Kisalföld logö

2018. 06. 20. szerda - Rafael 18°C | 29°C Még több cikk.

Dél-Amerika helyett csak koleraoltás

Labdarúgás - A Győri ETO csapata negyven évvel ezelőtt, 1968 telén dél-amerikai túrára készülődött, végül a lengyelországi Zakopanéban kötött ki. Pálkövi Gyula, a klub akkori elnöke a Kisalföldnek elárulta, a túra lehetőségével csalogatták Győrbe Horváth Bélát, az NB I/B gólkirályát.
A Kisalföld és más lapok is szenzációként tálalták 1968 elején, hogy a Győri ETO január 20-án Dél-Amerikába indul, ahol egy hónap alatt Brazíliában, Argentínában, Peruban és Ecuadorban összesen hét mérkőzésen lép pályára. Akkoriban még nem lehetett csak úgy „utazgatni", ezért fontos információként jelent meg, hogy a Magyar Testnevelési Sporthivatal is engedélyezte a túrát. Három nappal az indulás előtt aztán táviratot kapott az ETO, hogy Brazília és Ecuador klubjai február 11-től tudják fogadni a győrieket, akiknek ez az időpont nem volt megfelelő, ezért lemondták az utat.

A történelmi ismeretek tudatában is rendkívül fura sztori ez. Noha a magyar csapatok a hatvanas-hetvenes években viszonylag gyakran utaztak Dél-Amerikába – bár jobbára azért csak a nevesebb fővárosi gárdák –, a lemondás kuriózumszámba ment.

„Természetesen nagyon csalódottak voltunk, amikor a menedzser értesített bennünket, hogy nem utazhatunk. Egy haszna azonban mindenképpen volt a dél-amerikai lehetőségnek – mondja Pálkövi Gyula, a klub akkori elnöke. – Részben ennek köszönhettük, hogy le tudtuk igazolni Horváth Bélát, aki előtte évben a BVSC-vel az NB I/B gólkirálya volt és szinte minden csapat rá hajtott. A külföldi utazás csábító volt, de ez még nem lett volna elég önmagában. A játékosigazolás másként történt, mint manapság, sokkal több rafinériára volt szükség a tisztázatlan viszonyok miatt. Minden klub igyekezett egy-két hatalmasságot maga mellé állítani, hogy segítsen. Egyik vezetőnknek, Pécsi Bélának jó ismerőse volt Gáspár elvtárs, aki akkoriban a szakszervezet főnöke volt. Elmentünk hozzá, majd ezután berendelte magához Horváth Bélát és megállapodott vele, hogy Győrbe költözik. Amíg nem jött létre az átigazolás, a játékosaink előtt titokban kellett tartani, hogy elmarad a dél-amerikai túra. Ezért megkapták a koleraoltást is, noha ketten-hárman már tudtuk, mi nem fedezzük fel magunknak Dél-Amerikát..."
Horváth Béla hat éven át játszott Győrben, majd később hosszú ideig sportvezetője volt az ETO-nak.

A csapat csalódott tagjai a kolera ellen beoltva február elején a lengyelországi Zakopanéba utaztak, ahol a térdig érő hóban tíz napig edzőtáboroztak és egyetlen mérkőzést sem játszottak. A bajnoki rajtig mindössze egy nemzetközi mérkőzés volt a lábukban, Győrött 3–1-re verték az Austria Salzburgot (Horváth Béla is gólt szerzett).

Valószínű, ezek a körülmények döntő szerepet játszottak abban, hogy az előző esztendőben bajnoki bronzérmes, MNK-győztes, a KEK-ben az AC Milan ellen csak kevesebb idegenben lőtt góllal kieső (2–2, 1–1) ETO csak bukdácsolt az 1968-as idényben. A csapat Várpalotán kiesett az MNK-ból, a bajnokságban pedig a 14. helyen végzett és alig-alig maradt bent az első osztályban...
Pálkövi Gyula

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bradeanu újabb két évig győri marad

Kézilabda - Aurelia Bradeanu, az Audi-ETO román válogatottja két évvel meghosszabbította nyáron… Tovább olvasom