fektet a védekezésre, s ennek látszik is az eredménye" - nyilatkozta Kiss Lajos, aki a jövő évi kerettel kapcsolatosan a következőket mondta: ,,Minden évben egy kicsit jobb csapatunk van, s ez így lesz jövőre is. A most lejáró szerződések közül egyet szakmai, egyet anyagi okokból nem hosszabbítottunk meg, de méltó módon pótoljuk őket. Vannak tárgyalások, amint ennek eredménye van, s mindegyik fél hozzájárul, tájékoztatjuk a közvéleményt."

Olvasóink írták

  • 1. szekist 2013. február 22. 17:56
    „Szep dolog ez csak azt sajnalom hogy nem tunik fel Gyor vagyis az orszag egyetlen Para atletaja az evezesben aki tavaly a Paraolimpian ist reszt vett. Sajnalatos dolog hogy nem ismerik el az o es Edzoje munkajat dehat ez Magyarorszag. Szomoru es szanalmas:S Gratulalok minde Sportolonak es hajra hajra!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL: újabb győzelme után továbbra is hibátlan az ETO

Magabiztos játékkal 25-18-ra győzött a Győri Audi-ETO együttese a Randers otthonában. Tovább olvasom