Kisalföld logö

2018. 05. 27. vasárnap - Hella 16°C | 26°C Még több cikk.

Diáksport anyagi gondokkal

A korábbinak több mint a felére esett vissza a diáksport támogatása. A pénz gyakorlatilag arra elegendő, hogy az alapversenyeket megrendezhessék. A diáksportszövetség az olimpiai bizottsággal közösen próbál megoldást találni a pénzügyi gondokra.
Komoly gondba került az elmúlt időszakban a magyar diáksport, mert a támogatás a korábbinak több mint a felére esett vissza. Rácz József, a megyei diáksporttanács elnöke szerint a jelenlegi rendszer nem tartható fenn hosszú távon.

Egy kép a közelmúltból, amikor még nagyobb létszámban álltak rajthoz a diákok a versenyeken.
Egy kép a közelmúltból, amikor még nagyobb létszámban álltak rajthoz a diákok a versenyeken.

"Nagyon kicsontozottan működünk, a pénz nagyjából arra elegendő, hogy a versenyeket megrendezzük, az érmeket, az okleveleket megcsináltassuk, de a versenybírók díjait nem tudjuk már fizetni. Ezenfelül az is mindennapossá vált már, hogy például kézilabdában a két játékvezető helyett csak egy fújja a sípot, mert ennyire futja a költségvetésből" – kezdte a sportvezető, aki szerint megyénként átlagosan plusz 2,5–3 millió forint elég lenne egy évre.

Jelenleg megközelítőleg kétmillió forintból gazdálkodik a megyei diáksportszövetség, ebből a kilenc diáksportbizottságot is fizetik, ezek támogatásából kellett visszavenni a fentebb említett módon.

„A mi megyénk egyik oldalról szerencsés helyzetben van, mert sok sportágban vannak eredményes versenyzőink, s csapatsportokban is jól állunk. Persze azért vannak problémák, hiszen míg az atlétikában korábban volt olyan korosztály, hogy harmincan is indultak, most ugyanott ennek a fele sincs meg, sőt, az első és második osztályosoknál nincs is induló.

A pénzhiány náluk ütközik ki a leglátványosabban, mert ugyan versenyző lenne, annyi pénz viszont nem áll rendelkezésre, hogy a költségeket ki tudnánk fizetni" – folytatta Rácz József, aki elmondta: a Magyar Diáksport Szövetség (MDSZ) a Magyar Olimpiai Bizottsággal (MOB) együttműködve találhat megoldást a problémára.

„Tízmillió forinttal támogatja a MOB a diáksportszövetséget, ebből eddig országos versenyeket rendezett az MDSZ, míg most a megyéket támogatják ebből. További átcsoportosítással még pluszpénzekhez lehet jutni. Az egyébként is nagy segítség, hogy a tanulónként évente fizetett tíz forint ötvenre emelkedett, ez valamelyest pótolja a kiesett pénzek egy részét. Nagyon fontos lenne mihamarabb megoldást találni a gondokra, hogy a versenyrendszert ne kelljen feladni.

A testnevelők lelkesedése és elszántsága hosszú távon ehhez nem lesz elég" – tette hozzá az elnök, aki a kötelező heti öt testnevelést jónak tartja.

„Ez mindenképpen egy előremutató dolog a jelen helyzetben, hiszen a mai fiatalokat rengeteg hatás éri, s sajnos a testmozgás az, ami általában háttérbe szorul. Amit szerencsésnek tartanánk, hogy a három délelőtti torna mellett a másik kettőt az egyesületi sporttevékenységgel ki lehessen váltani" – mondta végezetül Rácz József.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

BL: a Barcelona simán, az APOEL büntetőkkel a legjobb nyolc között

Oktatófilm az egyik, hatalmas dráma a másik meccsen a BL nyolcaddöntőjében: a Barcelona 10-2-es… Tovább olvasom