Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Darázs Ádám: balszerencse

Hetedik lett Darázs Ádám A világ legerősebb embere versenyen Finnországban. Kis szerencsével akár negyedik is lehetett volna a győri erős ember.

Az Ylitornio Grand Prix-t Lappföldön rendezték, s a hely több érdekességet is tartogat. Egyrészt a Mikulás hivatalosan erre jár, másrészt a népsűrűség négyzetkilométerenként két fő.
Ami a versenyt illeti, a szervezők igencsak kitettek magukért, hiszen a remek reklám eredményeképpen már a verseny előtt egy órával telt ház volt. Hivatalosan a GP kétnapos lett volna, végül egy napba sűrítették a nyolc számot, alaposan megnehezítve ezzel az indulók, közte a győri Darázs Ádám dolgát.

Az első szám két darab 160 kg-os hordó oldalra tartása volt egy speciális állványon. Darázs számára ez a szám ismeretlen volt, így nem csoda, hogy mindössze a 10. helyet szerezte meg 32.47 mp-es eredménnyel. A győztes finn Janne Virtanen 59.74 mp-ig bírta tartani a hordókat.
Következett a 12 tonnás kamion elhúzása 25 méterre. Ebben már jobban teljesített Darázs, ugyanis hetedik lett. Ezután egy személyautót kellett 25 méterre elcipelni, a lehető leggyorsabban. Ebben a számban kijött a lépés Közép-Európa legerősebb emberének: a litván Vidas Bleikatis és a finn Matti Uppa mögött harmadikként végzett.

A vegyes feladat egy nagyon rossz fogású, 312 kg-os kerék négyszeri átfordításából és egy 100 kg-os fagyökér 25 méterre történő cipeléséből állt. Ez a szám még jobban ment, mint az előző, hiszen Darázst csak a lengyel Pudzianowsky előzte meg. Jött a kőgolyó, ahol Darázs arra számított, hogy itt mindenkit letarol, de tévedett. Az első pár golyó (a 130, a 140, a 160 és a 180 kg-osok) nem is okoztak gondot, de később meggyűlt a baja a versenyzőnek az eszközökkel. A legnagyobb gondot az jelentette, hogy az itt használt golyók jóval kisebbek a nálunk használtaknál – az átmerőjük 42 cm a megszokott 51-gyel szemben –, ami teljesen más technikát igényelt. Végül Darázs a hatodik lett.

Vikingnyomás

A vikingnyomás volt talán a leglátványosabb eleme a versenynek: egy motoros szánt kellett egy speciális állványon 75 másodperc alatt minél többször kinyomni fej fölé. Pudzianowsky simán nyert a maga 22 kinyomásával, Darázsnak ez 11-szer sikerült – egy kísérletét szabálytalannak minősítették a bírák –, ami az ötödik helyhez volt elegendő.

A súlycipelésnél kétszer 120 kg-os súlyt kellett 80 méterre elvinni időre. Itt is a lengyel Pudzianowsky győzött, Darázs hatodik lett, viszont a súlyt nyolcvan méter után sem tette le, és még két métert vitte, ami új országos rekordot jelent egyben.
Az utolsó feladat a súlypiramis volt, ahol 180, 195 és 230 kg-os betonnal teli hordókat kellett öt lépcsőre felcipelni. A győri versenyző itt is hatodikként zárt.

Összetettben a lengyel Pudzianowsky magabiztosan, 9,5 pontos előnnyel végzett az élen a finn Virtanen és a másodiktól további tíz pontra leszakadó litván Bleikatis előtt. A középmezőny már szorosabb küzdelmet hozott: a negyedik Ruska és a hetedik Darázs Ádám között mindössze két pont volt.

Új lehetőségek

– Ha egy kicsit nagyobb szerencsém van, negyedik is lehettem volna, de ilyen az élet, a sportba nincs ha – mondta Darázs Ádám a verseny után. – A lényeg, hogy itt voltam, nem vallottam szégyent, a nemzetközi szövetség vezetői is meg voltak elégedve velem. Várhatóan a jövőben is hívnak majd. A versenyzők is rendesek voltak, a verseny felénél már barátkoztak is velem, sőt, meg voltak lepődve azon, hogy nem én képviselem mindig Magyarországot a nemzetközi porondon... Nagyon hasznos volt a viadal, sokat tanultam, sokat láttam, tudom a hibáimat, új lehetőségek nyíltak előttem, amelyek még jobb edzésmunkára ösztönöznek. Innentől kezdve addig nem nyugszom, amíg nem nyerek egy Világkupát!

Kapcsolódó cikkek >>

Darázs a legerősebb Közép-Európában (2002-11-12) >>
Darázs Ádám a világ elitjében (2003-06-23) >>
Kiemelkedő magyar siker a Tunézia ralin (2003-04-14) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A sírból visszahozott továbbjutás

Ethnikosz Ahnasz 2 (2) Győri ETO FC 2 (1) UEFA-Intertotó-kupa, visszavágó mérkőzés, Larnaca,… Tovább olvasom