Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 31°C Még több cikk.

Diáksport: tizenhetedikek a húszból

Diáksport - A Magyar Diáksport Szövetség a diákolimpiai országos döntőkön 1–8. helyezést elért fiú és leány egyéni és csapatversenyek eredményeit immár hetedik tanéve értékeli.
A 2008/2009-es tanév eredményeinek összesítése alapján Győr-Moson-Sopron megye a húszból csupán a tizenhetedik helyet foglalja el. Lukács László, a megyei önkormányzat sportreferense szerint a helyezés valóban nem túl szívderítő, de azért nem is olyan tragikus a kép, mint amilyennek látszik.

„Ez az összevetés kissé torz, hiszen két egyéni sportág, az atlétika és az úszás nagyban meghatározza az összeredményt. Ezekben a sportágakban a megye nem áll túl jól. Ellenben az olyan csapatsportokban, mint kézilabda, kosárlabda, labdarúgás vagy a futsal, igenis vannak eredmények. Csak ezek alapján ott vagyunk az első ötben" – kezdte a sportvezető, aki két példával is alátámasztotta a mondandóját.
„Sokban függ a részvétel, ezzel együtt a jó szereplés attól, hogy az intézmények milyen egyesületekkel vannak kapcsolatban, illetve a testnevelők milyen sportágat képviselnek, melyeket népszerűsítik a diákok körében. Érdekesség még, hogy kosárlabdában eddig leginkább a soproniak jeleskedtek, ám már Győrben is egyre jobbak az eredmények" – tette hozzá Lukács László, aki szerint a nehéz gazdasági helyzet sem kedvez a diáksportnak.

„Nyilván nemcsak nálunk, országosan komoly gondot jelent, hogy folyamatosan csökkennek a támogatások. Régóta küzdünk azért, hogy a Wesselényi-közalapítványnál a diáksportszövetség is pályázhasson, de a sporttörvény értelmében erre jelenleg csak sportegyesületeknek van lehetőségük, sportszervezeteknek nem. Nagy erőfeszítésbe kerül egy-egy diákolimpiai részvételre vagy egy döntő megrendezésére a költségeket előteremteni" – folytatta a sportreferens.

Szerencsére azért vannak pozitív példák, hiszen jövő hétvégén a győri Magvassy-csarnok és a Krúdy-iskola ad otthont a fiúk és a lányok számára szervezett VI. korcsoportos (ez a 17–18 éves korosztályt jelenti) kézilabda országos döntőnek.

Lukács László még elmondta: a kisebb településeken teljesen mások a célok, mint a nagyobb városokban.

„A versenyeztetés mellett nagyon fontos, hogy minél többen sportoljanak, ennek kell megtalálni a módját a falvakban, ahol nem ritka, hogy ha versenyen akar elindulni az iskola, a tanárnak kell zsebbe nyúlnia, hogy meglegyen erre a fedezet" – mondta végezetül Lukács László.
Csak a csapatsportokban erős a megye. Fotó: illusztráció

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Felkészülési emléktorna: 16 csapat az Alcufer-kupán

Labdarúgás - A hétvégén rendezik meg a hagyományos Alcufer-kupa teremlabdarúgó-tornát a győri… Tovább olvasom