Kisalföld logö

2018. 09. 23. vasárnap - Tekla 11°C | 21°C Még több cikk.

Dakar: másodszor és utoljára?

A győri Varga Ákos második nekifutásra is célba ért a Dakar-ralin és a nehézségek ellenére szívesen gondol vissza a versenyre.

Varga Ákos másodszor is sporttörténelmet írt, így feladta a leckét az utókornak. Tavaly ő volt az első magyar motoros, aki teljesítette a mintegy tízezer kilométeres távot – egy éve a szintén győri Nagy Péter nem sokkal utána szintén célba ért –, idén pedig megismételte ezt a bravúrt. Ráadásul a legjobb napi eredmény terén is magasra tette a lécet: szombaton ugyanis nyolcadik lett.

„A szakasz százhatvanadik kilométerénél két egymást követő jel ugyanaz volt az itinerben, ezt nézhették el a többiek. Láttam a jobbra vezető nyomokat, de azt is láttam a roadbookban, hogy nem arra kell menni. A saját fejem után mentem, és akkor jöttem rá, hogy jól döntöttem, amikor észrevettem, hogy a toppilóták jönnek a hátam mögött. Ez új erőt adott – még szerencse, hogy az egyes ellenőrzőpontnál bevettem egy fájdalomcsillapítót, ezért nem fájt a sérült kezem –, összeszedtem magam, és húztam a gázt, ahogyan csak tudtam. A célban jó néhányan kértek autogramot meg közös fotót és ez nagyon jólesett" – emlékezett vissza a bravúros eredményre Varga Ákos.
A győri versenyző már alig várta, hogy végre hazatérjen s újra lássa lányait, az öt és fél éves Emőkét, s a 7 éves Katát.

Medál a gyerekeknek

„Most már mindkét lányomnak van a célba érkezést igazoló medálja, ez egyelőre elég. Ha lesz még egy gyerekem és nagyon akar egy ilyet, egyszer talán még visszatérek Dakarba" – utalt rá Varga Ákos, hogy jelenleg úgy érzi, egy ideig nem akar a sivatagban versenyezni.
„Nagyon korrekt kapcsolatom volt a Szalay Dakar Teammel, ami igazából eddig tartott. Semmilyen olyan kötelezettséget nem vállaltam, ami miatt jövőre is indulnom kellene. Az idei év már nem az újdonság varázsával hatott rám. Sokkal több gondom volt – elsősorban a sérült kezem fájt nagyon erősen –, s rengeteg negatívumot láttam. Gondolok itt elsősorban a balesetekre, halálesetekre. Ezt még meg kell emésztenem, rám fér a pihenés" – folytatta a motoros, aki mindezek ellenére egy percig nem bánja, hogy újra belevágott a nagy kalandba.

„Hihetetlen élményekkel lettem gazdagabb, igazából annyira egybefolynak az események, hogy kiragadni nem is tudnék semmit a legekből. Olyan dolgokat élhettem át, melyekben sehol máshol nem lehetne részem. Örök életemre lesz mit mesélnem az utódaimnak" – tette hozzá Varga.

A szülők megnyugodtak

Ákos édesanyja, Varga Dezsőné, miközben a repülőtéren várta a fiát, a következőket mondta: „Sokkal többet idegeskedtünk, mint egy éve. Természetesen nagyon szurkoltunk Ákosnak, de a legjobb mégis az, ha végre itthon lesz. Rendkívül büszkék vagyunk rá, hogy amit a fejébe vett, azt másodszor is megcsinálta, de remélem, többet nem jut eszébe, hogy elinduljon a viadalon..."
A szülők a rokonoktól kapták folyamatosan a híreket s a tv-ben is figyelték az összefoglalókat. Más kérdés, hogy akkor már általában tudták, hol végzett a fiuk.

„Alig vártuk már, hogy megtudjuk, szerencsésen beért-e a célba Ákos. Igazán csak akkor voltunk nyugodtak, igaz, másnap elölről kezdődött az idegeskedés. Hogy ilyenkor mit éltünk át, csak az tudhatja, akinek szintén vannak gyerekei" – tette hozzá az édesanya, aki bízik benne: ha Ákosnak lesz egy újabb gyereke, nem akar majd egy dakaros medállal kedveskedni neki.

„Ajándékozza meg, amivel csak akarja, de könyörgöm, ne ezzel lepje majd meg" – mondta a Varga anyuka.
Embert próbáló feladat
Más sportágak képviselői szerint is nagyszerű eredmény a Dakar teljesítése.

Nagy Péter tavaly maga is végigment a sivatagon. Idén pénz hiányában nem tudott elindulni, de ezt utólag már nem is bánja: „Nagy kihívás ez a verseny, ezért is örülök, hogy egy éve sikerült teljesítenem a távot. Most külső szemlélőként figyeltem a Dakart, különösen a motorosok teljesítményét. Ezúttal is bebizonyosodott, hogy nemcsak motorozni tudás kérdése, hogy valaki végigmegy-e a sivatagon, hanem komoly kitartás és önfegyelem, valamint jókora szerencse is szükségeltetik a célba éréshez. Kátai Péternek például ez utóbbi hiányzott nagyon, hiszen amúgy kiváló motoros. Kár, hogy balesetet szenvedett. Ami Ákost illeti, nagyon örülök a sikerének, ami különösen értékes azok után, hogy fájós kézzel kellett megtennie a tízezer kilométert" – mondta Nagy Péter.
Ifj. Tóth János hétszeres magyar ralibajnok: „Embert és gépet próbáló verseny volt az idei Dakar. Számomra meglepetés, hogy az autósoknál egy korábbi síbajnok több profi autóversenyzőt is maga mögé tudott utasítani. Hiába a verseny előtti pályabejárás, a dűnék alatti sziklák tragédiákat okozhatnak. Sajnos a mostani verseny sem múlt el halálos baleset nélkül. Talán emiatt is kijelenthető: minden tiszteletet megérdemel, aki célba ér, bármilyen helyezést is ér el. A magyarok szereplése éppen ezért elismerésre méltó, hosszú versenyen, igazán nagy erőpróbán vannak túl."

A magyar bajnok nem zárta ki, hogy egyszer ő is elinduljon a világ legnagyobb terepraliversenyén: „Már többször gondolkodtam ezen. Igaz, nem mostanában, de talán öt vagy tíz év múlva, ha lesz rá lehetőségem, szeretnék rajthoz állni a Dakaron."

Salga István, a Győri Vízisport SE maratoni kajakosa úgy véli, motoron még nagyobb bravúr végigmenni a sivatagon: „Valóban van egy kis hasonlóság a között, amit mi csinálunk s amit a Dakar mezőnye. Nagy dolog évről évre meghódítani a természetet s csak elismerés illeti Varga Ákost azért, hogy a motoron szinte végig állva másodszor is eljutott Dakarba. Magam is szeretem nézni a tévében az összefoglalókat, hiszen a táj is lenyűgöző. Bár időnként rajtunk is kifog a csónak vagy a lapát, azért ők jobban ki vannak szolgáltatva a járművüknek s bosszantó tud lenni, ha a felkészülés, a munka emiatt veszik kárba."
A Dakar nem igazán nőies sport, de azért Honti Katának, az MKB-Euroleasing kosarasának van véleménye a versenyről: „Folyamatosan ugyan nem figyeltem a Dakart, csak időnként néztem bele a közvetítésekbe. Annyi azért látszott a képernyőről is, hogy rendkívül nehéz erőpróba volt, s minden elismerés megilleti azokat, akik teljesítették a távot."

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Matthäus búcsúzott és vádolt

Lothar Matthäus, a magyar labdarúgó-válogatott volt szövetségi kapitánya 2007. december 31-éig… Tovább olvasom